Sunken Gardens

Helene Schmitz utforsker menneskers kompliserte forhold til naturen.

The Door
The Door
Helene Schmitz

I bildeserien “Sunken Gardens” ser vi urovekkende spor av menneskelig aktivitet, i en fiendtlig jungel. De avbildede rommene er restene av et kompleks skapt for oppdrett av sommerfugl-larver for eksport til Europa – verket til en europeer bosatt i Surinam. En utnyttelse av naturen i liten skala, på randen til å utslette seg selv. Prosjektets umulighet gjenspeiles i den underjordiske atmosfæren fanget i fotografiene; naturen på utsiden vokser uunngåelig inn i de lukkede rom. Hagene vitner om et umulig koloniserings-prosjekt, der han som forsøker å disiplinere og utnytte jungelen i stedet finner seg fanget bak vegetasjon som vokser seg stadig mer skremmende. Det mest slående er kanskje først og fremst den følelsen vi får: en følelse av å bli fraktet mellom elementene, fra jordens vegetasjon til bunnen av havet.

Teksten over er hentet fra pressemeldingen fra WILLAS contemporary hvor fotokunstner Helene Schmitz for tiden er aktuell med utstilling av seriene Kudzu Project og Sunken Gardens.

End of the garden
End of the garden
Helene Schmitz

Gallerist Ellen K Willas har fulgt Helene Schmitz og hennes arbeider siden hun stilte ut på Fotografiska i 2011.

- Hun er en kompromissløs kunstner, både med hensyn til tekniske ferdigheter og verkene som pryder veggene i galleriet. De holder skyhøy kvalitet på print, montering og innramming. Helene behandler i tillegg tematikken hun har valgt med stor respekt, kunnskap og ydmykhet, forteller Ellen K til foto.no.

Sunken Gardens
Sunken Gardens
Helene Schmitz

Helene Schmitz er opptatt av samspillet og det kompliserte forholdet mellom mennesker og natur.

- Jeg ønsker å kommunisere tanker og følelser rundt menneskers kompliserte forhold til naturen. Mine arbeider kretser rundt makt og ubalanse mellom mennesker og natur. Ofte er det en tilstand av forvandling eller forandring som pågår i mine bilder. Jeg arbeider langsomt og alt jeg gjør handler om forgjengelighet.

Untitled
Untitled
Helene Schmitz

Gjennom sitt arbeid utforsker hun hvordan naturen og dens krefter er fremstilt i både naturfag, kunst og litteratur. Inspirasjon henter hun fra disse fagfeltene og hvordan de påvirker vår forståelse.

- Ofte kan hennes arbeider få oss til å stille spørsmål ved egne fordommer. Et motiv hun ofte returnerer til er skjørheten i menneskeskapte konstruksjoner, i motsetning til tid og natur. Arbeidene hennes er estetisk vakre samtidig som de har dette ‘noe’ som er så vanskelig å definere. Noe urovekkende som ødelegger idyllen - noe som gjør at du hele tiden vil vende tilbake til arbeidene hennes for å forstå. Fotografiene hennes gjør at vi stiller spørsmål til samspillet mellom oss og naturen - hennes arbeider fører til at vi ser på verden med et annet blikk, forteller Ellen K.

Utstillingen på WILLAS Contemporary henger til 11. juni.

The moonlight room
The moonlight room
Helene Schmitz

Georgian backyard
Georgian backyard
Helene Schmitz

The garden
The garden
Helene Schmitz

The highway view
The highway view
Helene Schmitz

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu