Ikonisk fotografi

Terry O’Neill har brukt femti år av sitt liv på å fotografere rockestjerner og skuespillere. Nå vises en unik samling fotografier på Galleri Fineart i Oslo.
Det var tilfeldigheter som gjorde at engelskmannen Terry O'Neill ble fotograf.

- En dag fikk han se innenriksminister Rab Butler sovende på en flyplass, og tok bilde av ham. Bildet ble neste dag førstesideoppslag i Sunday Dispatch. Dette ble startskuddet på en lang og fremgangsrik fotokarriere. O’Neill skilte seg ut med sine naturlige og spontane bilder, og ble raskt populær, skriver Galleri Fineart i utstillingens pressemelding.

Han utviklet etterhvert vennskap med en rekke stjerner, og førte dem sammen for fotografiske møter.

- Terry O´Neill har tatt intense psykologiske portretter av filmstjerner og musikere i femti år, forteller Lillian Reif, vikarierende redaktør i magasinet KUNST. - Som fotograf har han en helt spesiell evne til å komme under huden på de han skal fotografere. Med ham er de avslappet og lar ofte masken falle. Når han tar bilde av Dronning Elisabeth, er det ikke monarken vi ser, men mennesket. Når han tok bilder av Frank Sinatra var det ikke nødvendigvis i hans mest glamorøse og poserende øyeblikk, det hadde jo verden allerede sett flust av. Han tok heller bilder av Sinatra i hans mer ubevoktede øyeblikk, der personen Frank kommer til syne; som da han spaserer nedover Boardwalken med sitt entourage.

Sinatra var helt uforberedt på at han skulle bli fotografert, men bildet har blitt stående som et ikonisk portrett av stjernen.

- O´Neill har også egenskapen med å få frem et naturlig cool hos modellene sine, som i aller høyeste grad gjenspeiles på bildene. Mange av hans bilder av kjente personer har blitt stående som ikoniske portretter. Bare tenk på fotografiet av Fay Dunaway ved bassengkanten morgenen etter at hun har vunnet Oscar for beste hovedrolle, eller bildet av Mick Jagger med pelskraven. Bilder som for alltid vil bli stående i fotohistorien.

Utstillingen 'Icons' på Galleri Fineart er en salgsutstilling som viser i underkant av 90 verk fra hele Terry O’Neills karriere. Man kan finne fotografier av blant annet Brigitte Bardot, Kate Moss, Frank Sinatra, David Bowie, Faye Dunaway og Mick Jagger. Samlingen henger på veggene til 7. februar.
Terry O’Neill - Faye Dunaway
Faye Dunaway
Terry O’Neill
Terry O’Neill -
Terry O’Neill

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu