Utforsker det dysfunksjonelle

I hovedgalleriet på SAGA senter for fotografi vises åtte analoge verker av fotokunstneren Cathrine Cameron denne sommeren.
Gallerist Elisabeth Nordeng Aanes har vært fasinert av Cameron sitt arbeid siden hun traff henne for seks år siden på Pais Photo.

- Den gangen hadde hun et selvportrett-prosjekt som het Ego&Persona. Dette traff meg veldig, og jeg har fulgt henne siden da, forteller Elisabeth.

De siste årene har Cameron bodd i Glasgow. Hun har studert og produsert nye verker – store analoge fotografier hvor hun utforsker det dysfunksjonelle.

- Da jeg så bildene hennes på veggen til det anerkjente galleriet Saatchi i London, under deres New Sensations utstilling i 2013, tok de pusten litt fra meg, og jeg fikk et sterkt ønske om å se dem i original form. Jeg sendte Cameron en mail for å høre når bildene kom til Norge og hvor jeg kunne se dem. Det var ingen planer om utstilling i hjemlandet da, så dermed kom ideen om å vise dem på SAGA.

I galleriet på SAGA er det en takhøyde på seks meter og gulvareal på 90 kvm. Med andre ord har de lokaler som fungerer optimalt for de store og majestetiske verkene til Cameron.

- Bildene vises uten glass og ramme, slik at du kommer helt inn i dem, uten noen form for beskyttelse. Jeg gleder meg skikkelig til å kunne vise de frem til publikum, det kribler helt ut i fingerspissene, så bra blir det. Årets sommerutstilling er mer enn bilder på en vegg, det er en opplevelse.

Prosjektet til Cameron kan spores tilbake til hennes interesse for det dysfunksjonelle, og hvordan det har en funksjon til tross for at det kan være negativt ladet. Det handler om hvordan vi som mennesker, i ord, tanker og handlinger, kan finne trygghet i det destruktive handlingsmønsteret, og gjennom det konserverer og opprettholder status quo, i stedet for å bryte ut, og gå videre.

- Catherines bilder er en studie av de indre demoner, hvor disseksjonen skjer i form av den repetitive prosessen i skapelsen av verkene. Lag etter lag blir visualisert, og vi kan studere deres effekt og kraft, og på det viset gjenta kontrollen.

Cameron forteller til foto.no at hun ønsker å skape en indre dialog. Bildenes størrelse og tonalitet gjør at de er vanskelig å ignorere.

- Mitt mål er at bildene får betrakter til å stoppe opp og invitere til en refleksjon, initiert av det visuelle, men som jeg håper går dypere forbi spørsmålet om "hva er det jeg ser". Det lagvise i bildene er en metafor for det lagvise i våre liv, det beskyttende laget og det som begrenser oss. Jeg opplever at publikum i dag vil ha kjappe svar på det de ser, det skal inn i kategorien "hva er dette, jeg ser hva dette er" en form for identifikasjon av objekter eller hendelser, og dette kanskje mer i fotografi enn i andre medier. Mitt mål er å skape undring og at man er bekvem med å ikke få svar på alt, og at spørsmålene en så stiller seg leder til flere spørsmål og refleksjon i sitt eget liv.

I den fysiske arbeidsprosessen i atelieret har Cameron gjentatt den lagvise tildekkingen og oppbyggingen av gjenstander og papir, samt tatt denne oppbyggingen videre inn i mørkerommet der negativer kombineres lagvis.

Utstillingen på SAGA åpner 9. juni og henger til 20. august.

Vernissage: 9 Juni kl 19:00
Artist Talk: 9 Juni kl 20:00
Åpningstider: kl 11 - 17 (mandag stengt)

www.sagainderoy.com
Catherine Cameron -
Catherine Cameron
Catherine Cameron -
Catherine Cameron

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu