Common Sensibility

Fotograf Jo Bentdal utforsker forholdet mellom tradisjon/konvensjoner og individualitet i utstillingen Common Sensibility.
Begreper som autoritet og ensretting er sentrale temaer i Bentdals prosjekt, og modellene i prosjektet er representanter for "neste" generasjon. De ble invitert til fotografering med "dresscode: come as you are".

Hva har vi med oss av historie når vi ser disse portrettene av tenåringer som stirrer oss rett i øynene? Tenåringer som leter etter hvem de skal være, som er den oppvoksende generasjonen av jenter som skal sette sitt preg på verden.

- Det er disse vi rapporterer til, sier kunstneren Jo Bentdal. - Alt vi leverer skal de overta. Med nye tankesett?

Formatet i prosjektet har hentet inspirasjon fra renessansekunstens portrett, likevel er modellene representanter for neste generasjon.

- Jo Bentdals autoritære portretter av tenåringsjenter utløser et ras av følelser og tanker om tiden vi lever i, sier sjef på Shoot Gallery, Helene Gulaker Hansen. Hun har fulgt Bentdals prosjekt med stor interesse i et års tid. Da hun så tre av de aktuelle portrettene på Høstutstillingen, reagerte hun sterkt.

- Jeg vek tilbake for blikkene deres. Første impuls var å gi de rett i absolutt alt. Beklage. Love å skjerpe meg. Få andre til å skjerpe seg. Så kom nedsmeltingen. Beundringen. Av styrken i det unge sårbare blikket. Den rake ryggen. Roen i hendene. Renheten i ansiktet til en jente på 13. Som helt klart har noe på hjertet. Og som forventer å bli hørt.

Jo Bentdal er analytisk og filosofisk anlagt. Som fotokunstner har han etterhvert fått et bevisst forhold til det konseptuelle, men han påpeker at han er "allergisk" mot effektmakeri.

- For meg ligger fotografiets styrke blant annet i det at teknikken gjør det mulig å gjengi aspekter ved virkeligheten på en måte som er gjenkjennlige fra betrakterens egene erfaringer med verden. Og som, hvis motivet inviterer til det, kommuniserer effektivt med vårt nedarvede persepsjonsapparat, sier Jo Bentdal.

Han søker å oppnå resonans hos betrakteren
gjennom et mest mulig "troverdig" uttrykk, men er ikke så opptatt av objektivitet.

- For å oppnå noe interessant må jeg ta stilling til motivet, og da kommer det subjektive uunngåelig inn i bildet. Med dette som bakteppe kan jeg vel nesten si at det jeg leverer som helhet, like mye er et selvportrett - som det er en dokumentasjon av objektene i bildene. Jeg mener det er en kusntners oppgave å "observere verden og rapportere tilbake" (fritt etter Hegel) - og at den rapporten nødvendigvis må bli ganske subjektiv.

Jo Bentdal har alltid hatt en interesse for kunst og fotografi. Da han var 13 år gammel arvet han onkelens mørkeromsutstyr. Men det var fysiker han skulle bli av yrke. Etter studier på NTH jobbet han som strategisk rådgiver med fokus på digitale medier, designledelse og merkevarestrategi. Etter noen viktige livshendelser bestemte han seg i 2010 for å sette av ett år for å satse som fotograf på fulltid.

- Jeg gikk inn i det med en horisont på ett år for å finne ut av om dette var det jeg skulle holde på med. Siden har det vært det jeg har brukt tiden min på.

Den første tiden gikk med på å søke kunnskap og erfaring gjennom studier av og fra andre fotografer. Han besøkte utstillinger og deltok på masterclass-programmer med Alex Webb, Steve McCurry, Ron Haviv og Abbas.

- Jeg reiste mye fordi jeg syntes det var lettere å finne motiver når man unslapp "tunblindheten" som lett slår inn når man er på sin vante arena. Jeg hadde hele tiden egne fotografiske prosjekter jeg jobbet med.

Det ble også noen ulike fotojobber i den aktuelle perioden, fra fashion til shoots med Will Smith og Snoop.

- Men det ble ganske raskt tydelig for meg at det var personlige prosjekter og fotografi som kunstform som var det jeg ville fokusere på.

Hvert år har Bentdal holdt utstillinger hjemme hos seg selv, med både bra besøk og gode mottakelser. På samme tid har han jobbet med å utvikle en moden "stemme" som kunstner. Med bilder på Høstutstillingen i 2015, Kunstnernes Efterårsudstilling i København og nå utstilling på Shoot Gallery har han definitivt gjort sitt inntog på den formelle kunstarena.

- Det har vært en rask utvikling, men samtidig har jeg jo mer enn 40 års erfaring med å observere verden, og drøyt 30 års bakgrunn som ivrig fotograf. Så det er vel bare å stole på - og takke - juryer, kritikere, gallerister og kuratorer, og være glad for muligheten til å nå ut til flere allerede nå.

Utstillingen på Shoot Gallery åpner 21. januar kl 19.00.

Info på Facebook
Jo Bentdal
Shoot Gallery
Jo Bentdal -
Jo Bentdal
Jo Bentdal -
Jo Bentdal
Jo Bentdal -
Jo Bentdal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu