Walls

Signe Christine Urdal har fotografert vegger i Berlin, Cape Town, Georgia, Aserbajdsjan, India, Palestina, Hjelmeland, Stavanger og på Utsira og Svalbard.
Historien om veggene til fotograf Signe Christine Urdal startet i Berlin i 2009 da hun var på kunstneropphold gjennom Stavanger kommunes kunstnerleilighet.

- Byen mellom fortid, nåtid og fremtid. Mellom øst og vest. Kulehull i veggene, forlatte hjem, lysstråler som treffer veggflatene og vitner om at en ny dag med nye fortellinger begynner. Historier om levd liv. Mennesker. Barn, voksne - fortellinger fortalt og glemt av generasjoner, også fortalt på nytt. Veggene skildrer også historiene som aldri ble fortalt, men som har satt sine merker i veggene, forteller Urdal om opplevelsen.

- Livet fra barn til voksen, fortellinger om lengsel, savn og sorg, kjærlighet og håp - men også historier om et barns første skritt og veien til et fullverdig menneske. Historier om liv og død. Håp om nye lysstråler som treffer veggene og skaper nytt liv. Alle disse refleksjonene flytter meg hjemover. Til Stavanger og til bygda som mine oldeforeldre kom fra. Ryfylke. Her fortsetter også fortellingen.

Tematikken i prosjektet og utstillingen 'Walls' handler altså om identitet og levd liv, om glemte historier og mennesker som har satt sine avtrykk i veggene. I vegger som Signe Christine Urdal har gjort om til noe mer enn bare en vegg, men selvstendige verk med historie og tolkningsrom.

- Kunstneren Signe Christine Urdal bruker fotografiet som medium til å utforske mellommenneskelige tilstander, skriver kurator Karin Sunderø om utstillingen. - Som den antropologen hun er undersøker hun kulturer, ser på strukturelle forhold, på tegn som avslører noe om menneskene som oppholder seg i eller har forlatt et habitat. Det være seg i storbyen Berlin, i okkuperte Palestina eller i en grend i Ryfylke. Urdal fascineres av mønster, lysspill over en flate, en sprekk diagonalt i en mur, en glemt gjenstand. Gjennom disse tegnene samler hun kunnskap om mennesker.

Identitet er et tilbakevendende tema i Urdal arbeid, og med bakgrunn innen sosialantropologi har hun et perspektiv som har fått henne til å grave dypere inn i vårt eget samfunn.

- Hvem er jeg? Hvordan er jeg i møtet med andre? Hva er et menneske? Gir den private sfære rom for forskjeller eller likheter? Hvordan endrer de kulturelle kodene i et samfunn vårt blikk på oss selv og verden? Hva blir stående igjen etter oss? forteller hun.

Det er også bakgrunnen innen sosialantropologi, utviklingsstudier og solidaritetsarbeid som har ført henne ut i verden, ført henne til alle veggene.

- Jeg innså hvor viktig det var å ha denne stemmen som fotografiet gir meg til å si noe om det humanistiske perspektivet og hvordan det er å være et menneske. Til tross for ulik kultur, religion og bakgrunn så fant jeg noe allment som gjelder alle mennesker. Vi har alle drømmer og vi ønsker et godt liv for oss selv og våre nære.

Reisene ble etter hvert helt livsnødvendige for henne. De ga et innblikk i en verden utenfor vårt eget samfunn, samtidig som hun kunne se sitt eget liv utenfra.

- Jeg tilbragte ofte uker og måneder på samme sted, og da var jeg hele tiden på jakt etter disse veggene som fortalte noe om menneskene som bodde der.

Hun har fotografert vegger i Berlin, Cape Town, Georgia, Aserbajdsjan, India, Palestina, Hjelmeland, Stavanger og på Utsira og Svalbard.

- Noen ganger kom jeg bare over disse veggene ved at jeg vandret rundt på stedene, andre ganger trengte jeg hjelp til å finne de riktige stedene. Da jeg sist var i Hjelmeland (Ryfylke) og på Utsira så ble jeg kjørt rundt til aktuelle steder. Det var jo ikke alltid så lett for de jeg snakket med å vite hva jeg var på jakt etter. Ofte var jeg på utkikk etter det man ikke så ved første øyekast.
Vinduslyset som treffer et gammelt gardin, en rift i veggen - øyeblikk av levd liv.

Om fotografen
Signe Christine Urdal ble uteksaminert fra Oslo Fotokunstskole i 2004 etter en bachelorgrad i sosialantropologi (2002) og kunsthistorie (2006) fra Universitetet i Oslo. Hun startet sin karriere som assistent for Dag Alveng.

- Jeg arbeider hovedsaklig med fotografi, video og lyd, ofte satt sammen til et helhetlig prosjekt.

I 2007 debuterte hun på Vestlandsutstillingen «Vi er de utvalgte» kuratert av Linn Cecilie Ulvin. Siden da har hennes arbeider vært stilt ut på en rekke gallerier i Norge, og også i utlandet på Terminal 08 Gallery (Gorzów) i Polen.

Utstillingen 'Walls' henger på "veggene" på Galleri Giga på Stord frem til 27. februar.
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal
Signe Christine Urdal  -
Signe Christine Urdal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu