Stille

Atle Alvær har fotografert roen og stillheten rundt oss. Nå viser han bildene på Welhavens Cafè i Oslo.
Atle Alvær er en tålmodig, introvert og engasjert fotograf. Han vender ofte tilbake til det samme motivet for å se om endret lyssetting, stemning eller dagsform kan gjøre bildet bedre.

- Jeg har flere steder, spesielt i Frognerparken, hvor jeg har brukt mang en dag for å få tatt en bedre og annerledes utgave av et kjært motiv, forteller han til foto.no.

Han er fotografisk introvert fordi bildene hans ofte reflekterer en sinnsstemning som ro, ensomhet eller lengsel.

- Noen kan hevde at bildene er litt triste, men det mener jeg på ingen måte, for man kan gjerne være introvert uten at man er trist.

Er det helg, går han sjeldent ut dørene uten at fotoapparatet er med. Om noe uventet eller spesielt dukker opp, er han klar.

- Jeg engasjerer meg i hva som skjer rundt meg og med andre, og dette kommer også frem gjennom bildene mine.

I utstillingen 'Stille' som åpner på Welhavens Cafè i Oslo har Alvær utforsket roen og stillheten rundt oss, en stillhet som alltid er der, men som vi ikke alltid ser.

- I utstillingen har jeg valgt motiver fra naturen og havet. For meg å gå ut en søndag og finne roen og stillheten i skogen, er noe som gir ekstra energi og overskudd. Men som bergenser kunne jeg ikke ha utstillingen 'Stille' uten motiver fra en brygge og havet. Som sikkert mange andre eksilbergensere har jeg en lengsel mot den beroligende effekten havet har på en som ikke alltid blir tilfredsstilt innerst i Oslofjorden.

På 1970-tallet fikk Atle Alvær sitt første engangskamera i gave. Siden har han vært fascinert av fotografiet.

- Gatene og menneskene på Laksevåg i Bergen var spennende motiver som nok senere har inspirert meg. Jeg har alltid hatt sansen for det abstrakte, natur og mennesker. Fotografering var noe nytt og spennende som ga meg muligheter til å uttrykke meg på en annen måte. Tidligere hadde jeg tegnet mye i barndommen, men foto var annerledes og givende på et annet vis.

Han har alltid foretrukket å fotografere i sort/hvitt.

- Mye av grunnen er nok at motivene kommer klarere frem siden fargene ikke får lov til å dominere bildene, samt at gråtoner gir minst like god dybde.

I dag bruker han kun analogt utstyr til fotograferingen. For 20 år siden mener han det vil vært en helt fremmed tanke.

Utstillingen 'Stille' åpner 8. januar klokken 18 på Welhavens Cafè i Oslo. Den henger frem til 22. januar.
Atle Alvær -
Atle Alvær
Atle Alvær -
Atle Alvær
Atle Alvær -
Atle Alvær

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu