Reflections

Petter Olsen er aktuell på Cyan salong med prosjektet 'Reflections' hvor flere tilnærminger til temaet speil utforskes.

Prosjektet begynte som Olsens hovedoppgave på Bilder Nordic i 2014. Ideen kom til Olsen ganske tilfeldig da han satt på skolen og jaktet inspirasjon på "cyberspacen" til hva han skulle gjøre i sitt hovedoppgave-prosjekt.

- Rett ved siden av sofaen jeg satt i, lå det et lite speil som jeg begynte å fikle med, slik som folk fikler med håret når de tenker. Det var da jeg ble opmerksom på objektet speil som noe mer enn et hverdagslig objekt man bruker for å se på seg selv, men som et fascinerende objekt med spennende kvaliteter og ubegrensede muligheter hvor kun fantasien setter grenser. Speil har alltid blitt forbundet med en mystikk og overtro, blant annet en tro om at speil kan være portaler inn til andre dimensjoner. Prosjektet har blitt fotografert med dette i bakhodet, forteller Petter Olsen til foto.no.

Straws #2
Straws #2
Petter Olsen

Alle bilder i prosjektet er gjort utifra en arbeidsflyt hvor alt fotograferes i en eksponering. Mye av magien mener Olsen forsvinner om han må bygge sammen bildet i Photoshop i ettertid.

- Når jeg har utarbeidet ideer til bildene må jeg tenke gjennom hvordan jeg fysisk sett skal kunne visualisere bildene jeg har i hodet uten å måtte klippe sammen flere bilder for å skape hva jeg er ute etter. Andre ganger har jeg bare en nysjerrighet som utforskes som er mye enklere. Type "hvordan vil det se ut om jeg setter sammen mange sugerør og får det til å se ut som noe som kan minne om en levende organisme". Eller hva vil skje om jeg legger speilet under vann. Selvfølgelig har jeg en anelse og fornemmelse av hvordan det vil se ut og hva som vil skje, men samtidig ikke, og det er spennende. Da kan det oppstå magi og jeg kan få en euforisk følelse av at det er dette jeg lever for, det er dette jeg skal gjøre. Lage magi og glede ut av hverdagslige øyeblikk og objekter.


Disco disco
Disco disco
Petter Olsen

På spørsmål om hva han ønsker å kommunisere er svaret om du noen gang har spurt deg selv: “hvorfor står jeg opp i dag?"

- Jeg lever med en filosofi som går igjen i alt jeg gjør, en filosofi som er en motivator for hvordan jeg lever mitt liv og hvordan jeg er som person. Jeg kommer aldri til å glemme barnet i meg, og barnet i meg lever i aller høyeste grad. Mennesker i dag stresser rundt, brenner seg ut, har jobber de ikke er helt fornøyd i, lengter etter materielle objekter og ferier til syden og hytta som skal gjøre dem lykkelige. Jeg ønsker at vi skal bli mindre opptatt av oss selv, tenke over hvilke konsekvenser vi etterlater oss med våre handlinger og ha det gøy underveis. Selv om vi vokser opp og blir voksne mennesker med ansvar og regninger som skal betales, tror jeg vi fremdeles har stor glede av og et behov for å leke. Jeg tror mange glemmer det etterhvert som vi vokser opp til å bli voksne mennesker. Vi trenger ikke nødvendigvis gå ut å leke boksen går, selv om det kunne vært veldig gøy å leke boksen går med en nedre aldersgrense på 18 år, men det er bra å kunne stoppe opp og tenke over hva vi holder på med og hvorfor. Reflections er en nysjerrig og barnlig lek fylt fascinasjon.

Låven til mor og far
Låven til mor og far
Petter Olsen

Det var Petters levende fantasi, og behovet for å uttrykke den, som førte han til fotostudier på Bilder Nordic. En av lærerne hans var Damian Heinisch.

- Jeg fulgte Petter i to år, og allerede det første semesteret ble jeg klar over nysgjerrigheten hans og den ukonvensjonelle tilnærmingen til fotografiet. Mangelen på tekniske ferdigheter i begynnelsen, blandet med en naiv og ironisk tilnærming, kunne ha vært et negativt utgangspunkt når man skal lære om det tradisjonelle fotografiet. Istedenfor har hans ideer vært forfriskende og verdt å støtte, forteller Heinisch.

Apartment mirror
Apartment mirror
Petter Olsen

Utstillingen på Cyan Salong i Oslo henger til 30. april.

Spinn
Spinn
Petter Olsen

Under vann #1
Under vann #1
Petter Olsen

Under vann #2
Under vann #2
Petter Olsen
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu