Spatial experiments

Jonas Adolfsen stiller ut kaleidoskopiske fotografier på Cyan.
For tiden er fotograf og arkitekt Jonas Adolfsen aktuell på Cyan i Oslo med prosjektet 'Spatial experiments' som han har jobbet med siden 2009.

- Spatial experiements er et arbeid som er viktig for meg, fordi jeg underveis i prosessen aldri kan forutse resultatene, forteller Adolfsen.

Serien er fotografert analogt med et Holga-kamera.

- Jeg fotograferer analogt, for det er den eneste måten jeg kan ta opptil åtte eksponeringer på en filmrute, og fordi film oppfører seg annerledes enn en digital brikke i slike sammenhenger. All komposisjon og uttrykk i disse bildene er gjort i kameraet.

Det eneste Adolfsen gjør i etterkant er å noen ganger justere eksponering, kontrast og utsnitt. Men ofte er bildene rett fra negativ uten noen justeringer.

- Jeg har funnet ut at Holgaen min eksonerer på cirka blender 11 med en lukkertid på 1/125, så jeg velger film etter solforhold og fremkaller deretter. Omtrent alle rullene av film har gått ut på dato for over 10 år siden, og det gir jo spennende resultater når man tar push eller pull under fremkallingen.

I prosjektet har Adolfsen jobbet med å skape et rom og en dybde som abstraherer objektet som er avfotografert.

- Jeg ønsker å kommunisere en opplevelse, og jeg ønsker å dramatisere noe som til daglig kan være veldig enkelt og opplagt.

Jonas Adolfsen er selvlært som fotograf. Interessen kan spores tilbake til studietiden og en lidenskap for film.

- Vi reiste på studietur hvert semester under studiene, og til å begynne med var nok fotograferingen mest for å dokumentere bygg og steder. Etterhvert utviklet det seg til å bli en kommunikasjonsform for å formidle det jeg opplevde og som inspirasjon til videre arbeid. Mot slutten av studiet begynte jeg å bruke fotografiet aktivt i prosessen med å skape ny arkitektur, og jeg oppdaget da mulighetene til å abstrahere gjennom bruk av forskjellige teknikker.

Når han jobber med egne prosjekter er det først og fremst analogt som brukes. Oppdragsfoto gjør han digitalt.

- Personlig liker jeg analogt fordi jeg kan arbeide med større formater uten å bli ruinert, og jeg føler at jeg får tilgang til helt andre steder og personer når jeg bruker et 40 år gammelt mellomformatkamera enn når jeg bruker et nytt digitalkamera.

Utstillingen på Cyan henger til og med 15. oktober.

Jonas Adolfsen
Jonas Adolfsen -
Jonas Adolfsen
Jonas Adolfsen -
Jonas Adolfsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu