Vinneren av 'fritt'

Kirsti van Hoegee fra Bergen har vuunet førsterunden av Fotografen 2016.
Fotografen 2016 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Juryen i første runde av Fotografen har bestått av Pål Henrik Ekern og Marie Helgesen fra Cyan: galleri og Cyan: studio. Om vinnerbilder sier juryen følgende:

"Fin tittel. Gir hint til hva vi skal se, men likevel kan ikke øynene bestemme seg for om objektet er stort og fotografert langt, langt unna, eller om objektet er lite og fotografert veldig nære. Det føles magisk og realistisk på samme tid. Vi finner stadig nye ting å utforske i dette stilrene og enkle bildet. Det er ikke lett å få et bilde det skjer så lite i – til å fenge i så stor grad, men vedkommende har klart det."

Stjernestøv
Stjernestøv
Kirsti van Hoegee
1. plass (12 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt". Juryen sier: Fin tittel. Gir hint til hva vi skal se, men likevel kan ikke øynene bestemme seg for om objektet er stort og fotografert langt, langt unna, eller om objektet er lite og fotografert veldig nære. Det føles magisk og realistisk på samme tid. Vi finner stadig nye ting å utforske i dette stilrene og enkle bildet. Det er ikke lett å få et bilde det skjer så lite i – til å fenge i så stor grad, men vedkommende har klart det.


En glad Kirsti van Hoegee forteller til foto.no at bildet 'Stjernestøv' er en del av en serie fotografier som forestiller bilder av asteroider, kometer, fjerne galakser og stjernehimmelen. Bildene er laget på atelieret ved hjelp av scanner, og hun benytter seg av nærliggende materialer som steiner og leire.

- I prosjektet undersøker jeg historiene rundt fotografi og astronomi. Hvordan har utviklingen av fotografiet og teleskoper påvirket vårt forhold til universet? Hva gjør det med oss mennesker at vi mister tilgangen på stjernehimmelen? Og vil fotografier fra det ytre rom igjen knytte oss sammen med universet? Naturlig mørke er et avtagende fenomen ettersom sivilisasjonen fortsetter å vokse, og menneskets behov for å lyse opp natten øker. Store deler av befolkningen lever i dag i nattlig opplyste bysamfunn, hvor vi er unndradd opplevelsen av en ren og klar stjernehimmel. Stadig får vi nye bilder servert fra det ytre rom, fra NASA. Bildene blir raskt publisert i sosiale medier. Hva gjør dette med vår opplevelse av universet? I tidligere tider kunne vi gå ut om natten og la oss begeistre av Melkeveien og de tusener av stjerner som beveget seg over oss. Nå er denne muligheten nærmest borte, forteller Kirsti van Hoegee til foto.no.

Gjennom serien Stjernestøv gir Kirsti van Hoegee betrakteren opplevelsen av å se på asteroider, meteoritter og stjerner, men det de egentlig betrakter er jorden.

- Det viser seg at deler av månen befinner seg i jorden, og deler av jorden befinner seg i månen. Kanskje var det kometene som leverte livets essensielle ingredienser. Vi er alle stjernestøv.

- Ideen om at vi alle kommer fra de samme atomene som befinner seg ute i universet, gjør at bildene mine på mange måter kan sies å være «astrobilder». Det handler om sannheten i fotografiet, om menneskets forestillingsevne og om historien om fotografi og astronomi, som har gått hånd i hånd siden midten av 1800-tallet.

Kirsti van Hoegee har en Bachelor i fotografi og en Master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen.

- Som student befant jeg meg mest i mørkerommet, og overgangen til den digitale virkeligheten som ventet da jeg var ferdig, var på mange måter tøff. Jeg har alltid likt å ha kontakt med fotografiet, og følte vel at jeg mistet mye av kontakten med mediet da fremkallingen ble utført via tastaturet. Som kunstner jobber jeg stort sett med et fotografisk utgangspunkt, men ender i en miks av forskjellige materialer og uttrykksformer. Ønsket om å vende tilbake til et rent fotografisk uttrykk har ligget der lenge, og de siste årene har jeg begynt å spille på lag med fotografiet igjen. Nå er scanneren et viktig verktøy som gjør at jeg igjen har hånden med i prosessen.

"strandtrær"
"strandtrær"
Jostein Seljehaug
2. plass (10 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt". Juryen sier: Dette fotografiet utfordrer betrakteren til å sette spørsmål ved hva et fotografi egentlig er. Er dette et manipulert fotografi eller et fotografi av et maleri? Hva er forskjellen og hva vil det si å gjenfotografere et annet kunstverk? Og er det det vedkommende har gjort..? Vi ønsker å vite mer, samtidig som det rekker å fundere over dette for seg selv. Det er mye av det som gjør bildet spennende.

Premier og neste runde
Kirsti van Hoegee får 12 poeng denne runden og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 8.000 kroner. Jostein Seljehaug kom på andreplass med bildet 'strandtrær' og får 10 poeng og et gavekort på bildeprodukter hos Japan Photo på 3.000 kroner.

Fotografen 2016 går over seks runder i hele år, med forskjellig tema hver gang. I neste runde er temaet natur. Innsendingsperioden er 15. mars til 15. april.

Mer informasjon om konkurransen her

Sjekk ut resten av vinnerbildene nedenfor.

Returning Home!
Returning Home!
Tom Erik Smedal
3. plass (9 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt". Juryen sier: Bildet gir assosiasjoner både til den tyngende vannflaten og den vektløse følelsen av å fly. Den vage horisonten og det skarpe lyset gir fotografiet en følelse av en drøm man forsøker å huske, men ikke får helt tak på.

Utsikt
Utsikt
Hans Haram
4. plass (8 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt". Juryen sier: Den ekstremt enkle komposisjonen, det grafiske uttrykket og mangelen på gråtoner gir assosiasjoner til Film Noir estetikken. Bruken av overeksponeringen som visker ut resten av verden gir leilighetskomplekset et postapokalyptisk preg.

Bilde1
Bilde1
Christian Lycke
5. plass (7 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt". Juryen sier: Vi tenker David Lynch og Gregory Crewdson og blir nysgjerrige på historien bak dette bildet. Det faktum at bildet ikke har noen tittel øker nysgjerrigheten. Lyssettingen har filmiske kvaliteter og vi får dessverre kun være med på et lite øyeblikk.

Different stories same sunset
Different stories same sunset
Kristin Risa
6. plass (6 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt".

symbolisme
symbolisme
Jan Olav Bredesen
7. plass (5 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt".

Redd for å bli glemt
Redd for å bli glemt
Heidi Nathalie Hovland
8. plass (4 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt".

Tarbes
Tarbes
Espen Schulerud Søland
9. plass (3 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt".

Måkene på taket
Måkene på taket
Roar kristian Bech
10. plass (2 poeng) i Fotografen konkurransen 2016 med tema "Fritt".

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål M. S.
Gratulerer til vinnerne:-) Mye kreativitet her, med veldig forskjellige utslag. En styrke for mangfoldet.
26.3.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu