Forurensning?
Ja, hvis dampen fra en vannkjele eller eksosen fra en brenselcellebil som går på hydrogen er forurensning. Dette er omtrent ren vanndamp, se mer i min kommentar lenger ned.
-----------------
Motiver som dette misbrukes ofte i miljøsammenhenger, sterkt visuelt inntrykk i forhold til det som er virkelig skummelt, men nærmest usynlig. Hensikten helliger ikke midlet.
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF 75-300 mm IS USM
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/400s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger604
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_122003} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette bildet likte eg umiddelbart !

mest p.g.a. stemningsfulle fargetoner og fine industrisilhuetter ,
det tekniske her får andre ta seg av , ser du har lagt det under bildekritikk og siden eg likte bildet så godt , er det vanskelig å likevel la være å sei noe positivt;-))

mvh Inger Anne
Avsluttet .
Jeg synes det ble veldig bra med den skarpe silhuetten av anlegget mot den lyse himmelen. Og røyken er jo flott med alle detaljene i gråtonene. Fascinerende.

Himmelen derimot er jeg mer usikker på. På den ene side ser det bra ut med skystripene på tvers av røyken, på den annen side blir himmelen kanskje litt for fremtredende pga dette mønsteret, og litt fordi jeg får sånn lyst til å rette opp stripene! Veldig usikker på den himmelen - ensfarget blå eller overskyet hadde vært kjedelig, og vanlige skyer hadde konkurrert med røyken...

Øyvind A.
Dette minner meg om illustrasjoner jeg har sett i naturfagbøker for barne- og ungdommskolen, som skrekkeksempler på at industri, teknologi og kjemiske stoffer er noen forferdelige greier (!). Til tross for at røykskya like gjerne kunne ha vært vanndamp. Røyken ser riktignok veldig svart ut i dette tilfellet, men man kan lett bli lurt av lys og skygge.

Ok illustrasjonsbilde.

Ø.
Avsluttet .
Heisan Odd Tore

Herlig turbulens i røyken fra skorsteinene. Blir god flyt av slikt. Setter en fint dynamisk stemning i et eller statisk landskap av stål.

Lit USM-affekter på horisontale rør i midten. Legg gjerne ''radius'' på USM til under 1,0. Bruker selv aldri mer enn 0,7 - 0,9. Treshhold til 0 og regulèr amaount.

Ekstra vanskelig å styre USM'en i et slikt bilde som dette. Kontrastene blir store at affetene kommer fort.

Ville hatt noe mer luft på høyre side slik at all røyken kom med i bildet, og helst litt luft til høyre for det igjen også.

Svenn
Odd Tore S.
Liten kuriositet: Sjekk gjengen med fugler i tårnet til høyre. De koser seg i varmen.
Svenn: usm 0-0,3-250. Synlig også ved lavere verdier enn 200. Men store kontraster, og sola lurer mellom skyene bak dampen.
Odd Tore
Janne L.
Utrolig at du klarer å få forurensig til å bli vakkert. Veldigt bra.
Janne
Avsluttet .
Såpass ja......ja da er jeg med her. Topp bruk av USM det der Odd Tore. Og jepp, det er vanskelig når det er så store kontraster.

Jaggu er det ike fugler i tårnet der gitt. Hehe.....der var en artig liten kuriosa.

Det er mulig jeg tok litt mye i mtp luft til høyre i min forrige kommentar, men jeg måtte bare si hva jeg mente ved førsteinntrykk. Etter å ha sett bildet en del ganger nå blir jeg mer fortrolig med utsnittet og ser at det funker fint.

Svenn
Avsluttet .
Ja, fuglene koser seg nok ja. Bildet minner meg ved første øyekast litt om omslaget til en av mine gamle Pink Floyd vinyl-plater - Animals, bortsett fra at det der er med mere piper + at det er lysere. Den tykke røyken og fargetoningen er ganske lik. Ja, industri kan være gørr nok det, men på bilder gjør det seg utrolig godt. Ang. komposisjonen, kunne jeg nok tenkt meg mere på venstre side på bekostning av høyre sides tomrom.
Birna R.
Vanndampen utgjør vel mer enn forurensningen her, men det kan jo ikke tilskueren automatisk vite, så slagkraften beholdes. Derimot synes jeg at du burde ha hatt en bakgrunn med større kontrast. Selv om lav sol gir fine farger i røyken så blir forskjellen til himmelen mindre nå. Kanskje bare finpussing i etterbehandlingen er det som skal til.

Det ideelle standpunktet hadde nok vært litt lavere, slik at rørene på venstre side ble frilagt mot himmelen og bygningenes konturer fremsto enda tydleigere. Det ville samtidig forsterke komposisjonen og det grafiske uttrykket.

(jeg har liknende bilder av samme fabrikk, men tatt på lengre avstand. det gir et vesentlig annet inntrykk)
Odd Tore S.
Jeg er veldig glad for at dette bildet ikke ble oppfattet som forurensning her på kritikken.
Tillater meg litt faktaopplysninger om bildet:
Ja, dette er omtrent ren vanndamp, mer nøyaktig det som er igjen av damp etter at dampen fra tørkepartiet på papirmaskinen er varmevekslet for å gjenvinne så mye som mulig av varmen. Mengden er styrt av økonomi og teknikk, dette er ikke damp som gjerne slippes ut, fordi den betyr varmetap og derved bortkastete penger.
Samme type bilde kan vi få fra hydrogendrevne biler med brenselsceller. De fra hydrogendrift og forbrenningsmotor blir også av samme utseende, men der inneholder eksosen mer NOX enn fra vanlig forbrenningsmotorer grunnet høyrere forbrenningstemperatur.
Men bilder av vanndamp brukes med stort hell i miljøsammenheng. Jeg er så absolutt for miljøvern, men det skal være redelig.
Det som var virkelig ille på Follum, var dampen fra cellulosekokingen med svovelsyrling. Ser beskjeden ut, men jeg har fortsatt allergiske reaksjoner etter den.
Bjørn:
Planen og utgangspunktet var sol, men det skyet over før solen sto riktig. Enig om standpunkt, skal nok ta flere turer hit, men så lenge det er is i skråningen må man holde seg langs veien.
Odd Tore
Kristian S.
Sterkt bilde. For meg som ikke aner om fabrikken egentlig forurenser.
Skulle gjerne sett mer svart nederst.

KES
Bjørn H.
Hei igjen Odd Tore ...

Liker dette også ganske så godt .. men kanskje det andre på galleriet var litt mer dramatisk og spennende å sett og vis... , spesielt med tanke på lyset ..

Hadde dratt til lmer på kontrastene her tror jeg ... og fått litt mer smell i di vakre fargene på himmelen og på røyken ...

Bjørn ;¤


Inger-Lise S.
Du har klart å få dette motivet til å bli et vakkert syn. Fargene,energien,siluettene og bakgrunnen: Virkelig flott! (Som din kommentar til Anne Gro:-) )
God tekst til bildet ditt også.

Hilsen Inger-Lise:)
Anniken S.
Har hatt litt nettverksproblemer om dagen, men nå er jeg på plass igjen.
Får ta bildene dine i kronologisk rekkefølge så dette blir riktig.
Dette er det absolutt første industri bilde som jeg virkelig har blitt fasinert av.
Nyansene i utslippene er dramatiske og skaper mye av historien.
Liker kuttingen og valget av komposisjon. Her velger du frem de elementene som utgjør interessepunktet i bilde. Godt gjennomført!
Ronald J.
Hei trodde det var fra vatikanet når paven ble valgt....:-)
Mvh Ronald
Odd Tore S.
Nei, ikke Vatikanet, dette kan nok være enda mer dagsaktuelt:
Legionella.
Papirindustrien har vært nevnt som en mulig kilde i pressen. Denne dampen kan nok ha riktig temperatur, men er til engangsbruk. Spørsmålet må da bli om det finnes kondensatlommer med riktig miljø som holder seg over så lang tid at oppblomstring av Legionella kan finne sted.
Snakket akkurat med kollega som tok utskrift av skriv som er relevante i Legionella-sammenheng. Vi har ingen mistanke i denne retning, og papirindustrien har vel allerede sagt irrelevant?
Merkelig at du skulle rote deg bort i dette bildet akkurat nå?
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu