Under overflaten

Morten Berentsen utforsker de ulike lagene i mennesker. Hva ønsker vi å vise til omverdenen og hva holder vi skjult?
Morten Berentsen jakter etter sjelen og det ekte. Skapertrangen og jakten er en stor drivkraft. Det er jakten på lyset, på skyggen og på mørket. Det er jakten på sjelen, det ekte og det vakre.

Nå er han aktuell med utstillingen 'Beneath the Surface' i Stavanger. Utstillingen er resultatet av arbeider gjort under og etter workshops med Morten Krogvold de tre siste årene. Det er eksponeringer fra Roma, Dubai, Berlin, Vågå og Rogaland.

- Dette prosjektet ligger teknisk sett nær beslektet 'Power of Dance' arbeidene min fra 2010. Da jobbet jeg med dansere i studio og laget nye bakgrunner i form av eksponeringer fra naturen; skog og planter. Jeg oppdaget at det å blande to ulike verdener sammen til noe nytt gjorde at jeg kom nær mitt ønske om uttrykk og opplevelse i bildene mine, forteller Berentsen.

I 'Beneath the surface'
har Berentsen teknisk jobbet motsatt, og heller brukt bakgrunnen som hovedmotiv.

- Jeg søker det vakre i gamle og slitne overflater. Jeg jakter etter motiver på steder som er litt skjult eller vi lett går forbi. Det være seg gamle forfalne vegger, rustne og slitne overflater - egentlig alt menneskeskapt som er i forvitring og på et vis på vei tilbake til naturen.

Berentsen ønsker å skape bilder
som forteller historier under disse overflatene.

- Jeg ser mennesker rundt meg som går med maske, et skall eller rustning for å klare hverdagen og forholde seg til omverdenen. Vi lever i en verden som fokuserer veldig sterkt på det ytre og det materielle. Jeg ønsker i dette prosjektet å sette fokus på at det er under overflaten vi finner det ekte og det vakre. Det vakre er for meg sjeldent pent og perfekt. Visuelt ønsker jeg å skape bilder som bidrar til undring, refleksjon og tilstedeværelse.

Under etterbehandlingen av bildene har Berentsen satt sammen to eksponeringer (på ulike måter) i Photoshop.

- Jeg har startet med å finne overflater jeg ønsker å arbeide videre med, for så å jobbe med dansere i studio eller i naturen for å utfylle bildet. Bildene er printet på en HP flat-bed printer (UV herdet) på Re-board plater. Dette gir etter min vurdering den beste kvalitet og holdbarhet som er tilgjengelig i dag.
Alle bildene er i tillegg håndlakket av meg selv for å gi stofflighet, struktur og ekstra holdbarhet.

I Berentsens utvikling som kunstner og fotograf har Morten Krogvold spilt en helt sentral rolle.

- Krogvold kjemper hardt mot middelmådigheten og er knallhard i kommentarer og tilbakemeldinger. Jeg har lært at konsentrasjon og hardt arbeid over tid er det som skal til for å skape gode resultater. Det å jobbe i egne prosjekter som går over lengre tid, er også både frigjørende og skapende i seg selv. Det tvinger en til å fokusere, søke innover og dypere.

- Krogvold har derfor gitt meg mye motstand. Det har vært fristende å legge det til side mange ganger, men jeg kjenner nå at jeg er glad for at jeg fortsatte, det har vært riktig for meg. De siste tilbakemeldinger fra Krogvold er gode og jeg kjenner jeg står inne for arbeidene og er stolt av resultatet.

Utstillingen henger på Galleri Muségaten i Stavanger til og med 12. februar.
Morten Berentsen - Beneath the surface I
Beneath the surface I
Morten Berentsen
Morten Berentsen - Beneath the surface II
Beneath the surface II
Morten Berentsen
Morten Berentsen - Beneath the surface III
Beneath the surface III
Morten Berentsen
Morten Berentsen -
Morten Berentsen
Morten Berentsen -
Morten Berentsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu