Panasonic oppgraderer til GH5 II og hinter om GH6

En moderat, men nødvendig oppgradering av GH5. Men dette er ikke GH6 som vi har ventet så lenge på. Den kommer senere i år.
GH5 er en ganske gammel modell. En av de aller eldste som fortsatt er i salg. Det ble lansert i januar 2017, og er dermed godt og vel 4 år gammelt. De siste par årene har vi ventet på en etterfølger, og i dag er den lansert. Oppgraderingen er ikke enorm, men det er forbedringer på de aller fleste områder, og det skal, tross alt, være plass til GH6 som kommer senere i år, men som nok blir en god del dyrere.

GH5 II har arvet mye fra GH5, men fått en del oppgraderinger som absolutt er på sin plass. De viktigste nyhetene er naturligvis ny bildebrikke og ny prosessor, som sammen åpner for en rekke nyttige forbedringer.

Den nye prosessoren er uten AA-filter, noe som kompenseres av prosessoren som er mye flinkere til å unngå moiré i bildene. Raskere utlesning gir mindre rolling shutter, men Panasonic sier ikke noe om at det er en såkalt stablet brikke, som Sony og nå også Canon benytter, og som gir ekstremt rask utlesning. Dynamikkomfanget skal være 25% (1/3 blender) bedre, og en ny coating skal gi mindre ghosting.

Ny prosessor gir bedre AF, ansikts- og øyegjenkjenning og bedre følgefokus. Bildestabilisatoren er forbedret, og gir nå inntil 6,5 blendertrinn i kombinasjon med stabilisator i objektivet. Den innebygde stabilisatoren fungerer nå også med anamorfiske objektiver. Det tror vi det er alene om.

En velkommen nyhet er at kameraet er utstyrt med V-Log som standard. Det er vel omtrent som et minstekrav i dag, men har vært ekstrautstyr på forgjengeren. Og apropos etstrautstyr, så kan GH5 II bruke det meste av det samme ekstrautstyret som GH5. Riktignok får det et nytt batteri, BLK22, men det er kompatibelt med GH5, og batteriet fra GH5 kan brukes i GH5 II. Du kan også både lade batterier og drive kameraet fra USB-strøm, men det følger med lader i pakken.

Det er lagt inn avanserte muligheter for direktestrømming. Du kan stille inn kvalitet, opp til full HD, 60P med 16mbps, og strømme til FB, Youtube og andre steder enten via telefonen eller via en Wi-Fi-ruter.

Levering starter i begynnelsen av juli. Prisen blir 19 990 for kamerahus, 21 990 i kit med 12-60mm f/3.5-5.6 og 25 990 i kit med 12-60mm f/2.8-4 Leica. Den gamle GH5 vil utgå på omtrent samme tid.

Utvikling av GH6 og nye objektiver
Heldigvis forteller Panasonic også at de utvikler GH6. Vi har lenge etterspurt den, og vi ville vært oppriktig bekymret for framtida til Panasonics G-system dersom GH5 II var alt som kom. Nå er vi ikke det lenger.

GH6 vil være flaggskipet og vil kunne ta opp 4:2:2 DCI 4K/60P. Du vil også kunne gjøre opptak i 4K 120P for slow motion i tillegg til 5.7K/60P. Det skal ikke være tidsbegrensninger på opptak hvis det brukes i godkjente temperaturer.
Stort mer sier de ikke om GH6.

Men de forteller samtidig at de utvikler et nytt objektiv som bærer Leica-navnet, 25-50mm f/1.7. Det er ganske spennende med et så lyssterkt objektiv med slik bildevinkel.

Når GH6 og objektivet blir lansert, eller kommer på markedet, vet vi ikke, men vil gjette på at det skjer til høsten en gang.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu