Stor firmware-oppdatering til Fujifilm X-T1

Eiere av Fujifilm-kameraer har lenge vært bortskjemt med til dels omfattende programvareoppdateringer. I slutten av juni er det igjen X-T1 som står for tur, blant annet med kraftig forbedret autofokus, bare et halvt år etter forrige store oppdatering.
Det er ikke første gang at X-T1 får oppdatert programvaren, men versjon 4.0 ser ut til å være usedvanlig omfattende, og det er bare å glede seg. Fujifilm hevder at de lytter til kundenes ønsker og forslag til endringer, og anstrenger seg for å oppfylle dem. Skal vi tro pressemeldingen er det denne gangen snakk om betydelige forbedringer av et allerede meget kompetent kamera. Nye autofokusfunksjoner ser ut til å være selve rosinen i pølsa, men det er også snakk om å gjøre enkelte funksjoner mindre tvetydige. "Stillemodus" har for eksempel fått nytt navn, slik at man umiddelbart oppfatter at innstillingen også deaktiverer blitsfunksjonen. Det måtte man nemlig finlese bruksanvisningen for å få med seg, og det er det ikke alle som gjør ...

Følgende er sakset fra pressemeldingen (teksten er oversatt, og vi tar forbehold om at funksjonene kan ha andre betegnelser i den norskspråklige programvaren):

1. Autofokusinnstillingen ”enkeltpunkt” utvides med den nyutviklede funksjonen "sone" og "bred/følgefokus". Begge benytter 77 autofokuspunkter (mot 49 punkter i ”enkeltpunkt”) over et større område for å gi en betydelig forbedring av kameraets evne til å fange motiver i bevegelse.
Med soneinnstillingen kan man velge tre forskjellige størrelser (3 x 3, 5 x 3 eller 5 x 5) for fokusområdet, og kombinert med kontinuerlig autofokus følger fokuseringen motivet effektivt innenfor sonen som er valgt. Med innstillingen ”bred/følgefokus” identifiseres og følges motivet automatisk av de 77 fokuspunktene. Det gjør det mulig å holde fokus på motiver som beveger seg vertikalt, horisontalt og mot eller fra kameraet.

2. Autofokushastigheten ved svakt lys er forbedret ved at fasedeteksjonspunktene på bildebrikken nå fungerer ned til 0,5 EV (tidligere 2,5 EV). Ved enkeltpunktfokusering deles dessuten fokusområdet inn i mindre deler for å oppnå mer presis avstandsmåling.

3. Den automatiske øyegjenkjenningen fokuserer automatisk på øyne og forenkler portrettfotografering med stor blender.

4. Oppdateringen gjør det mulig å skifte automatisk til makroinnstilling, uten at autofokushastigheten endres. Det er ikke lenger nødvendig å aktivere makrofunksjonen manuelt, og funksjonsknappen for makro kan tilordnes en annen funksjon.

5. Algoritmen for autofokus ved videoopptak er optimalisert og fokuseringen har blitt mer smidig og naturlig.

6. Med lukkertidshjulet på ”T” og lukkertype på ”mekanisk + elektronisk” er det nå mulig å bruke hjulet foran på kameraet til å velge samtlige lukkertider (30–1/32 000 s).

7. Eksponeringskompensasjonen fungerer også ved manuell innstilling og med automatisk ISO.

8. Linjene i søkerens rutenett (aktiveres under ”skjerminnstilling”) har blitt finere for å gjøre det lettere å se motivet.

9. For å unngå forvirring har "stillemodus" fått nytt navn og heter nå ”lyd og blits av”.
Fujifilm -
Fujifilm
Nye funksjoner for X-T1 og X-T1 Graphite

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu