Bratt stup for digitalt speilrefleks

Det er flere årsaker til at markedet for digitale speilreflekskameraer faller med 46 prosent mot fjoråret. Ny og konkurrerende teknologi er én av dem.
Det var Canon som nylig presenterte salgstallene for fotobransjen. Ved første øyekast ser det ikke lyst ut, med et fall på 46 prosent for DSLR (alle merker) sammenlignet med 2013. Det samme tallet for kompaktkameraer er 36 prosent. Bildet er likevel sammensatt og speilløse systemkameraer viser faktisk en svak økning, på 2,4 prosent, i forhold til 2013.

Årsak og virkning
Canon taper markedsandeler i fotosegmentet, og sier selv at dette skyldes (deres egen) mangel på nye speilløse systemkameraer. Samtidig beholder selskapet sin dominerende posisjon innen DSLR med 46,7 prosent av markedet. Nummer to på listen (Nikon) har 37,4 prosent.

Selskapet angir selv følgende årsaker til markedsnedgangen:

• Det går lengre tid mellom hver gang sluttbrukere investerer i nytt kamera
• Færre produktlanseringer fra kameraprodusentene sin side:
- I 2014 ble det lansert 98 kameraer, mot 127 stk. i 2013
- Forventet nedgang i antall kameralanseringer i 2015 er 10%–20%
• Mindre synlighet i reklame/omtale i presse
• Større konkurranse om husholdningsøkonomien fra andre elektronikkprodukter
• Høy penetrasjon av speilreflekskameraer i Norge vs. resten av Europa (19%)

Tallene fra Elektronikkbransjen bekrefter for øvrig at konkurransen fra andre segmenter har økt. De viser nemlig en tilnærmet uendret omsetning totalt sett i forhold til 2013. TV, lyd- og kjøkkenprodukter tar imidlertid en større andel av husholdningsbudsjettet, og dermed blir det mindre til mobiltelefoner, nettbrett og foto.

Når vi ser nærmere på tallene for speilløse systemkameraer, ser vi imidlertid en trend i retning av at flere kjøper dyrere kameraer.
Spørsmålet vi stiller oss er når Canon (og Nikon) vil ta konsekvensen av utviklingen og møte konkurransen fra Sony, Fujifilm og andre med et utvalg av speilløse kameraer med store bildebrikker (APS-C og fullformat)?

Kompakt
Heller ikke på kompaktmarkedet er 2014 noe minneverdig år for Canon, med en tilbakegang på 38 prosent – der den største nedgangen kom blant de enkleste modellene, en utvikling som nok har å gjøre med de stadig bedre mobilkameraene. Canon forventer da også økte gjennomsnittspriser og økende etterspørsel etter avanserte kompaktkameraer.






Canon -
Canon
Superavansert med speil, men speilrefleks selger ikke som før

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Magne M.
Gjelder disse 46 prosentene kun Norge (og Europa?), eller er markedene i f.eks. India og Brasil medregnet?
12.3.2015
Simen O.
Årsaken til at dslr, speilløse og kompaktkameraer samlet synker er nok noe annerledes enn det står i artikkelen. Kameraprodusentene har rett og slett ikke fulgt med i timen på hvordan folk kommuniserer. Folk forventer at produkter de kjøper i dag skal være smarte og lette å dele på facebook, instagram, twitter etc. Kameraprodusentene har ennå ikke fanget opp trenden. Selv Samsung Galaxy NX og kompaktvariantene med Android har fanget det opp. De lar en ikke laste opp bilder direkte til nett fra hvor som helst. Man kan heller ikke ringe eller melde med disse. Samsung Galaxy Zoom-serie mangler på sin side det motsatte, nemlig god kamerafunksjonalitet. Elendige betjeningsmuligheter, ingen søker, kombinert med høyst middelmålig sensor og optikk sammenlignet med hva hobbyfotografer forventer for noen tusenlapper.

Årsakene i artikkelen er ikke årsaker men virkninger. Folk oppdaterer ikke kamera så ofte fordi de føler de ikke får det de forventer av elektronikk anno 2015. Antallet nylanseringer synker fordi salget synker. Mindre synlighet i pressen fordi produktene er mindre interessant å skrive om. Folk kjøper andre elektronikkprodukter fordi de føler de får mer igjen for det. Høy penetrasjon av systemkameraer i Norge ville normalt ført til høye salgstall fordi fotointeressen er stor, ikke lave salgstall slik det "forklares"/misforstås i artikkelen. Det virker som gubbeveltet i toppen av Canon fortsatt lever i 2005-tankegang og ikke har skjønt trendene i dagens marked. Det gjelder også gubbeveldene til konkurrentene.
28.2.2015
Simen O.
Canon er alt for syltet ned i optikk laget for stor registeravstand. Det er ikke bare bare å komme så langt på etterskudd med et helt nytt objektivsystem og tro det skal gå bra. Bruk av adapter fjerner mye av størrelsefordelen de speilløse har og da kan man like gjerne kjøpe en ekte dslr. Er størrelse en prioritering må man ha et nytt objektivsystem og det har Canon valgt å ikke satse på. Foreløpig har Canon stusselige 4 stk EF-M objektiver, pluss det ene fra Tamron. Kun ett av disse er kompakt nok til å utgjøre en nevneverdig forskjell fra dslr + tilsvarende optikk.

Canon kommer neppe til å satse speilløst fremover heller. Det gir rett og slett ingen mening for dem å utfordre sine egne EF og EF-s systemer. Særlig med noe så dristig som å ta opp kampen i et marked som allerede er ganske overfylt. De bør heller holde tronen i det markedet de allerede har, dslr. dslr og speilløst har begge en lang og lysende fremtid foran seg, side om side slik dslr og rammesøkere gjorde i filmtidene.
28.2.2015
Simen O.
Hvilke salgstall er det Canon har presentert her? Norske, tyske, japanske eller globale salgstall? Er det salgstall for alle produsentene eller kun de japanske? Er tallene fra den norske organisasjonen Elektronikkbransjen en tilleggsopplysning eller er det der hovetallene kommer fra?
28.2.2015
Arild T.
En trend som kan ha sammenheng med økt salg av mobiltelefoner med "bra" kamera og det Canon selv skriver at utskiftningstakten er lavere: Det er grenser for hvor mange nye "eksotiske" finesser og utvidelse av bildesensorene man har bruk for. Min personlige oppfatning av dette som legmann er at markedet for ordentlige kameraer vil ta seg opp når begrensingene i telefonkameraene går opp for brukerne. Canon og andre produsenter bør fokusere enda mer på gledene ved kreativ fotografering.
23.2.2015
Cato H.
Jeg TROR dette også handler om at produsentene ikke lytter til sine kunder når det gjelder hva de oppgraderer og hvorfor. For min egen del ville et Nikon D700S/mk2 med de riktige prioriteringene ført til at jeg hadde knust sparegrisen. Som det er nå er utviklingen ett steg frem (bildekvalitet) og to tilbake (håndtering/kvalitetsfølelse). Tror også at andre føler det på samme måten, at vi ikke trenger alle de "smarte" funksjonene som er stappet inn i et kamera nå. Gi meg PASM og stryk resten. F.eks guide/scene-modes? Har aldri noensinne brukt disse. Ellers - den nye vinen - csc og m4/3 - helt utrolig at ikke Canon/Nikon har fulgt med i timen.
23.2.2015
Audun S.
I tillegg til konkurranse fra speilløse systemer vil Canon og Nikon møte økt konkurranse fra Pentax sin satsning mot slutten av året på digital speilrefleks med 24x36-format.
22.2.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu