Olympus introduserer et nytt kamerahus i proffklassen

Olympus OM-D E-M1 Mark II er et speilløst systemkamera hvor produsenten har lagt ned mye ressurser på å skape et kapabelt og seriøst fotoverktøy
OM-D E-M1 Mark II

Olympus har åpenbart store ambisjoner med sin nye speilløse toppmodell, og lover både super hurtighet og tilsvarende bildekvalitet fra elektronikken. De oppgir at målgruppen for OM-D E-M1 Mark II er "proffer, entusiaster og spesialister," så Olympus legger dermed listen så høyt som den kan legges. Natur-, dokumentar- og reisefoto samt innendørsarrangementer er bruksområder som trekkes frem i Olympus' egne beskrivelser.

Egenskaper

Olympus' toppmodell har som rimelig er fokusering med autofokussensorene direkte på bildebrikken. Systemet gir mulighet for både fasedetekterende og kontrastbasert autofokus, og kameraet kan veksle mellom disse to eller benytte begge samtidig. Videre kan kameraet skilte med så mange som 121 fokuspunkter - disse er samtlige av kryssensortypen som registrerer informasjon både i horisontal- og vertikalplanet samtidig. Bildebrikken er uten lavpassfilter, og det blir stadig vanligere at moderne kameraer sløyfer lavpassfilteret.

Vi måtte lese teksten to ganger for å være sikre på at vi ikke hadde tatt feil, men OM-D E-M1 Mark II har en serieopptaksfunksjon hvor kameraet klarer 18 bilder i sekundet. Her ser vi at et speilløst kamera tydelig har en fordel: Uten et speil som skal slå opp og ned, kan opptakshastigheten bli raskere. Men det er ikke nok med dette, opptakshastigheten kan økes til 60 bilder (!) i sekundet hvis autofokus og eksponering låses.

Med bildefiler på 20 megapiksler - 5184 x 3888 piksler - er det mye data som skal flyttes, og kameraet har doble kortplasser for SD/SDHC/SDXC type minnekort. Mekanismen - for det er fortsatt en mekanisme selv om speilet ikke er der - er beregnet på å tåle 200 000 eksponeringer eller mer. Olympus oppgir videre at kameraet er tettet mot vannsprut og støv, og at det skal funksjonere uten problemer i ned til -10C. Evnen til å tåle sterk kulde er fortsatt en flaskehals for kameraer med elektroniske søkere, ettersom ingen elektroniske søker funksjonerer når kuldegradene blir mange og da snakker vi om temperaturer et stykke under -10. Det er fortsatt ikke til å komme fra at en elektronisk søker trekker strøm, i motsetning til optiske søkere. Bruksområdet i temperaturer som ikke er så altfor lave er imidlertid vidt, og Olympus sier at de har utstyrt OM-D E-M1 Mark II med et batteri som gir omtrent 40% lenger driftstid enn foregående modell. Når det gjelder skjermen bak, er denne en utfellbar TFT-LCD-skjerm med 1,037,000 punkter og berøringsfunksjonalitet. Den elektroniske søkeren har 2,360,000 punkter, og en meget rask oppdatering i følge Olympus.

Som mange vil vite, har Olympus bildestabilisering i selve kamerahuset - hvor brikken stabiliseres. Olympus hevder at bildestabiliseringen i OM-D E-M1 Mark II er så funksjonell at den utlikner 5,5 blendertrinn.

Det finnes et batterigrep til dette kameraet, HLD-9, som rommer et ekstra batteri - batteriet har betegnelsen BLH-1 og er på 1720 mAh. Du kan da ha ett batteri i kamerahuset og et annet i batterigrepet, og da fordobles naturligvis kapasiteten. Hvis heller ikke det er tilstrekkelig må du trekke innendørs, og der bruke strømuttaket i veggen og lysnettadapteret AC-5 AC.

Videofunksjon

Videointeresserte må sies å være godt ivaretatt av Olympus, da det nye kameraet deres kan ta opp video i opptil 4096 x 2060 @ 24p / 237 Mbps, MOV, H.264. Formatet er MPEG-4 eller H.264. Det er innebygget stereomikrofon, og i tillegg er det kontakter for ekstern mikrofon og for hodetelefon. Kameraet har micro-HDMI tilkopling og USB 3.0.

Avsluttende betraktninger

Med 18 bilder i sekundet viser OM-D E-M1 Mark II hvordan fravær av et speil kan utnyttes til å bygge et kamera med høyere opptaksfrekvens. At Olympus har utstyrt modellen med tetning mot vann og støv, er et signal om at de har konstruert kameraet med langsiktig pålitelighet under krevende forhold for øye. Kombinert med 4K-video som i og for seg ikke er så eksepsjonelt blant moderne kameraer, fremstår Olympus-toppmodellen som et allsidig fotoverktøy som gir tilgang til de meget gode Olympus-objektivene i dette systemet. Speilløse systemkameraer er blitt modne produkter, og OM-D E-M1 Mark II illustrerer den saken i høy grad. Dimensjonene er 134 x 91 x 67 mm, og vekten er 574 gram med batteri men uten objektiv.

OM-D E-M1 Mark II vil være tilgjengelig kun som kamerahus, eller som kit med M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO. Vi har ikke fått beskjed om når kameraet kommer i salg.

OM-D E-M1 Mark II - sentrale funksjoner

> OM-Ds flaggskip med banebrytende raskt sekvensopptak og AF-egenskaper i et ultramobilt design

> Ideelt for fotografering av dyreliv, reise- og dokumentarfoto, samt fotojournalistikk

> Tar førsteklasses stillbilder på 20 megapiksler

> Innebygget 5-aksers bildestabilisering i sensoren for krystallklare håndholdte supertelefotobilder eller lange eksponeringer

> 4K/C4K håndholdte, krystallklare filmopptak med 5-aksers bildestabilisering

> Klassens beste og hurtigste AF: - 121-punkters All Cross-type - Fasedeteksjon - 18 bps med C-AF - 60 bps med S-AF

> Pro Capture-modus for øyeblikkelig utløser

> Sprutsikker*, frostsikker*, støvsikker*

> 2 porter for SD-kort, en kompatibel med UHS-II, USB 3.0 (Type C) for rask dataoverføring

> 4K, C4K, Full HD & HD-videoopptak med bilderater inkl.: 24p, 25, 30p, 50p, 60p, Videobitrates inkl.: 237 & 102 Mbps; Normal, Fin, Superfin & All-intra

> Detaljert batteristatusmeny med %-visning

> Hurtiglading av batter på maks, to timer

> Kraftig ny TruePic VIII-bildeprosessor, Live MOS- sensor,

> Hurtig, myk EVF

> Fokusbrakketering for skreddersydd fokus som kan konkurrere med naturfototidssskrifter

> Fokussstakking med kompatible M.ZUIKO-objektiver

> Live Composite / Live Bulb for lange eksponeringer i Live View

> Keystone-kompensering på alle kompatible objektiver

> Siste nytt innen profesjonell programvare: OLYMPUS Capture 1.2

Optikk

OM-D E-M1 Mark II er kompatibelt med Olympus’ utvalg av Micro Four Thirds-objektiver og tilbehør, som skreddersydde kameraveesker og et undervannshus med en rekkevidde på 60 meters dyp. Olympus’ nye flaggskipsystem ble utviklet for å gjøre fotograferingen raskere, lettere og mer effektiv.

Anbefalt tilbehør

> FL-900R høykapasitetsblitz med tøff og lett design, LED-filmlys og 58 guidenumre for ultraraske serieopptak

> HLD-9 batterigrep med pilkontrolltaster integrert i det ergonomiske batterigrepet

> CBG-12 bæreveske for sikker fotografering utendørs med to OM-D E-M1 Mark II-kameraer og 300mm M.ZUIKO DIGITAL ED supertelephotoobjektiv

> STF-8 makroblitz med sprutsikkert*, støvsikkert* og frostsikkert* hus – kompatibelt med Fokusbrakettering og Fokusstakking

> RM-CB2 utløserkabel med 2,5-diameter nåltilkobling (bulb lock-type)

> PT-EP14 undervannshus for bekymringsløs og presis undervannsfotografering ned til 60 meters dyp – kompatibelt med Underwater Protector System-objektiv

Produktspesifikasjon kan endres uten varsel. Vennligst se Olympus’ nettside http://www.olympus-europa.com for de siste spesifikasjonene.

  • Sprutsikkert i henhold til IEC standard publisering 529 IPX8. Støvsikkert og frostsikkert i henhold til Olympus’ testforhold.

  • I henhold til Olympus’ testforhold.

  • Sammen med det nye M.ZUIKO Digital ED 12-100mm 1:4.0 IS PRO .

  • Elektronisk utløser

  • Seks måneder i tillegg til lovpålagt garanti i kjøpslandet.
Olympus - Olympus OM-D E-M1 Mark II
Olympus OM-D E-M1 Mark II
Olympus

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Geir B.
Takk for denne oversiklige rapporten, Per Inge. Dette er kanskje den mest interessante lanseringen på Photokina.

MVH

Geir
20.9.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu