Iscenesatt natur

Opplyst av LED-lamper har fotograf Bård Ek fotografert skogen om natten.
Ideen om å jobbe med landskap har Bård Ek hatt lenge, men hvordan jobbe med landskapet uten at det bare blir en ren avbilding? Ja, det har vært noe som har vært viktig for Ek å finne ut av.

- Konseptet LED kom når jeg fikk tak i et ekstremt sterk LED-lommelykt og forsto at jeg faktisk kunne lyse opp landskap om natten! Jeg hadde gjort en del lysmaling av mindre motiver med lommelykt på 1990-tallet, men med bærbare kraftige lyskilder på batteri, fikk jeg nå muligheten til å prøve ut "lysmaling" i større format, forteller Ek.

I tre år har han fotografert i skogen i Nordmarka, på Koster-øyene og i Horten.

- Jeg drar ut etter mørkets frembrudd med utstyret og ser hva jeg finner. Der ser jeg etter interessante trær med spennende former eller andre ting som fanger oppmerksomheten. Jeg prøvd å oppsøke litt forskjellige typer skog og landskap for å få variasjon i uttrykket.

- Ved å bruke kunstig lys i naturen ønsker han å belyse og fokusere på menneskets distanserte forhold til natur, som noe vakkert å se på og et sted for rekreasjon, står det i utstillingens pressemelding.

- Vi oppfører oss som vi ikke er en del av naturen, men bruker og former naturen etter eget behov. Ved å bruke kunstig lys i natur skaper jeg bilder som konkret viser menneskets teknologiske inngripen i naturen. Ønsket om et bærekraftig samfunn der naturen ikke ødelegges står sentralt i prosjektet, sier Ek.

Med seg ut i skogen har det vært stativ, et digitalt fullformatkamera, LED-panel på stativ med batteri, kraftig lommelykt og fargefiltre. Og selvfølgelig varme klær og gode støvler.

Prosjektet stilles for tiden ut på Fotografiens hus i Oslo. Utstillingen er en del av Fotobokfestival Oslo, og boken LED lanseres fredag 9. september kl. 19. I forbindelse med Kulturnatt 16. september er det langåpent kl. 10–22 og Bård holder foredrag kl. 19.
Bård Ek -
Bård Ek
Bård Ek -
Bård Ek
Bård Ek -
Bård Ek
Bård Ek -
Bård Ek

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Per Inge Ø.
Når fotografering med kunstig lys i naturen ved hjelp av LED-lykter beskrives, hadde det vært nyttig med informasjon om hvilken fargetemperatur lyskilden har.
14.10.2016
Ulf Erik A.
Spennende, men synes den filosofien som ligger til grunn er litt søkt og motsetningsfylt i beste fall. Klart det viser vår dominans over naturen men den viser ikke noen vei mot hva som er bærekraftig?
12.9.2016
Jens M.
Dette var bra og ikke minst interessant!
9.9.2016
Kjetil S.
Her var mye bra! Likte det øverste bildet best.
7.9.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu