Delta
Fra navnløse vann på ryggen av Hallingskarvet kaster vannet seg ned i Storekvelvi, sprer seg ut over den flate bunnen og danner en rekke av knallblå, grunne vann, samler seg igjen i Hivjuaåni og haster så videre mot Holsdalen gjennom bl.a. Hivjufossen.
Et luftig skue i fint vær, livsfarlig og livskrevende i tåka vinterstid.
---------------------
Fra mitt ståsted og ned til vannet er det en høydeforskjell på ca. 320 m. Mesteparten av dette er nær loddrett.
Bildet inngår i albumet Hallingskarvet - Den største resten av urfjellplata over det som er Hardangervidda.
En sammenhengende rygg på nesten 4 mils lengde som strekker seg fra Geilo til Finse, største høyde 1933 moh, høyeste topper syd for Jotunheimen, mesteparten over 1800 moh. Kan bare bestiges av vanlige mennesker (=ikke-klatrere) på 4-5 steder.
Yndlingfjellet til Arne Næss d.e., som har hytte helt innunder Skarven med egen klatrehytte rett ovenfor på ryggen.
Utsikt til Gausta, Folgefonni, Hårteigen, Hardangerjøkulen mot sør, mot nord Jotunheimens hvite tinder.
Hallingskarvet er et vakkert skue, og et mareritt å fotografere.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde85mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger527
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_156065} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Janne L.

Jeg har vert på endel fjellturer. Men må innrømme at jeg ikke har sett så blått vann før. Det ser nesten manipulert ut. Men landet ser naturligt ut. Det blir nesten et abstrakt bilde dette. Jeg har nok ikke sett så blått vann før.
Janne
Thorfinn B.

Noe mørkt i landskapspartiene. Kunne ønsket meg mer smell og kontrast. Likevel fine antydninger og fargespill.
Avsluttet .

Det første som slo meg var at dette bildet var tatt fra fly, men ser jo av teksten din at dette er tatt fra Hallingskarvet. Deltaet med sine små elver og fargespill var det som tiltrakk min oppmerksomhet. Det ser nesten ut som glassmaling, og flott er det. Likte dette bildet.

MvhJRH
Torbjørn K.

Jeg også trodde dette var flyfoto før jeg så hva du skrev. Det jeg liker her er detaljrikdommen i bildet. Har også veldig sans for den dype blåfargen i vannet oppe til høyre. Jeg synes kanskje bildet som helhet blir noe mørkt og tungt, og tror bildet kan tjene på et lite løft i øvre del av kurven.

Torbjørn
Odd Tore S.

Dette bildet er nok skjermfølsomt. Skjermen som jeg bruker til PS er litt lys og ''snill'', og bildet kan nok virke tungt og overmettet på en mørkere skjerm. I tillegg er originalen litt undereksponert (av gammel før-digital uvane).
Skal sjekke på annen skjerm i morgen.
Skal også se om jeg legger ut beviset på at man ikke trenger fly for å ha det luftig her en gang senere i uka.
Odd Tore
Lars-Anders M.

Meget bra deltabilde. Ok.
Rolf S.

Hei.
Synes bildet er ok, men ser også for meg ca. tusen andre utsnitt. Her har du virkelig noe å jobbe med. ( Men i tåka vinterstid kan du få fri )
Rolf
Kurt S.

Et lite (understreker lite) løft i øvre del av kurven, som Torbjørn påpeker, tror jeg også kunne gjort seg.
På den skjermen jeg sitter ved nå ser jeg likevel godt med detaljer i skyggepartiet til høyre.
Tenkte også på flyfoto. Det må da ha vært en skikkelig bratt ''spasertur'' for å komme opp til det standpunktet du hadde. Skal bli interessant å se dersom du legger ut ''beviset'' du nevner.
Et spektakulært landskap dette. Tror ikke jeg har sett noe lignende.
Når det gjelder vannet er jeg litt usikker på om det er i blåeste laget. Må iallefall ha litt tid å venne meg til det-:) Vannet var kanskje veldig blått i utgangspunktet.
Lyset: Veldig varmt og fint.
Skyggene, spesielt skyggekanten til høyre, som går i diagonal oppover i bildet skaper fine kontraster og gjorde seg godt.
Forøvrig et flott samspill av linjer i dette bildet. Stort sett alle trekker i diagonal fra venstre og opp til høyre og lager flott dynamikk.
Et interessant og severdig bilde.
Mvh Kurt

Asbjørn M.

Likte også fargespillet i dette bildet.
Ser også mange kutt-muligheter her. En av mulighetene er kraftig kutt
i bånn, og litt på høyre side.
Forresten, meget bra fargebehandling du har på bildene dine.

mvh Asbjørn
Eli B.

Geologisk bra naturbilde. Det er jo geologien som kommer frem her, deltaet, avleiringene. Hvilke veier vannet velger. Kunne gjort seg i en bok om geologi.
mvh Eli
Inger Anne Maritsdotter V.

Flyfoto var også min første tanke då eg såg dette, dernest eit maleri,

og det er vel ikkje så verst;-)

Velskreven tekst attåt eit bilde med djupe klare fjellfargar og eit fint djup i landskapet.

Mvh Inger Anne
Odd Tore S.

Takk for flere kommentarer!
Nå har jeg sjekket bildet på en annen skjerm, og jeg forstår godt at noen synes at bildet er mørkt og tungt om de har mørke skjermer. Siden dette opptaket er litt undereksponert i utgangspunktet, er det ikke egnet til bli lysnet opp noe særlig. Jeg har omtrent maken uten undereksponering, men dårlig med tid til å behandle dette nå.
Rolf og Asbjørn ser muligheter til andre utsnitt. Så langt har ikke jeg kommet enda, fordi selve motivet her allerede er et utsnitt av hovedmotivet Storekvelvi, og jeg ikke hadde tid til å manøvrere meg i rett posisjon for å få det bildet jeg ønsket av det. Så min fokus gikk i motsatt retning, heller mer enn mindre.
Men jeg tar utsnitt som en utfording på sikt, fortrinnsvis på et opptak tatt med stativ, og da gjerne direkte med bruk av teleobjektiv.
Det er forresten ca. 320 høydemeter rett ned til vannet.
Odd Tore
Inger-Lise S.

Hei! Dette ligner sannelig et maleri. Veldig fint mønster her.Noe mørkt, som nevnt. Litt kveldssol hadde gjort seg;) Jeg savner kontrast. Jeg ser også muligheter for andre utsnitt i det spennende mønsteret. Her skulle jeg likt å gå nærmere, men det hadde visst ikke godt så bra i følge underteksten din..
Men flott motiv du har funnet!

Inger-Lise
Odd Tore S.

Irriterende dette med skjermer:
På PS-skjermen var dette passelig lyst, med så mye kontrast at det var helt i grenseland. Skyggepartiet og resten er forresten behandlet hver for seg.
På denne skjermen med standardinnstillinger er det mørkt og tungt, og heller flatt, slik som også Inger-Lise beskriver.
Bruker jeg den andre, mørkere skjermen hjemme, kommer det alltid kritikk på at bildene er blasse.
To versjoner hver gang, behandlet uavhengig av hverandre i PS på hver sin skjerm, det blir vel mye arbeid. Bilder som er behandlet på ''lagom'' skjerm har fått kommentarer i begge retninger.
For den som er ganske opptatt av lys og farger som viktige elementer i totalbildet er dette frustrerende.
Odd Tore
Nina S.

Dette er flott!
Liker de mange linjene og overgangene, fargene og denne følelsen av flyfoto. Pirk, den lille grå biten i høyre billedkant forstyrrer litt synes jeg, den bryter de lange flatene i resten av bildet, mulig å klone vekk?
Mvh Nina
Jan Frode A.

Den lille fliken til høyre er nevnt, jeg føler også at den forstyrrer.
Bortsett fra det; intet å utsette her. Et utrolig spennende ståsted som gir et inntrykk av at du er på vingene. Fasinerende å se landskapet og dimmensjonene slik du presenterer det her. Det blå i vannet i kontrast mot fargene i resten av landskapet, er flott.

mvh Jan Frode
Odd Tore S.

Flikene er steinodder i direkte sol, kan nok ofres sammen med endel i overkant med et trangere utsnitt. Jeg har ikke vært moden for slike tanker enda, men takk for tipset!
Har sjekket opp bildet på mørk og kontrastrik skjermm. Forferdelig, de av dere som har sett det slik må ha fått et helt feil inntrykk av bildet, og bør med god grunn spørre om jeg i det hele tatt har peiling på det jeg driver med.
Odd Tore
Roger K.

Hei og god dag, Odd Tore!
Det med skjermer er ikke helt enkelt og noe vi må leve med, tror jeg. Nå sitter jeg på en ganske lys skjerm og her stemmer det meget godt. Flott effekt du har fått av bare i overkant av 300 m høydemeter. Sier det for her virker det så absolutt at avstanden er betydelig større. Ser ideene om komposisjonsforandringene og som helt klart har noe for seg. Men fra den andre siden synes jeg du treffer godt med ditt valg her. Noen kutt her og der tror jeg du mister noe av den høydefølesen som ligger i bilde nå. Likte det her.

Ha en fin dag

Mvh RK
Steinulf L.

Ikke så mye å tilføye utover at et utsnitt med bare deltaet står fint på egne bein. Liker fargebruken din her.
Thomas M.

hehe, tør jeg spørre hva Deltabilde er?

mvh thomas mørch
Odd Tore S.

(Elve)delta er et flatt område hvor en elv deler seg opp i mange småelver og sprer seg utover. Det opptrer gjerne foran vann, og området har gjerne tilnærmet en trekantform som ser ut som den greske bokstaven stor delta.
Jeg vet ikke om det er bakgrunnen for navnet, men det er rimelig å tro det.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu