Familieportretter

Bjørn Wad har portrettert familier hvor et av medlemmene har Downs syndrom.
De siste fire årene har fotograf Bjørn Wad reist rundt i Norge og jobbet med prosjektet. Hittil har han portrettert 60 familier, men ønsker 100 familier når han avslutter prosjektet – forhåpentligvis presentert i bokform.

- Prosjektet startet i 2013 da jeg via min samboer, som er spesialpedagog, ble kjent med en familie som hun hadde vokst opp med på Sørlandet, der et av familiemedlemmene har Downs Syndrom. Han heter Jon og er på samme alder som meg, og gjorde et spesielt inntrykk på meg som aldri tidligere hadde blitt kjent med en person med Downs Syndrom, forteller Wad til foto.no.

I 2011 stilte Wad ut portrettserien ”Tåsenhjemmet” som handlet om alderdom. Siden da har han hatt et ønske om å fokusere på ulike marginaliserte grupper i samfunnet vårt.

- I prosjektet ”Family Portraits” ønsker jeg å sette lys på mennesker med Downs syndrom på en annen måte enn den som er typisk, med fokus på individet og trekk ved syndromet. Det tok en stund før jeg fant ut hvordan jeg skulle forme prosjektet. Jeg valgte til slutt å inkludere familien til personen med Downs, og fotografere dem i sitt nærmiljø, istedenfor å isolere dem i portrettet.

- Jeg har ønsket at prosjektet samlet skal kunne fremstå som et bilde på hvem og hva familier som har et familiemedlem med Downs syndrom kan være. Og jeg har ønsket å skape noe som får den som betrakter til å føle noe.

Wad har brukt et 4x5” storformatkamera og stilt opp familiene på ”tradisjonelt” vis i sitt nærmiljø.

- Kameraets ”natur” krever ro og fokus også fra dem som blir portrettert. Jeg har gjerne reist i 3-5 timer for å fotografere en familie. Når familien består av flere små barn og muligens en hund må jeg da skjerpe meg som fotograf. Jeg må ta valg på en helt annen måte enn i mine kommersielle prosjekter som hovedsakelig pleier å være digitale.

Til daglig jobber Bjørn Wad som profesjonell portrettfotograf i brytningsfeltet mellom kommersiell foto og kunstfoto. Prosjektet ”Family Portraits” stilles for tiden ut på Rådhusplassen i Oslo. Men skal du rekke å se utstillingen må du gjøre det senest 18. april.
Bjørn Wad -
Bjørn Wad
Bjørn Wad -
Bjørn Wad

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu