Fotografér solformørkelser

Selv om det er lenge til neste totale solformørkelse i Norge, er det partielle formørkelser fra tid til annen. Det er også totale andre steder i verden, nesten hvert år. Her er noen tips til hvordan du kan fotografere dem, eller ta bilde av sola, uten at den er formørket.
I vår er det 5 år siden Merkur-passasjen, der vi ganske lett kunne se Merkur passere foran sola, og 6 år siden den totale solformørkelsen på svalbard. Dette er eksempler på anledninger der du gjerne vil ta bilde av sola. 10. juni hadde vi en ny anledning, da det var en partiell solformørkelse i hele Norge.

Her går vi gjennom alt du trenger for å ta bilde av sola, enten den er formørket eller ikke.

Vær forsiktig
Først må vi ta for oss noen sikkerhetsregler. Sola er lys, og ser du rett på den kan du ødelegge synet. Ser du rett på den gjennom en optisk søker på et kamera med et teleobjektiv montert, kan du bli blind veldig fort. Kameraet kan også skades hvis det sterke lyset treffer rett på bildebrikken.

Derfor er det viktig med følgende forholdsregler:
ALDRI se rett mot sola uten godkjent beskyttelse
ALDRI se mot sola gjennom kameraets søker. Bruk LCD-skjermen i stedet.
ALDRI slipp det rene sollyset rett inn på bildebrikken i kameraet. Dette er særlig viktig med speilløse kameraer som registrerer lyset hele tiden.
ALDRI pek kameraet rett mot sola uten godkjent beskyttelse.
Hvis du bruker kikkert eller teleskop, holder det ikke med å beskytte øynene. Husk at du peker et særdeles kraftig brennglass rett mot øynene dine, og det blir ekstremt varmt. Beskyttelsen må være foran på kikkerten/teleskopet/objektivet.

FORBEREDELSER

Solskjerming

Så hva er godkjent beskyttelse, spør du kanskje. For øynene dine er det et briller med solfilter. Du kan få kjøpt enkle briller til å se rett på sola med, hos oss eller i ulike nettbutikker.

For objektiver og annen optikk, er det solfilter som du monterer foran. Aldri monter det på kikkerter eller teleskoper i den enden du kikker. Til objektiver kan du få kjøpt ferdige skrufiltre som tar ca 16,5 blendertrinn (Marumi 100 000). De fungerer meget godt til å ta bilde av sola. Alternativt kan du lage ditt eget. Da trenger du løs solfilm (søk på Baader film på nettet), Denne kan du montere mellom to tynne papplater der du har klippet et hull så stort som du ønsker/trenger til optikken du skal montere det på. Så kan du lage en pappmansjett som passer rundt optikken, så den står på plass. Fordelen med denne løsningen er at den er billig og lett å tilpasse den optikken du vil bruke.

Annet utstyr
I tillegg til solskjerming trenger du et stativ, et kamera med teleobjektiv, og vi anbefaler også en fjernutløser/snorutløser.

Så er spørsmålet hvor lang brennvidde du trenger. En brennvidde tilsvarende 2000mm vil gjøre at sola fyller hele bildet. Men ofte ønsker du ikke det. Av og til vil du ha litt luft rundt. Tar du bilde av en total solformørkelse, vil du for eksempel prøve å fange koronaen, og da vil du ha kortere brennvidder. Ca 1000mm vil ofte være ideelt. Med 2000mm brennvidde er det også vanskelig å holde motivet i bildet, siden det fort forsvinner ut på grunn av jordrotasjonen. Du kan også bruke ekstremt lange brennvidder hvis du vil ha utsnitt av solskiva. Dette kan være aktuelt hvis du vil registrere solflekker eller fotografere en passasje av en planet (Venus eller Merkur), eller for eksempel den internasjonale romstasjonen. Da trenger du motor som kan kompensere for jordrotasjonen.

Hvis du ikke har så lang brennvidde som 1000mm, ikke fortvil. Bilder av sola har normalt lite detaljer, og tåler beskjæring ganske godt. Det gjør det også lettere å holde sola i bildet.

Eksponering
Gitt at du bruker et vanlig solfilter eller Baader-film, så stopper disse tilsvarende ca 16,5 blendertrinn. Da vil ofte en eksponering i nærheten av 1/100-1/160s f/8 ISO 100 være riktig eksponering av sola i klart vær. men rigg deg til i god tid, og prøv deg fram, slik at du vet at eksponeringen sitter når ting begynner å skje. Eksponeringen endrer seg ikke gjennom formørkelsen hvis det ikke er skyer involvert, for selv om omgivelsene blir mørkere, vil den synlige delen av sola alltid være like lys. Dette gjør naturligvis alt annet helt svart, og det er vanligvis det du ønsker. Du vil se sola og detaljene på den. Alternativet er at sola er helt utbrent. Da vil også små detaljer som en planet eller solflekk blø ut, så du ikke ser de heller. Det vil uansett ikke være noen detaljer på andre deler av motivet, med mindre du tar med noe landskap. Da vil du nok ikke se at det er en solformørkelse, med mindre den er total.

Hvis det er litt skyet, kan eksponeringen endres dramatisk gjennom formørkelsen. Noen ganger så mye at du enkelte ganger klarer deg uten filter, mens du sekunder senere må sette det på igjen. Samtidig holder det kankje ikke endre bare blender eller bare lukkertid, så du må endre begge deler fortløpende, og samtidig være klar til å sette på eller ta av filteret. Dette gjør fotograferingen mer krevende, men dersom det er en partiell formørkelse, gjør det også bildene mer spennende.

Fokus
Sjekk at fokus er satt riktig. Hvis du fokuserer manuelt, vil de fleste objektiver kunne fokusere forbi uendelig, så det er ikke bare å vri ringen til du kjenner den ikke går lengre. Autofokus fungerer bra med så sterke kontraster, men ta noen testbilder og sjekk. Når du har funnet fokus, skru av AF, så den ikke endrer seg ved et uhell. Du kan også sette en bit tape på fokushjulet, så det heller ikke endrer seg.

Sett i gang
Denne gangen er det bare en paratiell formørkelse, og den er ganske enkel å fotografere. Du har ganske god tid på deg og forholdene endrer seg ikke så mye. Likevel bør du være på plass en stund før den første delen av månen glir inn foran solskiva, slik at du får rigget deg til og testet eksponering, fokus og så videre. Ta sikte på å bli til hele formørkelsen er over.

Ta bilder jevnlig, så du har bilde av de ulike stadiene. Du kan evt. forsøke en timelaps, men da må du ha ganske jevne lysforhold.

For totale solformørkelser
Denne gangen er ikke formørkelsen total noe sted. Men hvis du, ved en senere anledning, skulle dra til et sted det er en total solformørkelse, får du her noen ekstra tips:
Hvis formørkelsen er total, vil du få noen muligheter og opplevelser som ikke inntreffer på partielle solformørkelser. Den mest synlige er lyset som blir veldig spesielt. Ha gjerne med et ekstra kamera med kortere brennvidder, så du kan ta noen miljøbilder under totaliteten. Det er et lys du aldri før har sett. Evt. allier deg med noen som kan konsentrere seg om akkurat dette, for totaliteten varer kort tid (2-4 minutter vanligvis), så du har ikke mye tid på deg. For å komplisere det hele, er det vanskelig å fange det spesielle lyset med kameraet, så det krever litt eksperimentering.

Akkurat i det siste rest av sola forsvinner bak månen får vi en effekt som kalles «diamanten». Denne må fotograferes på nøyaktig riktig tidspunkt, og uten bruk av filter. Det skjer fort, og hvis du må plundre med å fjerne et skrufilter, kan du gå glipp av moroa, både visuelt og fotografisk. Derfor er det en fordel å lage sitt eget filter av Baader-film, så du raskt kan fjerne filteret. Du kan faktisk bruke samme eksponering som du gjorde med filteret på, for nå ønsker du sola overeksponert, så den virkelig skinner. Månen blir svart uansett, og er du så heldig at det er noen protuberanser (flares) på sola da, så får du med det også.
Hvis du bommer på dette øyeblikket, får du et til når totaliteten opphører, men da kommer den veldig plutselig, så du må virkelig være på hugget da.

Under totaliteten har du mulighet for å fotografere solas korona. Det gjør du også uten filter. Her må du eksperimentere litt med lukkertider, men ca. 1/4s, f/8, ISO 100 er et greit sted å starte. Koronaen er stor, og gir deg et inntrykk av hvor mektig sola er. Undereksponerer du en del, så du ikke ser koronaen, kan du se protuberanser – enorme flammer som ofte skyter ut fra soloverflaten.

Med dette bør du ha den informasjonen du trenger til å ta flotte bilder av sola. Så er det en ting til du trenger, og det er godt vær.

Her finner du mer informasjon om solformørkelsen 10. juni.


På denne siden finner du noen produkter som kan være til nytte.


Foto: Erik Faarlund -
"Diamanten"
Foto: Erik Faarlund
Legge merke til en kraftig protuberanse ca. kl. 11.
Foto: Svein Nordahl -
Foto: Svein Nordahl
En lang tele og riktige klær er det viktigste. Her Canon EOS 7D II + Sigma 150-600 S. Filteret er hjemmelaget og lett å fjerne når det haster.
Foto. Erik Faarlund -
Foto. Erik Faarlund
En begynnende solformørkelse (egentlig avsluttende, men det er bare å snu bildet, så er det ingen som legger merke til det). Legg merke til solflekkene.
Foto. Erik Faarlund -
Foto. Erik Faarlund
Det er ikke bare på jorda det er korona. Sola har sin egen, som du kan fotografere under totaliteten.
Foto: Svein Nordahl -
Foto: Svein Nordahl
Meget spesielt lys under totaliteten. Det er vanskelig å fange, så ofte bedre å bare nyte øyeblikket.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu