Velg riktig ryggsekk

Det finnes nesten uendelig mange fotosekker på markedet. Her skal vi prøve å fortelle seg forskjellen på dem, og hva du bør se etter når du skal velge sekk.
Bruksområde
Det første du må tenke på er hva du skal bruke sekken til. Skal den kun være til fotoutstyr, eller trenger du også plass til regnjakke, termos og matpakke? Skal den brukes i byen, og se litt smart ut, eller skal den brukes i naturen, og heller tåle regn og søle bedre? De fleste sekker kan du få regntrekk til, så hvis du har kjøpt en sekk som ikke er vanntett, kan det lett bøtes på.

Fleksibilitet
Noen ganger vet du ikke helt hva du skal bruke sekken til hver gang, eller du vet du har skiftende behov. Da finnes det sekker som kan bygges om, ved å legge inn en «boks» til å ha fotoutstyret i, slik at du i utgangspunktet har en vanlig sekk, men kan bygge den om til fotosekk. Det finnes også løse bokser du kan legge inn i en hvilken som helst vanlig sekk, så du kan bruke den som fotosekk, men det går ofte utover tilgjengeligheten for utstyret, så da må du vurdere hvor viktig det er for deg.

Nesten alle sekker kan bygges om innvendig så de passer utstyret du har med deg. De har fleksible skillevegger som festes med kraftig borrelås der du selv ønsker, så hvis det varierer hva slags, og hvor mye, utstyr du skal ha med, så kan de aller fleste sekker tilpasses dette enkelt.

Noen sekker kan også endres utvendig. På mange kan du ta av magebeltet, og noen kan gjøres høyere ved behov. Omtrent alle har mulighet for å feste et stativ på utsiden, men mange har mulighet for å feste alt mulig rart. Noen sekker har stativfeste på siden, mens andre har det på midten. Et stativfeste på siden gir litt skjev balanse, men flytter stativet nærmere kroppen. Har du et ganske lett stativ, fungerer dette bra, og ubalansen kan kompenseres ved pakking eller justering av reimer. Har du et tyngre stativ, vil du antakelig ha det på midten, men du kan fort bli «baktung» av å ha det langt ut fra kroppen. Test dette, og kjenn hvordan det blir best.

Størrelse
Dette er et litt vanskelig område å vurdere, for du vil ha plass til kanskje alt utstyret ditt, samtidig som du ikke vil bære på noe større enn du må. Det kan være de fleste sekker er store nok i dag, men hvis du planlegger å utvide utstyrsparken, kan det være du trenger mer i framtida. Kjøp noe som er litt større enn det må være.


Bærekomfort
Noe av det viktigste med en ryggsekk er hvor god den er å bære. Noen sekker er laget for å bæres hele dagen, med gode seler, et skikkelig magebelte og en rygg som puster godt, så du ikke blir klam. Andre er bare for å kunne slenge over skulderen på vei inn og ut av bilen. Et godt bæresystem koster mer og tar mer plass, men gjør at du komfortabelt kan bære store mengder fotoutstyr i timesvis.

Hvis du er en del lavere enn gjennomsnittet, eller en del høyere, betyr ofte størrelsen på sekken en del, for du vil ha ryggen i riktig lengde. Er du en stor person og kjøper en liten sekk, kan det fort være at magebeltet ikke passer. Derfor anbefaler vi ofte en større sekk til store mennesker. For små personer er det ofte ikke så avgjørende, for selene kan normalt tilpasses godt, men det bør ikke være en for stor sekk. Da kan den bli vanskelig å tilpasse.

Tilgjengelighet og sikkerhet
Noen sekker har åpninger over alt. Du kan hente kameraet ut fra toppen, fra sidene eller åpne den siden som vender mot ryggen. Det gjør at du kan få tak i mye utstyr uten å ta sekken helt av, og du får stor fleksibilitet. Ulempen kan være hvis du skal bruke sekken et sted med lommetjuver. Da vil det også være lettere for dem å komme til utstyret ditt. Det finnes alltid muligheter for å låse lommene med en liten hengelås, men det kan gjøre det vanskelig for deg å komme til også. Vårt tips er å sette en binders på glidelåsene som er lett tilgjengelige. Det gjør det så plundrete å åpne dem, at en lommetjuv heller går etter noen andre. Samtidig er det ikke verre for deg å åpne dem enn at det fortsatt lar seg gjøre. Noen sekker ser ikke ut som fotosekker i det hele tatt, og da er man ikke så attraktiv. På den annen side, så går lommetjuver oftere etter et lett tilgjengelig offer enn etter noe som ser spesielt dyrt ut. Er du på steder der du kan bli utsatt for ran, kan det være lurt med en diskret sekk.


Kvalitet på materialer og glidelåser
Hvis du er på fottur langt inn i Jotunheimen er det helt avgjørende at utstyret holder. Du kan ikke risikere at sekken går i stykker. Da er ikke bare turen ødelagt, men det kan bli vanskelig å frakte fotoutstyret tilbake til «sivilisasjonen». Derfor bør du investere i en sekk av høy kvalitet, der sånt ikke skjer. Det er forskjell på materialer sekkene er laget av, og det er forskjell på glidelåser. Det er ikke alltid så lett å vite dette på forhånd, særlig ikke hvis du handler på nettet. Kjøp sekk av kjente merker eller fra forhandlere du stoler på. Da er du rimelig trygg.

Oppbevaring
En sekk tar ganske mye plass hjemme, når den ikke brukes, så vurder om du kan oppbevare fotoutstyret ditt i den, også når den ikke brukes. På den måten har du full oversikt over utstyret ditt, samtidig som det er godt beskyttet, og sekken ikke egentlig tar noe ekstra plass – et sted må du jo ha fotoutstyret uansett.

Prøv først
Hvis du har mulighet, er det lureste om du kan komme innom butikken vår med fotoutstyret ditt og prøve. Da kan du se at du får plass, og at sekken sitter godt på ryggen din. Hvis du ikke har mulighet til det, bestill sekk i nettbutikken. Behold alle lapper og slikt på sekken, og behandle den pent. Da kan du prøve dette hjemme, og returnere den dersom den ikke passer.

Se også vår podkast om fotosekker, eller abonner på Fotopodden der du vanligvis hører på podkast.

 -
Noen sekker er veldig fleksible. Her er en Shimoda Action, som er en vanlig sekk med spesialtilpassete innlegg som gjør den til en fullverdig fotosekk
 -
Tenba BYOB (Bring your own bag) er et innlegg du kan bruke i alle sekker og store bager for å beskytte fotoutstyret ditt.
 -
Skal du bære mye og lenge er et godt bæresystem avgjørende. Lowepro Protactic har skikkelige seler, godt magebelte, ordentlige justeringer og en rygg som puster.
 -
Denne sekken kan utvides i høyden, har et lukkesystem som blir vanntett, og var vanntette glidelåser. Det er ikke alltid du trenger det på bytur.
 -
Fest en binders på glidelåsen, så unngår du at fremmede hender sniker seg inn.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu