Kåre Kivijärvi i farger

På Blomqvist kunsthandel vises både sort/hvitt og farger signert fotolegenden Kåre Kivijärvi.
"Jeg har ikke reist nord-sør, men vest-øst. Mitt landskap er fra Grønland, Nord-Skandinavia, Russland, Sentral-Asias høysletter og Himalaya. Det språket jeg kjenner er noe annet enn – Firenze, Roma, Paris. Min verden er en annen».

Sitatet er fra et intervju Kåre Kivijärvi gjorde med Hammerfest radio i 1990. 'Min verden er en annen' er også tittelen på utstillingen som nå vises på Blomqvist kunsthandel i Oslo.

- Utstillingens tittel er dekkende for hans liv og kunst. Kivijärvi levde i ytterkanten både som menneske og som fotograf, forteller Ole Buenget, kurator av utstillingen sammen med Birgitte Schiøth.

Det er ikke bare innen den nyere norske fotohistorien Kivijärvi spiller en viktig rolle, men også innen den nyere norske kunsthistorien.

- Han var den første fotograf som fikk bred annerkjennelse som billedkunstner, og med sin seregne stil og grafiske stll som han betegnet som "estetisk nyrealisme" står han i en egen klasse.

Kåre Kivijärvi er mest kjent som sort/hvitt-fotograf, men på utstillingen kan man se at han også kan beskrives som en fargenes mester.

- Kivijärvi var først og fremst en dyktig fotograf som hadde store tekniske ferdigheter både i farge og sort/hvitt. På utstillingen vises blant annet en serie fargebilder fra Kabul i Afghanistan som først ble trykket i det finske magasinet Viikko Sanomat i 1964. Bildene er formsterke med en dempet koloritt og vitner om en fotograf som kom tett inn på de han fotograferte uten å virke påtrengende - fotografiene er tatt på deres premisser. Han hadde lett for å komme i kontakt med mennesker og var begavet med en utrolig fortellerevne.

På reisen benyttet han både 6x6 mellomformatkamera og 35 mm, og han brukte både negativ fargefilm, Kodakchrome dias og sort/hvitt film.

Som fotojournalist jobbet Kivijärvi frilans for flere finske og norske magasiner. I 1965 uttalte han i et intervju med Alle Menn at grunnen til at han jobbet mye i Finland snarere enn i Norge, var at Norge ikke hadde ukeblader med fargetrykk.

På utstillingen på Blomqvist vises også den klassiske serien fra trålerfiske i Barentshavet fra 1959/60 og bilder fra et besøk på Øst-Grønland i 1966. Bildene regnes som klassikere i norsk fotohistorie. I tilegg vises et uvalg fra de syv filmene som nylig ble funnet ufremkalt. Det vises både vintage bilder og et utvalg nyproduserte i stort format.

Utstillingen henger til 28. februar.

Sjekk disse sakene på foto.no om Kåre Kivijärvi:
Kivijärvi - myten og mannen
Kåre Kivijärvi: Melankoliens stormester i sort-hvitt
Skjulte skatter

Kåre Kivijärvi -
Kåre Kivijärvi
Kåre Kivijärvi - Kabul, Afghanistan 1963
Kabul, Afghanistan 1963
Kåre Kivijärvi
Pigment print, 25 x 25 cm Ed. 1/6
Kåre Kivijärvi  - Gjesværstappene, 1965 (2015)
Gjesværstappene, 1965 (2015)
Kåre Kivijärvi
Pigment print 167 x 285 cm. Ed. 1/3. Pris 75.000 NOK

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu