Wall of Fame: Marcus Selmer (1819-1900)

Daguerreotypisten Marcus Selmer presenteres i Wall of Fame på Preus museum.
Fra 1850-årene og frem til sin død i 1900 var Marcus Selmer en sentral personlighet i norsk fotografi. Han var kjent for sine by- og landskapsprospekter, samt serien med norske nasjonaldrakter som nå vises på Preus museum.

Selmer kom opprinnelig fra Danmark hvor han var utdannet som farmasøyt, men i 1852 flyttet han til Norge for å jobbe som fotograf. Han etablerte et atelier i Bergen, men reiste også rundt i landet for å fotografere landskap.

- Selmer var en fotograf som hadde stor sans for trendene i datidens Norge. Han gikk rett inn i de motivene som var viktig for hans samtid, det vil si en nasjonal bevisstgjøring. Han var også en god fotograf, både teknisk og stilmessig, forteller sjefskurator Hanne Holm-Johnsen på Preus museum.

Ett år etter at Selmer kom til Norge begynte han å lage folkedraktbilder, en allerede etablert sjanger.

- Når det gjelder disse draktstudiene så benytter han både iscenesetting i studio med bakteppe og fokus på figuren i et nøytralt rom, men kanskje med en attributt (tine, neversekk eller liknende). Draktstudiene går inn i en tradisjon (maleren Dreier laget draktstudier for en bok om Norges bunader som kom ut i København i 1812-14), samtidig som de er nyskapende ved at personene representerer distrikter og sjelden seg selv.

Hanne Holm-Johnsen beskriver Selmer som en av de viktigste fotografene i norsk fotohistorie.

- Ved siden av sine draktstudier, dokumenterte han store deler av Norges landskap før Knudsen (som faktisk gikk i lære hos ham), og var i tillegg vår første nyhetsfotograf.

I jubileumsåret sitt bruker Preus museum Wall of Fame til å hente frem fotografer som de har større samlinger av. De har til sammen 80 eksemplarer av Selmers store draktstudier som ble fotografert mellom 1857 og 1870.

- Dette er utrolig flotte og velbevarte håndkolorerte saltpapirkopier, og det er morsomt å kunne presentere dem for publikum. De har vært med på å prege vårt syn på bunaden også i dag, forteller Hanne Holm-Johnsen.

Wall of Fame: Marcus Selmer viser 20 bilder fra serien med nasjonaldrakter. Mange fra Bergen og Vestlandsområdet, men også fra Østlandet og Finnmark.

Sjekk ut Selmer på Flickr
Marcus Selmer -
Marcus Selmer
Marcus Selmer -
Marcus Selmer

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu