Volla vs Keeg - Ung i Oslo

Fotograf Anne-Stine Johnsbråten har utforsket hvordan det er å vokse opp i Oslo i dag.
Hvordan er det å vokse opp i Oslo i dag? Hva tenker vi om hverandre? Har vi fordommer? Hvor store er forskjellene, og hva er likt? Dette er spørsmål fotograf Anne-Stine Johnsbråten både reiser og forsøker å finne noen svar på.

Hun har dokumentert to ungdomsmiljøer fra hver sin kant i Oslo, Jordal/Groruddalen i øst og Ullern i vest.

- Jeg har selv vokst opp helt sør-øst i Oslo, og har oppfattet Oslo som en delt by. Jeg har vært veldig klar over hvilke fordommer som finnes, og jeg tenker at prosjektet også er et forsøk på å få bukt med mine egne inngrodde tankermønstre, forteller Johnsbråten til foto.no.

Prosjektet har Johnsbråten hatt i hodet sitt i ti år. Nå er det ferdig og bildene kan sees på Bymuseet i Frognerparken, og snarlig også i Kunstpassasjen på Jernbanetorget.

- I utstillingen forsøker jeg å se bakenfor de vante og opplagte stereotypiene og tallenes tale. Oslo er på mange måter en delt by. På vest lever folk opp mot tolv år lenger enn på øst. Vi snakker forskjellig og ter oss forskjellig. Men hva er bakgrunnen for dette og hvordan er det å vokse opp i Oslo i dag? Hva tenker vi om hverandre? Har vi fordommer? Hvor store er forskjellene, og hva er likt? Jeg forsøker å rette blikket mot mer subtile detaljer, og ser på likheter og forskjeller det ikke er så lett å sette ord på.

Oslo har vært delt inn i øst og vest helt siden Christian IV etter bybrannen i 1624 bestemte at fattige og rike skulle bo i ulike deler av byen. Vestkanten vokste etterhvert frem i området vest for slottet og tilhørte de velstående klassene av samfunnet. Østkanten vokste rundt den nye industrien, spesielt rundt Akerselva og dalstrøkene mot øst, bebodd av arbeiderklassen.

- Øst-vest-tematikken er så inngrodd i Osloborgeres bevissthet at den nesten ikke er mulig å komme utenom. Temaet harseleres med daglig, det er et tema rundt middagsbordene, og vi har på oss briller som setter hverandre i bås. Med utstillingen ønsker jeg å skape et nøytralt rom for dialog og diskusjon, hvor man i en trygg atmosfære kan utfordre og kanskje kjenne litt mer etter enn det vi vanligvis gjør i hverdagen på hvorfor vi tenker som vi gjør.

Selv har Johnsbråten fått både bekreftet og avkreftet mange av sine egne fordommer når hun har jobbet med dette prosjektet.

- Men i utstillingen kommer jeg ikke med noen klar konklusjon eller svar. Jeg har et ønske om at publikum heller kan undres. Ingen av jentegjengene i utstillingen er utpreget stereotypiske, noe som også har vært et poeng i prosjektet. For hva er det egentlig som gjør oss forskjellige? Og er vi egentlig så forskjellige som vi tror?

'Volla vs Keeg - Ung i Oslo' stilles ut på Bymuseet i Frognerparken og står året ut.
Anne-Stine Johnsbråten  - Vest
Vest
Anne-Stine Johnsbråten
Anne-Stine Johnsbråten  - Øst
Øst
Anne-Stine Johnsbråten
Anne-Stine Johnsbråten  - Vest
Vest
Anne-Stine Johnsbråten

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu