Tåkeslør

Fotograf Maren Elize Klemp har tatt et dypdykk ned i de mørkere sidene av menneskesinnet. Sjekk ut resultatet på Galleri Gamle Oslo.
Utstillingen Tåkeslør er et dypdykk i de mørkere sidene av menneskesinnet. Den er en visuell presentasjon av tilstander knyttet til sinnslidelser. Bak prosjekter står kunstfotograf Maren Elize Klemp.

- Bildene forteller om de som er grepet av mørke, isolasjon og tristhet, og om relasjoner til nær familie. De forteller om mangel på tilhørighet, om å leve i en egen verden som få eller ingen andre kan entre eller forstå. Det handler om tåken som kommer snikende, som overmanner og lammer den usynlige sykdommen, forteller Klemp foto.no.

Selv om psykisk helse er et aktuelt tema i media, påpeker Kemp at det fortsatt er mye uvitenhet og fordommer knyttet rundt psykiske lidelser.

- Det finnes mye fagstoff som omhandler dette temaet, men jeg ønsket å fokusere på det visuelle. Et bilde kan fortelle mer enn ord, og har en evne til å fange stemninger og følelser på en annen måte enn en ren tekst. Mitt ønske er at disse bildene bidrar til mer aksept og forståelse for psykiske lidelser.

Når Kemp har jobbet med dette prosjektet har hun ikke rørt kameraet før hun har hatt en konkret ide om hva hun skal fotografere. Bildene starter med en tankeprosess som kan pågå i flere uker, deretter blir det skisser rundt ideen, og hun noterer seg stikkord rundt lokasjon, lys, stemning og etterbehandling.

- Siden jeg bruker såpass mye tid på planleggingen, får jeg lettere resultatet jeg ønsker, og selve fotograferingen går raskere.

Prosjektet består av selvportretter og portretter av barna hennes.

- Jeg liker å arbeide på denne måten, blant annet gir deg meg full kontroll over hele prosessen, samt at vi er alltid tilgjengelige.

Maren Elize Klemp har studert kunstfotografi under fotohistoriker Robert Meyer ved Robert Meyer Kunsthøgskole. Hun har de siste årene arbeidet med flere prosjekter, blant annet kunstprosjektet "Between Intervals" sammen med den amerikanske fotografen José Escobar.

- Både fotografi og kunst er en stor drivkraft i livet mitt, og jeg føler en konstant tilstedeværelse av denne "driven". Dersom jeg har en ide jeg bare må gjennomføre, så spiller hverken vær, vind eller temperatur noen rolle. Det har ved flere anledninger skjedd at jeg både fotograferer meg selv tynnkledd i 10 minusgrader og står i minusgrader i elven og fotograferer. Jeg forsvinner inn i mitt eget univers når jeg fotograferer, og merker knapt ytre påkjenninger.

Utstillingen på Galleri Gamle Oslo henger til og med 8. mars. Åpning lørdag 21. februar kl 17.00.
Maren Elize Klemp - The Dark Grip
The Dark Grip
Maren Elize Klemp
Maren Elize Klemp - Untitled
Untitled
Maren Elize Klemp
Maren Elize Klemp - Untitled
Untitled
Maren Elize Klemp

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu