Hasselblad H6D er lansert

Hasselblad fornekter seg ikke, og kommer med et helt nytt mellomformatkamera med imponerende spesifikasjoner.
Kort om Hasselblads historie

Hasselblad har stått for produksjon av høykvalitets fotoverktøy i 75 år. De var som mange fotointeresserte vet anerkjent som det beste av det beste på området filmbasert mellomformat.

Hasselblads historie startet da firmaets grunnlegger Victor Hasselblad fikk et oppdrag fra den svenske regjeringen, som spurte om han kunne konstruere et luftbårent overvåkningskamera etter mønster etter ett som ble funnet i vraket etter et tysk militærfly som ble skutt ned over svensk territorium helt i begynnelsen av den andre verdenskrig. Victor Hasselblad svarte at han ikke kunne gjøre det, og erklærte at han ville heller konstruere et kamera som var bedre. Han fikk støtte til det, og slik var det at firmaet Victor Hasselblad AB oppsto midt under krigen. Etter krigen vant Hasselblad-kameraene stadig mer ry for sine egenskaper, og i 1962 valgte NASA Hasselblad som det offisielle "romkameraet," som senere også ble brukt under den aller første månelandingen i juli 1969. Senere har Hasselblad fortsatt sin suksessrike ferd gjennom fotohistorien, og Victor Hasselblads død i 1978 kunne selvsagt heller ikke stoppe Hasselblad som produsent av det beste av det beste av fotoverktøy.

En annen milepæl ble nådd i 2004, da Victor Hasselblad AB fusjonerte med det danske firmaet Imacon A/S. Imacon produserte på dette tidspunktet blant annet høykvalitets skannere, og en fusjon mellom de to firmaene ble ikke betraktet som noe nederlag for Hasselblad. Hvilket var en riktig bedømmelse, ettersom Hasselblad siden har vært i den absolutte spissklassen når det gjelder digitale mellomformatkonstruksjoner. De har i dag utelukkende digitale kameraer på sitt leveringsprogram, og altså ingen filmbaserte.

Om Hasselblad H6D

Hasselblad har lenge hatt sin serie H av digitale mellomformatkameraer, som med god grunn har blitt anerkjent som fotoverktøy som forener tradisjonelle håndverkskvalitetsidealer med den mest moderne teknikk. Den nye H6D-serien som nå lanseres er en sterk videreutvikling av denne plattformen, med en mengde nye komponenter som gir egenskaper som ikke tidligere var å finne i digitale mellomformatkameraer, blant annet en unikt høy kapasitet til fotografering i svakt lys.

De eksisterende objektivene er fullt ut kompatible med den nye kameraserien, så kontinuiteten er fullt ut ivaretatt. Men Hasselblad har ikke desto mindre introdusert en helt ny objektivserie, nemlig HC- g HCD-objektivene som i tillegg til å representere det siste og mest avanserte i optisk ingeniørkunst er konstruert for å tåle 1000 000 - en million - eksponeringer.

Hasselblad H6D - to kameramodeller å velge mellom

H6D kommer i to modeller, H6D-50c og H6D-100c. H6D-50c er utstyrt med en CMOS-bildebrikke som leverer bilder på 50 megapiksler - 8272 x 6200 piksler. H6D-100c er bestykket med en CMOS-bildebrikke, og som betegnelsen indikerer leverer denne bildefiler på 100 megapiksler - 11600 x 8700 piksler.

Når det gjelder bildebrikkene, ser vi noe interessant: Den bildebrikken som sitter i H6D-100c er åpenbart den mest avanserte, fordi den spesifiseres til å ha et dynamisk omfang på 15 blendertrinn mot 14 blendertrinn for H6D-50c. I tillegg har H6D-100c et ISO-område som går fra ISO 64 til ISO 12800 mot ISO 100 til ISO 6400 for H6D-50c. Selve brikkestørrelsene er også forskjellige, den "minste" modellen har bildebrikke på 32.9 x 43.8 mm, mens H6D-100c kan skilte med bildebrikke på 40.0 x 53.4 mm.

Begge modellene har et lukkertidsområde som strekker fra 60 minutter (ja, minutter) til 1/2000 sekund. Når vi snakker om lukkertider, kan det være greit å minne om at Hasselblads objektiver har sentrallukkere som i motsetning til fokalplanlukkere i kamerahuset gir blitzsynkronisering på samtlige lukkertider. Forklaringen er denne: En gardinlukker har to deler som beveger seg som en spalte som glir foran bildebrikken. Fordi denne bevegelsen gjør det nødvendig at den første lukkergardinen åpnes fullstendig før den andre kan lukkes, innebærer en slik lukker begrensinger i hvor kort lukkertid som kan gi full blitzsykronisering uten uønskede skyggeeffekter i bildet. Med sentrallukkere i objektivet slik Hasselblad satser på, sitter lukkeren i objektivets optiske senter bak blenderlamellene og sentrallukkeren åpnes først i midten og lukkes sist i midten. Da blir det ingen forstyrrelser på noen som helst blitztider, og denne fleksibiliteten kan bare oppnås med en sentrallukker som den beskrevne.

Skjermen på begge H6D-kameraene er en tre-tommers berøringsskjerm av LCD-TFT-typen med 920 000 piksler. At Hasselblad velger LCD fremfor den mindre holdbare OLED vitner om at de tar lang levetid og soliditet alvorlig, et valg de fortjener honnør for. Skjermen er en berøringsskjerm, og den gir mulighet for betjening av alle kameraets funksjoner. Dette er meget praktisk.

Video

I 2016 lanseres ingen digitale kameraer i noe format uten videomulighet. Begge H6D-modellene fra Hasselblad er også kapable videokameraer, men mens H6D-50c "bare" kan gjøre opptak i 1920 x 1080, kan H6D-100c ta opp video i 1920 x 1080 og 3840 x 2160.

Minnekort og lagring

Disse to modellene har begge to kortplasser, en for CFast og en for SD. Kameraene kan også koples til datamaskin, slik at fotografering og overføring av bilder kan skje direkte til denne. Overføringsprotokollen er USB versjon 3.0. Begge kameraene har dessuten Wi-Fi-funksjonalitet og kan dermed overføre bilder over trådløse nettverk. De har også HDMI-utgang slik at de kan koples til skjermer og TV-enheter for visning av bilder og film fra kameraet.

Programvare og filformater

Man kjøper ikke et kamera i denne klassen for å gjøre opptak i .jpg, og med H6D-kameraene følger den dedikerte programvaren Phocus for råfilkonvertering. Dette programmet oppgis å være kompatibelt med Mac OS X og Windows. Phocus støtter i skrivende stund altså ikke Linux som vel kan betegnes som en svært avansert og "proff" programvareplattform som med fordel kunne støttes. Versjonene som støttes er OSX version fra 10.9; og Windows XP/Vista/Windows 7 (32 and 64 bit)/ og Windows 8 og 10.

Pris og levering

Hasselblad H6D-50c er priset til €22,900 eller 216 510 NOK og H6D-100c er priset til €28,900 eller 273 237 NOK. Dette er dyrt, når det mest kapable kamerahuset alene uten objektiv nærmer seg 300 000 kroner er markedet begrenset. Men markedet er der, og Hasselblad vil uten tvil leve videre og de vil leve for å levere sine spissprodukter.
Hasselblad - Hasselblad H6D-50c sett fra siden
Hasselblad H6D-50c sett fra siden
Hasselblad
Hasselblad  - Hasselblad H6D-50c sett bakfra
Hasselblad H6D-50c sett bakfra
Hasselblad
Hasselblad - Hasselblad H6D-100c sett forfra
Hasselblad H6D-100c sett forfra
Hasselblad
Hasselblad - Hasselblad H6D-100c sett fra siden
Hasselblad H6D-100c sett fra siden
Hasselblad
Hasselblad  - Hasselblad H6D-100c sett bakfra
Hasselblad H6D-100c sett bakfra
Hasselblad

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Arild T.
Hasselblad er utenfor rekkevidden av min lommebok. Du veden, så godt at et finnes slike kameraer!
10.4.2016
Erlend S.
Noe skikkelig teit med Hasselblad er at den er skrå bak. Umulig å legge ett vater opp den.
8.4.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu