Fra kvinne til kvinne

Trine Melhuus dro til Etiopia for å vise håpet.
I sine personlige prosjekter er det ikke første gang fotograf Trine Melhuus setter fokus på mennesker som har et tøft utgangspunkt i livet. Nå stiller hun ut 'Fra kvine til kvinne' på Fotografiens hus i Oslo. Utstillingen er et resultat av to reiser til Etiopia.

- Jeg ble kjent med norske sanitetskvinners fadderordning i Etiopia, og fikk lov å være med på en reise de hadde. Jeg opplevde det de norske kvinnene bidro med til de etiopiske kvinnene så fasinerende og så givende at jeg ønsket å fortelle historiene til noen av de etiopiske kvinnene, forteller Melhuus.

Melhuus dro tilbake på egenhånd sammen med en tolk. Hun intervjuet ni kvinner og fokuserte på deres ønsker og behov for å få et bedre liv og større selvstendighet.

- Jeg prøver å formidle håpet som ligger i kunnskap, felleskap, selvstendighet og selvrespekt ved å jobbe og selv tjene til livets opphold. Håpet gjennom å vite at kvinner på den andre siden av kloden bryr seg, og ser dem for det de er. Håpet som øker gjennom fadderarbeidet norske kvinner gjør, og gleden ved å kunne planlegge sin egen hverdag.

I utstillingen trekker Melhuus linjer mellom den jobben Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) sitt frivillighetsarbeid gjennom 120 år har betydd for oss i Norge, vår levestandard, helse, vold mot kvinner og ikke minst likestilling, og den gryende bevegelsen de har startet for kvinner i Etiopia. Saker som i dag står på agendaen i Etiopia kan sammenlignes med sakene NKS jobbet med i Norge da de startet opp.

- Jeg tror det er viktig å huske at vi for 120 år siden led under mye av det samme som etiopiske kvinner gjør i dag. Vi hadde den gangen liten kunnskap om hvor viktig renslighet er for å unngå sykdommer og epedemier. Norske kvinner hadde ikke stemmerett og likestilling var et ord som ennå ikke var oppfunnet.

- Temaer som vold i hjemmet, voldtekt og kidnapping er viktige i Etiopia i dag. Det er vondt å se og høre om den frykten de har for å sende ungene sine til skolen, for å hente ved eller vann, frykten for at de ikke kommer hjem igjen, men er blitt kidnappet, voldtatt og giftet bort som barnebruder. Dette skjer hver dag, unger dør av diare og malaria, mødre dør i barsel og unge jenter blir påført fistula på grunn av voldtekt og for tidlige giftemål. Det er vanvittig godt å se hvor stolte disse kvinnene er for å være med å skape endring i livene sine. Og ikke bare i sine egne liv, men i familiene sine, hos naboer og i hele landsbyen de bor i.

Utstillingen åpnet torsdag 4. februar og henger til 28. februar på Fotografiens Hus i Oslo.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Trine Melhuus -
Trine Melhuus

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu