Manuell terapi

Den nye Leica M-A ble nettopp presentert på Photokina i Köln, uten batteri og lysmåler, men med et bemerkelsesverdig tilbehør, nemlig en boks med Kodak Tri-X-film.
I våre dager er det ikke mange som kan tillate seg å produsere kameraer for god gammeldags film – med mindre det er snakk om nisjemerker som Lomography. I et kameramarked som ligger i bratt stup kan det virke ekstravagant å lansere en kostbar kameramodell som kun tar film, og der den potensielle kundegruppen uansett vil være forsvinnende liten, men Leica er ikke en hvilken som helst produsent, og det er neppe tvil om at kundene finnes.

Dampkamera?
Leica M-A er virkelig et kamera for deg som skyr all elektronikk eller lengter tilbake til en tid da verden var langt mer analog og manuell – en tid da mekanikken var håndgripelig og noe man måtte forholde seg til, ikke skjult under tykke lag av plast og ubegripelig elektronikk.
Her får du ikke en gang lysmåler, og dermed slipper du også å tenke på batterier. Kameraet er tvers igjennom mekanisk. Her er det kun bender, lukker, fokus og ISO-verdi du behøver å tenke på.

Akkurat det samme skriver vi om den (tross alt) digitale Leica M Edition 60, men med M-A har produsenten gått enda lenger og tilbyr altså et kamera for film. Og hvem vet – platespillerne har fått sin renessanse, så hvorfor ikke helt manuelle og analoge kameraer? Mye tyder på interessen er, om ikke økende, så i hvert fall høyst levende hos ganske mange fotoentusiaster.

Selv om Leica har solid erfaring med M-kameraer som bruker film, er de tekniske spesifikasjonene for Leica M-A i hovedsak basert på den digitale Leica M-P, det vil si den profesjonelle utgaven av den "vanlige" M-modellen. For å sitere pressemeldingen er "alle presisjonskonstruerte komponenter og funksjoner designet for absolutt robusthet og lang levetid, og det håndlagde huset er av metall". Selve huset er også vesentlig slankere enn på de digitale M-kameraene.

Hver Leica M-A leveres komplett med Kodak Tri-X 400 svart-hvitt-film, som også feirer 60 år i år

Tilgjengelighet og pris:
Leica M-A fås i svart eller sølv, er i salg fra oktober/november og får en veiledende pris på 36 000 kroner.
Leica -
Leica
En Leica fås i svart eller sølv
Leica -
Leica

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ole-Henrik H.
Jesus, en boks som har en knapp til, 36,000,-

Den eneste oppgaven til boksen, er å henge et objektiv på, samt trekke frem filmen, pluss et par småting til som veldig mange andre produsenter også har klart.

Er på utkikk etter en fornuftig rammesøker med m-mount til objektivet jeg bruker på min Leica-CL, men noe Leica-M til tusenvis av kroner?

Hahahahahahahaha!

For noe jåleri dette merket representerer, folk som traver rundt med et 35mm kamera til 30 000 +, burde nesten vært flaue av å vise seg utendørs, sorry.....!
3.11.2014
Preben R.
Hvorfor klarer ikke Leica i 2014 å lage en ikke batteridrevne lysmåler når Kiev 4 hadde det? Men poenget er nok heller til å lure en til å tro at en trenger et slikt kamera som er helt anti-digitalt, back to basic nostalgisk.

Det er dog ganske morsomt å se hvordan analog film for det meste ender opp i det digitale rom tilslutt. Når det er sagt, så har analog film helt klart kvaliteter ennå.
20.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu