Øy

Arnfinn Johnsen er mest kjent som en av våre aller fremste norske portrettfotografer. De siste årene har han vært masse profilert for prosjektet 'Gull', hvor han har portrettert norske olympiske gullvinnere.

Men Johnsen har flere fotografiske strenger å spille på, for eksempel landskapsfotografiet. Og fra førstkommende lørdag og til og med 10. oktober stilles et utvalg ut på Art Senja Kunstgalleri, Finnsnes.

Bølge
Bølge
Arnfinn Johnsen


I utstillingens pressemelding deler Johnsen sine egne tanker om prosjektet og utstillingen:

Prosjektet ”ØY” har modnet i en del år, og dreier seg om landskapsfotografier fra to øyer som har vært viktig for meg; Senja der jeg er født og oppvokst, og Island som jeg har reist til i 30 år.

Valget falt på disse to øyene, da det de har felles er en svært røff natur – noe også folket på øyene bærer preg av. Tøffe, direkte mennesker som har vokst opp i krevende omgivelser. Spesielt for en generasjon eller to siden. I dag er disse samfunnene til dels likt mye annet, men menneskene bærer ennå preg av impulsivitet, tøffhet og en utpreget galgenhumor – noe man antagelig var avhengig av før i tiden, for å klare hverdagens utfordringer.

Fotografiene er i sort/hvitt, noe som forenkler motivene og lar komposisjonen spille hovedrollen. Samtidig understreker det klassiske sort/hvitt-uttrykket røffheten i naturen, noe som er avgjørende for å formidle det jeg ønsker å formidle; Dramatikken i naturen på disse to øyene.

8 bilder er av en litt annen karakter; Mykere, bløtere og mer poetiske. De er hovedsakelig bilder av detaljer i naturen, samt en knølhval på rundt 20 tonn.

Mitt liv som fotograf har vært preget av å portrettere mennesker, og denne gangen er fotografiene blottet for mennesker. Et bilde eller to inneholder spor av menneskelig virksomhet, men i en kontekst der naturen tar det menneskeskapte tilbake.

Denne gangen får den dramatiske og røffe naturen på Senja og Island fortelle historien uten folk i bildene.


Bøværholmen
Bøværholmen
Arnfinn Johnsen

Charleskaia
Charleskaia
Arnfinn Johnsen

Ersfjord
Ersfjord
Arnfinn Johnsen

Gatklettur, Island.
Gatklettur, Island.
Arnfinn Johnsen

Hellnar, Island.
Hellnar, Island.
Arnfinn Johnsen

Skarvesteinen
Skarvesteinen
Arnfinn Johnsen
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu