Rått og ærlig på The Thief

Fotograf Stephen Butkus stengte seg inne på The Thief Hotel i åtte dager for å portrettere kunst- og kulturprofiler i Norge.
Mye av sitt liv har Stephen Butkus brukt på hotellrom rundt omkring i verden. Og det er på hotellrom han føler seg mest som hjemme.

- Det er en slags frihet. Jeg tror det er fordi et hotellrom ikke kan se, men på samme tid er det fylt med vegger, møbler, minibar og badekar. Det rommer historier og refleksjon. Det er noe spesielt, noe som jeg tror alle føler når de setter seg ned på en seng på et hotellrom og ser seg rundt, forteller Butkus til foto.no.

Med et slikt forhold til hotellrom, er det vel kanskje ikke dumt å gjøre et fotoprosjekt på et hotellrom. 'Self-reflection study - A series of portraits' har Butkus fotografert på The Thief i Oslo. I åtte dager stengte han seg inne på et rom. Han inviterte kunst- og kulturprofiler i Norge, som i møte med Butkus reflekterte rundt seg selv - rått og ærlig.

- Jeg ønsket og få noe mer ut av de jeg skulle portrettere. Etter en del år i bransjen har jeg lært meg en del om hvordan jeg skal få frem det jeg ønsker i et bilde. Denne gangen ville jeg presse meg selv og de jeg skulle ta bilder av. Jeg ville ut av komfortsonen.

Prosjektet handler ikke bare om de portretterte, men også om Butkus.

- Skulle jeg få frem noe i de menneskene jeg fotograferte, var det viktig at jeg også hadde tid til egen refleksjon. Jeg håper også at bildene viser noe av hvem jeg er som fotograf.

I tretten år har Butkus jobbet som fotograf. Han har hele tiden vært opptatt av å holde på sin egen stil.

- Men jeg har også gjort en del ting som har gått på akkord med det jeg egentlig ønsker å gjøre. Så dette prosjektet handler også om å dyrke frem min identitet som fotograf.

For Butkus har dette vært et organisk prosjekt. Det har skjedd overraskende og fine ting.

- Det har vært latter og det har vært tårer. Det har vært mange timer med gode samtaler og mange spennende uttrykk. I dette prosjektet er det kun de ærlige sidene jeg har forsøkt å vise. Folk er så flinke til å vise det de selv ønsker, men ikke alltid hvem de egentlig er. Jeg tror at jeg har fått frem noe sårbart og ærlig.

I løpet av sine tretten år i fotobransjen har Butkus jobbet mye innen reklame og mote.

- De siste årene har jeg jobbet mye med artister og portrettfoto, mens mange av mine tidligere år som fotograf har vært innen dokumentarfotografiet. Min tilnærming til fotografiet er ofte dokumentarisk. Jeg liker ærligheten og det vanskelige, utilgjenngeligheten, sårbarheten og det vakre som skjuler seg i dette.

I prosjektet har Butkus portrettert Sverre Bjertnes, Marie Blokhus, Thomas Seltzer, Jonas Forsang, Triana Iglesias, Falck, Emil Finnerud, Sverre Malling, Torgny Amdam, Hege Grostad, Christer Glein, Helene Hammer, Brede Rørstad, Olav Stubberud, Marie Murstad, Pia Ruud, Odd-Magnus Williamson & Tinashe Bakasa Roll, Emma Clare, Marianne Theodorsen, Kai Gundelach, Rune Nilssen og Torgny Amdam.

Utstillingen henger til og med 30. november i garasjen på The Thief i Oslo.
Stephen Butkus -
Stephen Butkus
Stephen Butkus -
Stephen Butkus

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu