Ta bedre bilder i vinterferien

Vinterferie nærmer seg og mange av oss skal oppsøke snøen. Her får du noen tips til hvordan du får bedre bilder.
Snø og kulde skaper utfordringer. Samvær med venner og familie skaper interessante situasjoner og ferie gir deg tid til å fotografere. Så la oss ta en kikk på utfordringer og muligheter.

Snø og lys
Det første man må være klar over når man tar bilder i snøen, er at lysmåleren blir lurt, og skjønner ikke hvor mye (lite) lys det egentlig er. Derfor vil alle kameraer i utgangspunktet undereksponere bilder med mye snø på.

Det som skjer, rent teknisk, er alle lysmålere, i alle kameraer, til alle tider, antar at alle overflater reflekterer 18% av lyset. Når man har flater som reflekterer mer enn dette, betyr det at det er mindre lys i omgivelsene enn det kameraet tror, og bildene blir undereksponerte (og omvendt for mørke flater).

Bilder blir fort undereksponert når det er snø.
Bilder blir fort undereksponert når det er snø.


Jo hvitere snøen er, og jo mer det er av den på bildet, jo mer undereksponert blir bildene hvis du ikke gjør noe med det, og det er heldigvis ganske lett.

Still inn eksponeringskompensasjon på 1-2 trinn avhengig av snømengden (her kan du prøve deg fram på forhånd. Bruk histogrammet i kameraet, for det er ikke alltid så lett å se eksponeringen korrekt på skjermen på kameraet). Du kan også bruke et gråkort som reflekterer 18% av lyset til å måle på, slik at du får riktig eksponering med en gang.

Hvis du bruker kompaktkamera, har mange av disse i dag eget snøprogram, som justerer dette for deg.

Noen ganger kan et litt overeksponert bilde bli mye flottere enn et riktig eksponert, rett og slett fordi det gir et inntrykk av hvor sterkt lyset faktisk var.
Hvis det snør, kan du også benytte det som et element i bildet. Lek deg litt med lukkertider som kan gi snøstriper i bildet, for å gi inntrykk av tett snøvær.

Riktig eksponert bilde er likevel litt kjedelig
Riktig eksponert bilde er likevel litt kjedelig
Eksponering og kontrast er skrudd opp 10%, og bildet er strakt mer interessant.
Eksponering og kontrast er skrudd opp 10%, og bildet er strakt mer interessant.


Farger og hvitbalanse
Hvis det er en klar dag, vil himmelen kunne reflekteres i snøen, og bildene kan få et blåstikk. Selv om du bruker autohvitbalanse, er det ikke alltid kameraet klarer å fange dette. Noen ganger kan det bli flott, for det gir inntrykk av veldig kaldt, klart vær, men det er ikke alltid det blir fint – for eksempel i ansikt, så mål gjerne hvitbalansen før du fotograferer (med et hvitt ark eller gråkort). Tar du også bilder i råformat, har du mulighet til å sette hvitbalansen i ettertid og få det utseende du ønsker. Husk bare at i ettertid vet du ikke lenger hvordan fargene opprinnelig var så det er bedre å gjøre det riktig i utgangspunktet.

Vanlig eksponering gir blåstikk
Vanlig eksponering gir blåstikk
Måler du hvitbalansen på forhånd blir det riktig.
Måler du hvitbalansen på forhånd blir det riktig.


Kontrast
Hvit snø og solskinn kan gi veldig harde kontraster. I noen tilfeller er det flott – særlig på svart-hvitt-bilder. Andre ganger er det ikke ønskelig, som når det kommer skygger i deler av et ansikt. Da ønsker du gjerne å myke opp disse skyggene litt og dempe kontrastene.

Hvis bildet tas spontant, er den enkleste måten å fylle på med et svakt blitslys. Ofte kan det fungerer bra med kameraets innebygde blits som er undereksponert noe (-2/3 eller der omkring, avhengig av avstanden til motivet).

Hvis det er planlagt fotografering, vil en reflektor hjelpe veldig. Da kan man samtidig varme opp hudtoner ved å bruke en gullfarget eller gull-/sølvfarget reflektor. Man kan også bruke en diffusor for å dempe det skarpe lyset.

Men slik modifisering av lyset får man bare gjort på relativt små deler av motivet. Skarpt lys kan ofte gir ganske blasse farger, og da hjelper det å bruke et polafilter. Det tar bort mye av det reflekterte lyset, og gir bedre farger, ikke minst på himmelen.



Hvis ingenting av dette virker, kan du ignorere fargene totalt, og gjøre bildet svart/hvitt. Gjerne med en helt utvasket bakgrunn.



Når motivet ikke har farger, er det desto viktigere at det har andre elementer som skaper et godt bilde. Bruk gjerne noe som bryter et mønster. Hvis du tar et fargebilde omtrent uten farger i, sett inn noe fargesterkt som kan bryte monotonien.



Lys og skygger
Lyset kan være veldig sterkt om vinteren på grunn av all refleksjonen fra snøen. Samtidig har du mye tid med flott, lavt lys, siden sola ikke står så høyt på himmelen. Bruk det lave lyset, spillet fra de lange skyggene og andre elementer for å skape unike bilder man bare kan ta i snø.



Ut over dette er det bare å la fantasien blomstre, og husk at alle regler er til for å brytes. God ferie.


Alle bildene er tatt av Roger Brendhagen, og vi takker ydmykt for at han lar oss bruke dem.
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu