Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Kivijärvi-bilder donert til kvenmuseet i Vadsø

Tre fotografier ble overlevert en glad museumsleder. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har fått en unik gave fra en venn av kunstfotograf Kåre Kivijärvis sønn.
Avdelingsleder på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Kaisa Maliniemi, har all grunn til å smile. Tre unike fotografier, kopiert i mørkerommet av Kåre Kivijärvi selv, ble overlevert kvenmuseet.

– Dette er en fantastisk gave vi er veldig takknemlige for. Vi skal bli et nasjonalt museum for forvaltning av kvensk kultur i Norge, og Kivijärvi er et viktig forbilde, sier Maliniemi. Bildene er meget kjente og er ”Læstadianere”, ”Første møte, Øst-Grønland” og ”Per Hætta med selvportrett”.

– Dette er en fotoskatt og et meget verdifullt tilskudd til museets samlinger. Fotograf og samlingsforvalter på kvenmuseet, Monica Milch Gebhardt, synes det var veldig gledelig at Nærbø ønsket å gi fotografiene til Vadsø. – Vi håper å kunne vise de frem for publikum på kvendagen 16. mars neste år. – Nå er det viktig å ta vare på fotografiene på en god måte, slik at de ikke forringes ytterligere, forteller Milch Gebhardt. – Vi ønsker at fotografiene på sikt skal bli en del av kvenmuseets faste utstilling.

Alf E. Hansen overleverte bildene på vegne av giver Per Nærbø. I tillegg fulgte det med en utstillingsplakat og boka som ble gitt ut av Nasjonalbiblioteket i 2011. I den står en personlig hilsen fra Kåre Kivijärvis sønn, Samuel.

Hansen kjente Kåre Kivijärvi fra barndommen i Hammerfest. Dermed fikk han Nærbøs tillit til å bringe fotografiene til Øst-Finnmark og Vadsø. – Nærbø forsto at denne gaven burde komme flere til gode. Han ønsket å finne ut hvem som ville best ivareta bildene, for å fremme Kivijärvis ettermæle som kven, forteller Hansen. – Magefølelsen fortalte meg at det var kvenmuseet i Vadsø.

Kontakt:
Avdelingsleder i Vadsø museum – Ruija kvenmuseum Kaisa Maliniemi, tlf.: (+47) 45214744.
Fotograf og konservator på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum Monica Milch Gebhardt, tlf.: (+47) 97153929
Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum - Ruija kvenmuseum - Kivijärvigave 1
Kivijärvigave 1
Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum - Ruija kvenmuseum
Avdelingsleder Kaisa Maliniemi og Alf E. Hansen viser frem "Læstadianere", ett av Kåre Kivijärvis sterke fotografier.
Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum - Ruija kvenmuseum - Kivijärvigave 2
Kivijärvigave 2
Monica Milch Gebhardt/Vadsø museum - Ruija kvenmuseum
Fotografiene ble behandlet meget forsiktig da de ble pakket ut denne uken.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu