Nytt 100MP-system fra Phase One

Phase One kommer nå med et system bygget rundt et kamerabakstykke med en bildebrikke som leverer 100-megapikslers bildefiler
Phase One XF 100MP kamerasystem

De digitale systemene som bygger på 24 x 36 mm-formatet har oppnådd stadig høyere ytelser. Det er allerede gått mange måneder siden de første 50-megapiksels utgavene av dette formatet så dagens lys. Vi må kunne legge til grunn at dette har ført til at produsentene av større digitale formater så skriften på veggen, og tok konsekvensen av at tiden er inne for å utnytte de fortrinn som fortsatt ligger i større opptaksformater. Først ute med 100 megapiksler er som vi ser Phase One.

Vi tror at det er et marked for slike konstruksjoner, og at den situasjonen vil vedvare. Selv om småbildeformatet 35mm og den digitale varianten har fordeler i form av kompakthet og lavere pris, vil større opptaksformater alltid ha et overtak fordi avbildningen av objektene som projiseres gjennom objektivet blir mer nøyaktig når den relative forstørrelsen av objektpunktene blir mindre som følge av den større opptaksflaten. Det betyr at de aller mest krevende fotografiske oppgaver innenfor landskap, arkitektur og generelt der hvor det kreves spesielt store forstørrelser kan løses bedre med et større opptaksformat - når alt annet er likt. Dét er det sjelden, men ofte nok til at konstruksjoner som Phase Ones XF 100MPs bildebrikke på 53.7 x 40.4 millimeter kommer til sin rett. Billige er ikke slike apparater, men ytelsen er utvilsom. Vi vet at gitt samme generasjon bildebrikker og elektronikk, er det en helt klar økning i potensiell bildekvalitet fra 23 x 15 mm til 24 x 36 mm og videre til enda større formater. Slik det også var i filmens dager, gjelder det når opptaksmediet er elektronisk at de større opptaksformatene har fortrinn fremfor mindre. Dette er riktignok ikke absolutt, fordi de større opptaksformatene over 24 x 36 mm ledsages blant annet av større varmeutvikling og dermed lavere kapasitet under spesielt mørke forhold dersom man ikke kjøler ned elektronikken med kompliserte og svært dyre teknikker. Men under "normale" forhold vil et større format gi bedre bildekvalitet - enkelt men realistisk sagt.

Phase One om sin nykonstruksjon

Fabrikanten har gitt XF 100MP-systemet en høyeste ISO-verdi på 12 800. Dette er et markant løft fra tidligere digitale mellomformatutgaver, og de skriver selv følgende i en pressemelding:

"Phase One er stolte av å introdusere XF 100MP med en base ISO på 50. Dette er en eksepsjonell oppnåelse i CMOS teknologi, med lav base ISO og ren støyhåndtering opp til ISO 12 800 danner dette et kamerasystem som er like fleksibelt som det er kraftfullt."

Vi har ingen mulighet til å vurdere hvordan 12 800 vil se ut, men hvis en "ren og pen" ISO 3200 eller kanskje 6400 leveres av det aktuelle bakstykket er det et stort skritt fremover og en betydelig utvidelse av bruksområdet.

15 trinns dynamisk omfang

De skriver videre om nykonstruksjonen:

"Ved å tilby bredere dynamisk rekkevidde enn noe annet Medium Format system, er XF 100MP kamerasystem enda et stort steg fremover i bildebehandlingen. Det fanger detaljer fra de mørkeste skyggene til de skarpeste høylysene, den omfattende dynamiske rekkevidden vil garantert overgå dine forventninger."

Det er Interfoto som nå igjen har overtatt importen av Phase Ones produkter.
Phase One - Phase One XF system
Phase One XF system
Phase One
Phase One  - Phase One 80-MP bakstykke
Phase One 80-MP bakstykke
Phase One

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu