Fujifilm lanserer X100T

Den første X100-modellen ble lansert i mars 2011. I februar året etter kom X100s med blant annet ny sensor og prosessor – og nå kommer altå den tredje utgaven av det populære kameraet.
Fujifilm er stort sett flinke til å lytte til kundene sine. Det har gitt mange gode firmware-oppgraderinger som ofte gir nye funksjoner og nytt liv til et gammelt kamera. Men teknologiutviklingen går ubønnhørlig videre, og før eller siden blir man nødt til også å oppgradere maskinvaren.
Tiden for det er tydeligvis moden når det gjelder Fujifilm X100, og det er flere ting å glede seg over.

Forbedret søker
Hybridsøkeren har fått flere forbedringer, både i optisk og elektronisk modus. For å gjøre det lettere å fokusere manuelt vises nå en forstørrelse av fokusområdet i det nederste høyre hjørnet av søkeren. Man kan velge forskjellig grad av forstørrelse for fokusområdet, og man kan velge funksjonene digitalt splittbilde eller focus peak highlight. Den lysende rammen som markerer bildeutsnittet i den optiske søkeren har også blitt mer nøyaktig. Parallaksekorrigeringen skjer dessuten i sanntid for bedre å kunne gjengi bildeutsnittet i det endelige bildet ved manuell fokusering.
Ved bruk av elektronisk søker er forsinkelsen vesentlig redusert, og antallet bilder per sekund opprettholdes også ved svakt lys. Lysstyrken i søkeren justeres automatisk etter omgivelsene, og den nye innstillingen "natural live view" gir muligheten til å deaktivere forhåndsvisning av valgte bildeinnstillinger (for eksempel filmsimulering) for å få et mest mulig naturtro søkerbilde. Dette er, i parentes bemerket, forøvrig også en funksjon som blir tilgjengelig for X-T1-kameraet gjennom en firmware-oppgradering senere i høst.

Eksponeringskontroll og brukertilpasning
Eksponeringskompensasjonen er økt til pluss/minus tre trinn, og blenderringen kan roteres i trinn på 1/3. Tidligere var det bare mulig ved også å bruke kontrollhjulet på baksiden. X100T har ikke færre enn syv knapper som kan tilordnes ulike funksjoner, og Q-menyen (en hurtigmeny) kan utformes etter egne ønsker for å få full kontroll over funksjoner og innstillinger.

Lukkertid på 1/32 000
For å gjøre det enklere å fotografere med stor blenderåpning i sterkt lys, kan man velge en elektronisk lukker med en lukkertid på ned til 1/32 000 (også dette som med firmware-oppgraderingen på X-T1). Skjermen har vokst til tre tommer og har en høyere oppløsning på 1 040 000 bildepunkter. Videofunksjonen har fått variabel bildefrekvens (60/50/30/25/24) og muligheten til å stille blender, lukker og ISO manuelt under opptak.

Fjernstyring og deling
Kameraet har innebygd WiFi, og med appen Fujifilm Camera Remote kan man ta bilder, ta opp video og fjernstyre mange av kamerafunksjonene fra en telefon eller et nettbrett. Løsningen gjør det også enkelt å overføre bilder til telefon, nettbrett og pc.

Nøkkelfunksjoner:
- APS-C X-Trans CMOS II bildebrikke på 16,3 megapiksler
- EXR Prosessor II
- Hybridsøker – optisk søker med digital informasjon kombinert med en elektronisk søker på 2 360 000 punkter
- Forbedret manuell fokuskontroll med mulighet til å forstørre fokusområdet i den optiske søkeren samt funksjonene digitalt splittbilde og focus peak highlight.
- Mulig å benytte elektronisk lukker med korteste lukkertid på 1/32 000
- FUJINON 23mm F2 (tilsv. 35mm ved 135-format).
- ”Lens Modulation Optimiser” gir skarpere detlajer, først og fremst i ytterkant av bildet.
- Intelligent Hybrid AF - Kombinert fasedeteksjon og kontrastbasert autofokus.
- 3-tommers LCD-skjerm med oppløsning på 1 040 000 punkter.
- 11 forskjellige filmsimuleringer, inkl. den nye "Classic Chrome"
- Direkte tilgang til utvalgte funksjoner via Q-menyen (hurtigmeny) og syv funksjonsknapper.
- 6 bilder/s
- USB-lading fra for eksempel pc via den medfølgende kabelen.
- Full HD -video 50p/25p/24p (36Mbps)
- Mikrofoninngang (2,5mm jack, mikrofon selges separat)
- Tar bilder i RAW og JPEG (RAW, JPEG, RAW+JPEG)
- Tilbehørssko for blant annet ekstern blits.
- Trådløs bildeoverføring til smarttelefoner, nettbrett og pc samt muligheten til å fjernstyre kameraet via Fujifilm Camera Remote-appen.
- Trådløs sikkerhetshopiering til pc og Mac

Pris og tilgjengelighet:
Fujifilm X100T leveres i fargene sølv og svart fra november, og veiledende pris blir 10 999 kroner.
Fujifilm -
Fujifilm
Fujifilm -
Fujifilm
Fujifilm -
Fujifilm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu