Canon RF 14-35mm f/4L IS USM

Canon har i dag lansert det videste objektivet for R-systemet.
Fra før finnes 15-35mm, 24-70mm og 70-200mm med f/2.8 hele veien, samt 24-105mm og 70-200mm f/4. Derfor var en vidvinkelzoom med blender f/4 en tydelig mangel i utvalget. Det har Canon nå gjort noe med. Men i stedet for å bare gjøre den litt mindre lyssterk, litt mindre og litt billigere enn f/2.8-versjonen, har de gjort den enda videre i den korte enden, så objektivet nå går fra 14-35mm.
En millimeter her og en millimeter der høres ikke så mye ut, men på disse brennviddene betyr det en god del. Personlig synes jeg 16mm er omtrent grense for hva som ser realistisk ut, mens 14mm er veldig gøy når man skal leke med perspektiv og linjer. En 14-35mm er derfor enda morsommere enn en 16-35mm. Det at objektivet går til 35mm er en klar fordel, da 35mm er anvendelig til så mye.

Objektivet er utstyrt med en 5,5-tinns bildestabilisator, som sammen med stabilisatoren i R5 og R6 gir inntil 7 trinn.

Med en nærgrense på bare 20cm kan du få ganske interessante perspektiver, og en forstørrelse på hele 0,38x som er ganske mye på et slikt objektiv.

Utover dette er objektivet ganske vanlig. Som forventet er det en del mindre enn RF 15-35mm f/2.8L, og dessuten en del lettere og billigere.

Prisen
Eller det er kanskje ikke riktig å si billigere. Kanskje må vi si «Mindre dyrt», for dette er på ingen måte noe billig objektiv. Faktisk er det dyrere enn EF 16-35mm f/2.8L III USM, som er en hel blender lysere. Prisen lander på 20 199 kroner.

Det har skjedd noe dramatisk med prisen på objektiver de senere årene. Prisene har blitt vesentlig høyere. Det er flere grunner til det, som at kronekursen er lavere og at produksjonsvolumene er lavere. Men det har nok også noe med at kvaliteten på objektivene har blitt vesentlig høyere. For noen år siden var det ganske mange middelmådige objektiver på markedet. I dag er disse nesten helt borte, og det aller meste som er igjen, er virkelig imponerende ingeniørkunst.

Uansett hva årsaken er, må du ut med langt mer penger for ny RF-optikk, enn du måtte for EF-optikk, så hvis du kan kjøpe EF-optikk brukt, slipper du vesentlig billigere unna.
 -
 -
RF 14-35mm f/4 ved siden av RF 15-35mm f/2.8

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu