Kamerakur for karantene i koronatider

Her er noen tips til hvordan du, ved hjelp av kameraet, takler brakkesyke og koronavirus.
Koronaviruset har på kort tid snudd opp ned på tilværelsen for oss alle. Som lege kan jeg dessverre ikke gjøre annet enn å kle meg i "romdrakt" for å identifisere de som har pådratt seg viruset og passe på at de alvorlige tilfellene blir sendt til sykehus.

Men viruset rammer også alle som er friske og som settes i karantene. Det er en uvant situasjon. Frykten rammer oss. Vi er kanskje alene, isolert. Vi får føle litt på hvordan våre forfedre hadde det, der døden hele tiden lurte rundt hjørnet. Der kan Kamerakuren hjelpe. Den er nemlig laget for å tåle og takle usikkerhet, bekymringer og vanskeligheter. Så for alle som nå har fått mye tid til over på et begrenset område er det viktig å dreie oppmerksomhet og krefter mot noe konstruktivt. Det er dessverre lett å la frykt og bekymringer ta overhånd, det urgamle nervesystemet vårt legger til rette for det. Men med kameraet kan vi lære å gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg kan anbefale fem temaer fra Kamerakuren:

Gjør det lille stort
Vanligvis overser vi det som omgir oss. Vi tar det for gitt. Gjenstander og omstendigheter som ville vært mirakler for alle tidligere generasjoner trekker vi på skuldrene av. Nå kan vi rette kameraet mot våre nære omgivelser og se dem med nye øyne. For når vi ser på noe med kameraet, forandres det vi ser på. Selv oppvasken med kopper og kar kan bli kule motiver. Lamper, tepper og lysbrytere blir glade for litt oppmerksomhet. Hvordan faller lyset hjemme hos deg?

Takle tunge tanker
Mange vi få uvant mye tid til overs og nervesystemet vårt er spesielt godt på å fokusere på det negative. Og det skjer spesielt om vi er alene. Denne negative grublingen er roten til mye sykdom. Det gode med fotografi er at konsentrasjonen og oppmerksomheten mot øyeblikket skyver bort disse tankene. Kameraet er en tilstedeværelsesmaskin som tvinger oss til å være her og nå. Det er umulig å henge fast i de onde tankesirklene mens du er opptatt av å ta bilder. Du må gjerne prøve.

Snu innstillingen
I analog fotografi pleide vi å fremkalle det positive bildet ut fra negativet. Det må vi også gjøre i slike situasjoner. Vi må akseptere det negative og prøve å bruke det. Det er vanskelig, men det er mye vanskeligere å la være. Vi kan bruke "skyggene" konstruktivt. Hjernen overser til vanlig skygger, men det gjør ikke kameraet. Kikk rundt deg etter skygger og fotografer dem. Du vil bli overrasket av et univers du ikke visste fantes rundt deg.

Se lyset
Fotografi betyr å skrive med lys. Hvordan endrer lyset seg rundt i leiligheten din? Kan du fange det i bilder? Har du familiemedlem sammen med deg i karantene? Hvordan endres lyset på ansiktet på ulike steder i rommet? Er du alene, kan du ta en gjenstand og flytte den rundt? Det vi fokuserer på får vi mer av. Fokuser på det som fungerer, på "det lyse".

Ta kontroll over det du kan kontrollere
Ikke bruk kreftene på det som ikke kan kontrolleres. Kontrollen vår over om vi er i karantene eller ikke er utenfor vår kontroll. Men hva vi bruker tiden på innenfor de nye livsrammene kan vi kontrollere. Det er ikke vår skyld at viruset har rammet oss, men vi har ansvaret for å gjøre det beste ut av det. Lykke til med bildene!

__________________________________________________
Torkil Færø er lege, fotograf og forfatter av boken Kamerakuren

Hvis du trenger mer enn disse tipsene, er boka tilgjengelig i butikken, og er på tilbud i uke 13 under vårmessa.
 -
Foto: Roger Brendhagen - Fokuser på de små tingene du vanligvis ikke ser.
Fokuser på de små tingene du vanligvis ikke ser.
Foto: Roger Brendhagen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik R.
Bravo, Torkil!
13.3.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu