Ukraine - more than war

På Cyan :galleri viser Torgrim Halvari bilder fra Kiev og sørøst i Ukraina.
Ukraina-prosjektet til fotograf Torgrim Halvari startet med at han ville gjøre noe for å få litt annen oppmerksomhet på Ukraina enn den vi har sett i media det siste året.

- Hele prosjektet har vært litt "vegen blir til mens du går-aktig", forteller Halvari til foto.no. - Og jeg tror egentlig ikke at jeg har noen «rød tråd» annet enn at jeg ønsker å vise andre sider av Ukraina enn krig og elendighet. Jeg forsøker å vise vanlige mennesker og hverdagen i landet.

Halvari har mye erfaring fra
konflikt- og katastrofeområder. Han har med egne øyne sett hva konflikter fører til for vanlige mennesker og også områder i sin helhet.

- Ukraina ligger ikke langt fra oss, vi tenker kanskje ikke på det, men om vi tenker oss at vi flyr fra Oslo til Kiev, så er det omtrent like langt som Oslo - Vardø i luftlinje. Det som skjer i dag skjer jo nærmest i vår bakgård, og tatt i betraktning Ukrainas historie og betydning opp gjennom de siste århundrene så er det som skjer sørøst i landet skremmende. Vi kan ikke bare feie det under et teppe og si at det er noe som skjer langt fra oss. Vi må forstå at går ting helt galt i Ukraina, så vi det få store konsekvenser for oss selv her i Norge og ellers i verden.

I løpet av det siste året har han hatt tre toukersperioder i landet.

- Jeg har jobbet med tre kameraer i dette prosjektet. Et D-800, et Fujifilm x100s og min iPhone. Derfor vil bildene være delt i tre deler. D-800 har jeg i hovedsak brukt som et dokumentar- og portrettkamera, Fujifilm til gatefotografering, mens iPhone har jeg prøvd å bruke litt mer kreativt.

Fine historier har det også blitt i løpet av perioden i Ukraina. Som i fjor sommer da Halvari gikk rundt på Maidan i Kiev. Han ser en rakrygget og flott eldre mann i en mørk gul dress. Med et fantastisk skjegg.

- En slik mann må man bare fotografere. Jeg går bort til ham og presenterer meg. Da han hører at jeg er norsk så begynner han nesten å gråte, jeg ser at tårene presser på og han gir meg en lang og hard klem.

Det viser seg at mannen tidligere var på en av de sovjetiske fraktebåtene som gikk til Svalbard.

- Han hadde vært der oppe mange ganger. Han fortalte at han husket godt alle de gode samtalene han hadde hatt med de han traff fra Norge. Det var helt klart at møtet med de på Svalbard, de utenfor Sovjetunionen hadde vært et viktig møte i en ung manns liv.

Bildene fra Ukraina stilles ut på Cyan :galleri fra 5-12. desember. Det er en salgsutstilling hvor overskuddet går til barnearbeid i Ukraina.
Torgrim Halvari -
Torgrim Halvari
Torgrim Halvari -
Torgrim Halvari

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu