Opptil 40 megapiksler fra Olympus

Olympus lanserer OM-D E-M5 Mark II, og det har flere interessante nyheter å by på, ikke minst muligheten til å ta bilder på 40 megapiksler med en brikke på 16 megapiksler.
Overskriften i pressemeldingen fra Olympus påstår at "Du er fri!" – formodentlig forutsatt at du kjøper en OM-D E-M5 Mark II. Drøy påstand, men vi får forsøke å finne ut hva de mener.

Stabilitet
Kamerahuset til E-M5 Mark II er bygd i en magnesiumlegering som skal være både lett og stabil. Vekten er da også bare 415 gram, og kameraet er svært kompakt. Skal man få skarpe bilder, må man imidlertid holde kameraet stødig, og det blir ikke nødvendigvis lettere av at kameraet er lite og lett, selv om ergonomien er god. Olympus har imidlertid bygd inn en videreutviklet versjon av sitt femaksers bildestabiliseringssystem, og det skal gi hele fem ekstra blendertrinn å gå på. Det hjelper godt i situasjoner med teleobjektiver og/eller lite lys.

Hvordan 16 blir til 40
For å forstå hvordan Olympus kan hevde at man kan få bilder på 40 megapiksler fra en bildebrikke på 16, må vi starte med systemet for bildestabilisering. Denne er brikkebasert, og altså ikke plassert i objektivene som på de fleste andre kameraer, og det byr på flere fordeler. For det første slipper man en del mekanikk og overføringer til optikken – og for det andre så kan man altså utnytte systemet for å bevege brikken til å ta flere bilder mens brikken forskyves en ørliten tanke i side- og høyderetning. Det tas til sammen åtte bilder på denne måten, og disse settes så sammen til ett bilde med en oppløsning "tilsvarende 40 megapiksler" ved hjelp av TruePic VII-bildeprosessoren, som for øvrig også benyttes i E-M1. Selv om det i prinsippet er snakk om en multieksponering, er det et saftig tall fra en brikke på 4/3" (Micro Four Thirds), noe som litt mindre kryptisk vil si at den har et flatemål på 17,3 x 13 mm (til sammenligning er APS-C-formatet på 25,1 × 16,7 mm).

Ergonomi og funksjonalitet
Kameraet har en elektronisk søker på 2,36 millioner bildepunkter, som aktiveres automatisk når du løfter kameraet til øyet. Olympus hevder å ha lagt spesielt stor vekt på ergonomien og har optimalisert plasseringen av knapper og hjul. Autofokusen er kontrastbasert, har 81 målesoner og skal fungere også ved svakt lys, og er det rikelig med lys, er det greit å vite at korteste lukkertid er 1/16 000 s (elektronisk) eller 1/8000 s (mekanisk). Kameraet er utstyrt med omfattende værbeskyttelse og kan brukes med over 40 MFT-objektiver og en masse annet tilbehør.

Video
"OM-D Movie Mode" gir en bitrate på maksimalt 77 megabit per sekund, og man kan filme i Full HD med en bildefrekvens på 50, 30, 25 og 24 bilder per sekund.

Tekniske data:
http://www.olympus.no/site/no/c/cameras/om_d_system_camer...tions.html

Pris og tilgjengelighet:
E-M5 Mark II er tilgjengelig i svart eller sølv fra slutten av februar og får en veiledende pris på 10 499 kroner for huset, eller 13 999 kroner med den nye zoomen på 14–150 mm. Det er verdt å nevne at man også får med en værbeskyttet blits med vribar reflektor (FL-LM3), enten man kjøper bare huset eller hus med objektiv.
Olympus -
Olympus
Olympus -
Olympus
Olympus -
Olympus
Olympus -
Olympus

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Rune N.
Takk, Torbjørn
Ser direkte lekkert ut dette, og jeg får kjempebehov for å prøve det.

Hvis nå noen kan slå av varsel vie e-post, hver gang det skrives i denne artikkelen, hadde det vært fint.
7.2.2015
Håkon K.
Overskriften kunne også vert "Opptil 64 megapiksler fra Olympus"

Jpeg filene er på 40 mp mens raw filene er på 64 mp.
7.2.2015
Torbjørn V.
Ja, det er mft-fatning. Det står ikke i artikkelen, men du finner det i tekniske spesifikasjoner hvis du følger linken i artikkelen.

Mvh Toby
7.2.2015
Rune N.
Er objektivfatninga MFT ?
7.2.2015
Torbjørn V.
Yes! Dette blir bra - godt å se at man kan få et kamera uten innebygd frontgrep som på em-1...!
6.2.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu