Fujifilm lanserer X-Pro2

Et kamera av klassisk kompakttype med utskiftbar optikk og optisk søker
Et systemkamera behøver ikke å være et speilreflekskamera. Dette er egentlig en selvfølge, men ofte tenker vi ikke over at et systemkamera er et kamera hvor de enkelte komponentene som objektiver kan byttes ut og tilpasses ulike fotografiske oppgaver - om kameraet da har speil eller ikke, om det har elektronisk eller optisk søker er det fortsatt et systemkamera. Fujifilm er en av de produsentene som i de senere år har kommet med kamerasystemer bygget rundt det kompakte målsøkerkamerakonseptet, og er kjent for å ha i sin produktportefølje en rekke kameraer med fin byggekvalitet og gode fotografiske egenskaper.

FUJIFILM X-Pro2 beskrives av produsenten selv som "vårt beste, raskeste og mest avanserte kompakte systemkamera hittil."

Kameraet er utstyrt med værtetning, leverer bildefiler på 24.3 megapiksler og har en bildebrikke på 15.6 x 23.6 mm. Dermed er det ikke blant de med størst bildebrikke, men i kompaktkameraklassen er dette APS-C formatet stort og gir erfaringsmessig gode ytelser også i svakt lys selv om 24 x 36 mm strekker ytelsen enda lenger. FUJIFILM X-Pro2 har en ISO-spennvidde som vitner om at det har gode egenskaper i svakt lys: Kalibrert ISO-område strekker seg fra ISO 200 til 12 800, med ytterligere signalforsterkning opp til ISO 51 200. Vi skal ikke driste oss til å spekulere altfor mye rundt hvor den praktiske grensen for ekte kvalitetsresultater går, men hvis ISO-området gir en noenlunde pekepinn forteller det om at kameraet har et stort bruksområde hvis det kombineres med lyssterk optikk som kan utnytte ISO-egenskapene i elektronikken.

Vi merker oss også at kameraets CMOS-bildebrikke ikke er utstyrt med et ordinært lavpassfilter, noe som teoretisk bør gi bildefilene det lille ekstra i detaljering.

Interessant for et kompaktkamera
er at antallet punkter for fasedeteksjon under autofokus er økt for å kunne gi bedre resultater mot bevegelige motiver i serieopptak. Det er gjennomført forbedringer av hele prosesseringen, slik at hastigheten er økt og vi har å gjøre med et kjapt og kapabelt kompaktkamera.

X-Pro2 er videre utstyrt med en søker hvor brukeren kan velge mellom optisk og elektronisk visning. Den elektroniske visningen har 2 360 000 punkter, og oppdateres med 85 bilderammer i sekundet. Med optisk søker får brukeren et mest mulig naturlig søkerbilde med minimalt strømforbruk, og det er innebygget en optisk brennviddesimulering som gjør det enklere å velge riktig brennvidde. Med et målsøkerkamera har man jo ikke søker og siktebilde gjennom objektivet, så et slikt hjelpemiddel kommer godt med. En annen finesse er at selv om man bruker optisk søker, kan det vises et separat indikatorbilde i nedre høyre hjørne hvor verdiene for fokus, komposisjon, eksponering og hvitbalanse er indikert.

Kameraet har også innebygget en meget avansert og justerbar funksjon for ulike typer filmsimuleringer, noe som vel ikke er så unaturlig fra filmprodusenten Fujifilm.

X-Pro2 har doble kortplasser,
noe som forteller at kameraet er godt egnet for fotografer som tar viktige bilder og vil sikre seg mot å miste dem og som tar mange fotografier. Kortstandarden er SD, som er nærmest enerrådende for kompakte kameraer. Vi ser imidlertid at batterikapasiteten kan være en flaskehals, dette kameraet klarer nemlig ikke flere enn 250 eksponeringer med elektronisk søker og 350 med optisk søker - begge etter CIPA-standarden - før batteriet er tømt. Skal man ta ekstra mange bilder i løpet av en dag, kan det altså være nødvendig å utstyre seg med en håndfull ekstrabatterier. Men dette er et av de få åpenbare ankepunktene mot X-Pro2 som vi umiddelbart får øye på. Vi liker at kameraet har optisk søker.

X-Pro2 er solid bygget slik vi har etter hvert vent oss til fra Fujifilm, og magnesiumhuset er tettet mot fukt og støv. Korteste lukkertid er 1/8000 sekund, og blitzsynkroniseringen er på 1/250 sekund. Lukkeren er konstruert for å tåle minst 150 000 eksponeringer. Antallet velgbare fokuspunkter i AF-modusen «Ett punkt» er oppgitt til så mange som 273.

Det er gledelig å kunne konstatere at det finnes både kompakte systemer og større systemer, da dette gir fotografen mange valgmuligheter. Prisen på kameraet forteller at her har Fujifilm satset på kvalitet og ytelse, selv om utsalgsprisen ikke er like høy som på Leicas toppmodeller er 18 000 kroner for et kompaktkamera et tegn på at produsenten vil noe med kameraet.

Anbefalt pris på kamerahus: 17 999 NOK
Tillgjengelig: Februar 2016

Funksjoner

- 24.3 megapixel APS-C X-Trans CMOS III sensor uten optisk lavpassfilter
- X Processor Pro
- Kompatibel med objektiv med Fujifilm X-fattning
- Multihybridsøker - optisk søker med overliggende digital informasjon kombinert med en 2 360 000-punkters elektronisk søker (85 fps)
- Nyutviklet lukker med korteste lukkertid på 1/8000s (blitssynk: 1/250s)
- Robust værbeskyttet konstruksjon i magnesium (i kombinasjon med værbeskyttet objektiv)
- Doble minnekortplasser (kortplass «1» er kompatibel med SD-kort av typen UHS II)
- 6 brukertilpassbare funksjonsknapper
- 3 tommer LCD-skjerm med 1 620 000 punkters oppløsning, samt høy lysstyrke og kontrast.
- Valgfri elektronisk lukker som muliggjør en maksimal lukkertid på opp til 1/32000s
- Enklere manuell fokuskontroll med funksjonene Digital Split Image og Focus Peak Highlight.
- Mekanisk hjul/bryter for lukkertid, ISO, veksling mellom EVF/OVF og eksponeringskompensasjon (±5 EV)
- Nyutviklet niveiskontroll for kjapp skifting av fokuspunkt
- 273 valgbare fokuspunkter (i AF-modus: «Ett punkt»
- Full HD videoinnspilling 50p/25p/24p
- Intervallfotografering (1 sec - 24h, opp til 999 bilder)
- Raw-fremkalling direkte i kameraet1
- Q (quick) meny - rask tilgang til de vanligste innstillingene
- Tilbehørssko til for eksempel ekstern blits, samt PC-synk-kontakt
- 15 ulike filmsimuleringer inkludert den nyutviklede «Acros»
- Funksjon for justering av korn i bildene
- Trådløs bildeoverføring til smarttelefoner, nettbrett og PC, samt mulighet for å fjernstyre kameraet med appen FUJIFILM Camera Remote
- Trådløs sikkerhetskopiering til PC og Mac
- Mikrofoninngang (2.5mm)

Tillbehør

- Halvfutteral i lær BLC-XPRO2
- Handgrep MHG-XPRO2 med arca swiss-feste
- Tre ulike blitsmodeller: EF-X20, EF-20 og EF-42
- Fjernutløser RR-90
- Mikrofon MIC-ST1
- Ekstra batteri: NP-W126
- FUJIFILM Camera Remote med funksjoner som fjernstyring og bildenedlasting. Det er mulig å laste til enheter som bruker iOS och Android.
Fujifilm  - Fujifilm X-Pro2 sett forfra med 35mm 2.0
Fujifilm X-Pro2 sett forfra med 35mm 2.0
Fujifilm
Fujifilm - Fujifilm X-Pro2 sett ovenfra
Fujifilm X-Pro2 sett ovenfra
Fujifilm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Walter S.
Takk for en sober og informativ gjennomgang av X-Pro2, Per Inge! Det er først nå jeg fant den under Teknisk nytt - må viss følge bedre med her ...

Mvh,
Walter
7.3.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu