Canon lanserer nytt speilløst systemkamera - EOS M5

Canon beskriver selv sitt EOS M5 som et nytt flaggskip blant speilløse systemkameraer fra Canon, og det har da også en rekke gode egenskaper.
EOS M5 presentert

Speilløse systemkameraer har noen spesielt sterke sider: De er kompakte, og de har ingen speilvibrasjoner. Det er først og fremst kompaktheten som gjør dem attraktive. Et systemkamera som er lite i størrelse, gjør ubemerket fotografering enklere, og det er mer enn tenkelig at et slikt kamera kan finne sin plass i "verktøykassen" hos fotografer som har et større primærkamera - i tillegg til at det absolutt representerer et alternativ til speilrefleksbaserte systemkameraer. Når det gjelder praktisk bruk, er det en interessant egenskap med Canon EOS M5 at det er utstyrt med Dual Pixel CMOS. AF, som betyr at fokuseringen skjer direkte på bildebrikken. Dette bør innebære at fokuseringen blir rask og presis, og dermed kan det se ut til at en av de tradisjonelle svakhetene ved speilløse systemkameraer er overvunnet.

Prosesseringen av bildefilene skjer ved hjelp av den nyutviklede bildeprosessoren DIGIC 7, som altså debuterer i dette kompakte og speilløse systemkameraet.

Canon oppgir at ISO-området for signalforsterkning går opp til 25 600. Hvordan bildefiler som er tatt opp med den høyeste ISO-verdien tar seg ut skal vi ikke si noe om nå, men det er mer enn trolig at bildebrikken på 14.9 x 22.3 mm som leverer fra seg filer på 24 megapiksler og dermed en bildestørrelse på 6000 x 4000 piksler klarer seg godt også når lyset ikke er det aller beste.

Opptakshastigheten er 7 bilder i sekundet, denne hastigheten er absolutt respektabel og holder til å fotografere ganske heftig bevegelige motiver uten at fotografen går glipp av altfor mye.

Fjernstyring, kommunikasjon og bildedeling

Moderne kameraer er ofte(st) godt bestykket med funksjoner for kommunikasjon og rask deling av bilder, og EOS M-5 tilbyr her meget god funksjonalitet. Kameraet har Wi-Fi og NFC, og i tillegg Bluetooth®-tilkopling som gjør det enkelt å kommunisere mellom en smarttelefon og kameraet. Ved å benytte en automatisk Wi-Fi-funksjon kan bilder overføres og vises uten at kameraet behøver å tas opp av vesken. Med telefonen kan kameraet selvsagt også fjernstyres.

Det beste av alt - objektivene

Den som lurer på å anskaffe et EOS M5, kan gjøre dette i forvisningen om at han eller hun har tilgang til alle de over 80 Canon EF- og EF-S objektivene. Dette skjer med et kompakt og funksjonelt adapter, som heter EF-EOS M. Det må sies å være en betydelig fordel, og for den som på forhånd har en eller flere av Canons speilrefleksmodeller blir det dermed mye enklere å anskaffe seg et M5 i tillegg - alle de eksisterende Canon-objektivene kan brukes med full funksjonalitet.

Videofunksjon

EOS M5 tar opp video i opptil 1920 x 1080 @ 60p / 35 Mbps, MP4 og H.264, og har innebygd stereomikrofon. Altså ikke 4K-video, men 1920 x 1080 er ikke et lite format selv på store skjermer med høyt pikseltall.

Konklusjon

EOS M5 er et kompakt systemkamera. Som sådant er det et alternativ til speilrefleksmodellene fra Canon, og fordi alle eksisterende Canon-objektiver som passer til speilreflekskameraer også uten problemer kan benyttes til dette kameraet blir terskelen for anskaffelse mindre. Speilløse kameraer har kompakthet og ingen speilrystelser ved opptak. Det kan innvendes at en elektronisk søker vil være mer energikrevende og neppe heller funksjonell i særlig sterk kulde, og at en optisk søker vil ha sine fortrinn. Vi tenker her at hva de speilløse og kompakte kameraene gjør, er å gi deg og meg flere alternativer. Det finnes ikke ett kamera som alene er like godt til all bruk eller like funksjonelt i alle fotografiske situasjoner. Canon EOS M5 fremstår som et kamera som synes å mestre mange fotografiske oppgaver, og den høye opptaksfrekvensen på 7 bilder i sekundet og den kapable autofokusen er eksempler på nøkkelfunksjoner som gir et stort bruksområde. LCD-skjermen bak er en berøringsskjerm på 3,2 tommer og 1,620,000 piksler, og den gir tilgang til hele kameraets menysystem i tillegg til at du kan betjene søkeren og flytte fokuspunkter ved å bruke en finger på skjermen. Dette er utvilsomt svært funksjonelt ved makroopptak, og kombinert med et av Canons makroobjektiver burde M5 være et velegnet verktøy til makrofotografering.

EOS M5 egenskaper og funksjoner

- Kompromissløs EOS-kvalitet i et kompakt format

- Superrask respons fanger spontane øyeblikk

- Perfekt for kreativ filming

- Gir EOS-kameraets kraft og fleksibilitet

- Del bilder og film med verden – øyeblikkelig

Pris og tilgjengelighet

Canon EOS M5 har salgsstart i november og har anbefalt utsalgspris inkludert mva på kr. 11269,-
Canon  - EOS M5 med EF 14mm 2.8 II
EOS M5 med EF 14mm 2.8 II
Canon
Canon  - EOS M5 med EF-M 15-45
EOS M5 med EF-M 15-45
Canon
Canon - EOS M5 med EF-M 18-150mm 3.5-6.3
EOS M5 med EF-M 18-150mm 3.5-6.3
Canon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tom Eirik F.
Man kan vel regne dette som topp modellen til Canon innen speilløse. I forhold til konkurrentene i dette segmentet så er det ikke imponerende.
17.9.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu