Zeiss med framoverlent fullformat

Et kompaktkamera i fullformat med innebygd Lightroom og direkte opplasting til sky og sosiale medier, hadde ikke det vært noe?
Det er nettopp det Zeiss har lansert i kveld. Etter å ha brukt litt tid på å skryte uhemmet av seg selv og optikken sin for oss, lanserer de noe så sjeldent (fra den fronten) som et kamera. Jeg må innrømme at jeg var bare moderat forventningsfull, men ble gledelig overrasket over det jeg så.

De kaller kameraet ZX1, og det er ikke bare nok et kamera i mengden. Selve kameraet er et fullformatkamera med fast 35mm f/2-objektiv. Det er altså ikke et systemkamera der du kan bytte objektiv, men et kompaktkamera for dem som ønsker den høyeste bildekvaliteten. Bildebrikken har de designet selv, og har 37 megapiksler, og selv om Zeiss innrømmer at det er fasefokuspunkter integrert på brikken, er ikke disse tatt i bruk ennå. Antakelig har de ikke helt kontroll på algoritmene der, men det kan altså komme etter hvert, med kun en firmware-oppdatering.

Og når vi er inne på firmwareoppdatering: Kameraet kan oppdateres uten at du egentlig trenger å gjøre noe som helst. Det kan gjøres rett fra nettet når kameraet er koplet til et nettverk. Det reduserer terskelen for å gjøre en slik oppdatering, og gir mange et bedre kamera enn de ellers ville hatt. Smart.

Innebygd Adobe Lightroom
Zeiss brukte slagordet «Shoot, edit, share». Det betyr at du skal ikke bare ta bildet, det er mye du kan og bør gjøre etterpå. Dette er det første kameraet med Adobe Lightroom innebygd. Det betyr at du selv kan gjøre de nødvendige justeringer på farger, kontraster osv. rett i kameraet.

ZX1 vil deretter gjerne koble seg opp mot internett. Da trenger den et nettverk tilgjengelig, og det kan være hjemmenettet ditt, det kan være et offentlig nettverk, eller du kan sette opp et nett fra telefonen din. Straks kameraet er koplet opp, kan du laste opp bilder til skyen og til sosiale medier. Det innebærer at det ikke er stort mer krevende å dele eller lagre et bilde fra dette kameraet enn det er fra telefonen din. Dermed trenger du ikke lenger velge det dårlige kameraet som gjør det lett å dele eller det gode kameraet som gjør det vanskelig å dele. Nå kan du få et svært godt kamera som gjør det lett å dele.

At du kan få det nå er kanskje å ta litt hardt i. Salgsstart er først til våren, og Zeiss ville ikke oppgi noen pris.

Kun innebygd minne
Det viser seg at kameraet ikke har plass til noe minnekort, og da ble vi umiddelbart litt skeptiske – særlig i disse tider der diskusjonen går hardt om en eller to minnekortplasser. I stedet er kameraet utstyrt med rause 512GB internminne, så det holder til det meste du trenger, særlig når det er såpass lett å laste opp bildene i skyen. Men skal du ha dem ut til en datamaskin på vanlig måte, må du altså fram med en kabel.

Minimalistisk stil
ZX1 har et minimum av knapper. Det er utløserknapp og hjul for lukkertid og ISO-verdi på toppen, samt blenderring på objektivet. Utover det er det ikke mye å finne. Alle andre innstillinger gjøres på den trykkfølsomme skjermen. Lik det eller ei – filosofien er at det skal være minst mulig som forstyrrer.

Zeiss var ikke så rause med spesifikasjoner, men vi har fått vite at ZX1 kan ta opp video i 4K med utlesning i bildebrikkens fulle bredde. Operativsystemet i kameraet er basert på Android.

Vi fikk se et eksemplar som tilsynelatende fungerte, men fikk ikke ta på det. Vi fikk ikke engang legge noe ved siden av, så man kunne tydeligere se hvor stort det var. Størrelsen er omtrent som du forventer av et slikt kamera. Kanskje litt større enn Sony RX1 og litt mindre enn Leica Q.

Hvordan vil dette fungere?
Det vi lurer litt på er hvordan dette vil fungere i praksis. Kameraet i seg selv fungerer sikkert utmerket – kanskje det vil trenge et par firmwareoppdateringer før autofokus og slikt er skikkelig på plass. Men hva med redigeringen. Hvor lett er det å få jobbet med flere bilder i slengen og hvor lett er det å se på skjermen hvordan resultatet blir (selv om skjermen er på hele 4,3 tommer)?

Hvis du tar en del råbilder og noe 4K-video, hvor lang tid tar det å laste opp i skyen hvis du vil ha en sikkerhetskopi – særlig hvis du er på reise og gjerne sitter på en langsom forbindelse.

Og ikke minst, hva gjør disse funksjonene med batterilevetiden?

Dette er spørsmål vi får svar på når kameraet kommer i salg til våren. Inntil da må vi smøre oss med tålmodighet, og i mellomtiden glede oss over at noen tenker nytt og gir oss funksjoner som vi har ønsket oss en stund.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
Minimalistisk stil. Men legg merke til "knekken" på baksiden, som også er på skjermen - ganske originalt, og litt lekkert, synes vi.
 -
Rediger bildene rett på kameraet ...
 -
... og last dem opp i skyen umiddelbart, uten å gå via telefonen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Torbjørn V.
Spenstig og spennende kamera! Får håpe prisen ikke blir for drøy. 15-20k bør være maks...
28.9.2018
Erik F.
Det er, så vidt jeg kunne se, ikke støtte for ftp, men før et par spesifikke skyøagringstjenester i tillegg til populære sosiale medier.

Lightroom er innebygd, så du trenger ikke noe abonnement utenom, men det et nok en variant av LR Mobile, ikke hele det fulle programmet.
28.9.2018
Per Inge Ø.
Artikkelforfatteren skriver om Zeiss ZX1:

"ZX1 vil deretter gjerne koble seg opp mot internett. Da trenger den et nettverk tilgjengelig, og det kan være hjemmenettet ditt, det kan være et offentlig nettverk, eller du kan sette opp et nett fra telefonen din. Straks kameraet er koplet opp, kan du laste opp bilder til skyen og til sosiale medier. Det innebærer at det ikke er stort mer krevende å dele eller lagre et bilde fram dette kameraet enn det er fra telefonen din."

- Kommentar og spørsmål:

- Greit og fint, men når det skrives om å laste opp bilder til skyen: Betyr dette at kameraet faktisk støtter opplasting til eget hjemmesideområde eller hjemmenettverk via FTP?

- En annen sak: Det sies også at Adobe Lightroom er innebygd i ZX1. Er det helt sikkert at Lightroom er fullstendig innebygd og programmert inn i kameraet, slik at brukeren kan benytte Lightrooms funksjoner uten behov for abonnementer eller oppkopling til internett for at programmet skal virke?
28.9.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu