Jul på Kilen
En kald og blek dag i julen 1991:
Det kan minne om en illustrasjon til visa om de gamles julaften, men fugglneket er fra årets avling. Postkassa er ny, og det er elektrisitet i ledningene.
Jo, det faktisk bodde folk her fortsatt da.
Bildet inngår i albumet Kilen gamle - Husmannsplass under Røssholm bruk på Ringerike. Gammelt og nedlagt småbruk på Ringerike i raskt forfall.
Stabbursdøra er datert 1863 og låvedør 1871. Nokså spesiell arkitektur med dører som ikke er over 180 cm høye, og vinduer som er like lavt plassert.
Våningshuset var i alle fall bebodd i julen 1991, men var allerede da i forfall.
Et fasinerende sted med detaljer som jeg mener det er vel verdt å bevare for ettertiden. Ser ut til å ha blitt et valfartssted for lokale fotografer.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-12-19 17:52:13
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikkormat
  • -
  • Blender-
  • FilmtypeKodachrome
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger593
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_168931} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Steinulf L.
Fint bilde hvor du har med mange elementer, men med en fin harmoni i bildet. Som alltid, foretrekker jeg fargeversjonen. Med så få farger i bildet skapes ingen forstyrrelser i vinterstemningen. Fint bilde.
Espen A. I.
Slike bilder er kanskje ikke så utrolig spennende, men en gave for ettertiden. Jeg ser du har en serie med slike bilder, dette skal jeg gå gjennom etter denne kommentaren. Bildet er flott med mye innhold, jeg liker spesielt fugleneket, slik som du tydeligvis også gjør. Fordi det minner om gamle dager og om utkantnorge!

Faktisk så tenkte jeg å starte en slik serie selv om utkantnorge, men ser nå at flere har kommet på tanken, ikke så overraskende akkurat. Som sagt, bra noen tar slike bilder, fordi de er så uendelig viktige for kommende generasjoner!

Mvh Espen og God Jul til deg Odd Tore:-)
Øyvind A.
Greit nok, det er bra at det tas slike bilder. Interessant motiv, spesielt bolighuset ser det ut til. Men jeg savner en tydeligere referanse til at det faktisk bor folk der, et lys i vinduet eller et annet livstegn. Med en passe dose blåtime i tillegg så kunne dette virkelig blitt ''julekveld i skogen''.
Ø.
Nils G.
Flott og levende skildring av dette gamle og tydeligvis lite vedlikeholde bruket. Det er en veldig naturlig og jordnær struktur i bildet som fenger meg. Likeledes er det med fargene for det virker så ekte.
Versjon 2 gir jo et litt mer nostalgisk vinkling på det gamle og forfallne. Men jeg er nå engang tilhenger av farger da.

Nils
Lars-Anders M.
Er dette nede ved Røssholmstrande? Jeg mener i nerheten ikke selve stranden. Spennende motiv dette. Liker dets enkelhet. Ok.
Kurt S.
Dette bildet blir dessverre litt for stort for min skjerm slik at jeg må scrolle litt frem og tilbake, men ok.
Ser du har lagt bildet ut på bildekritikken. Føler det da slik at jeg må kommentere mest på det tekniske og komposisjonsmessige.
Jeg har mange tanker og følelser rundt et bilde som dette. (Er interessert i historie) men er som sagt usikker på hvor mye man kan skrive om den slags her på bildekritikken. Det er bl.a derfor jeg har lagt ut mesteparten av mine bilder på galleriet. Mulig jeg har misforstått litt.
Selvfølgelig er ikke det viktigste med et bilde bare teknikk/komp. Innholdet, og at innholdet appelerer, vekker følelser etc. betyr like mye.
Er, som sagt, bare litt usikker hvor mye man kan skrive om denslags her på bildekritikken.
Det ble mye skriverier uten å ha kommentert bildet-:)
Som du forstår liker jeg det jeg ser.
Et bilde som formidler masse historie. Om veggene kunne fortelle-:)
Synes utsnittet fungerer godt og jeg har ingenting å bemerke hverken til det tekniske eller komposisjonsmessige.
Foretrekker fargeversjonen ettersom det er så lite farger i motivet.
Flott!
Mvh Kurt
Judit W.
Hei Odd Tore!

Very nice old-stylish photo taking almost one and a half decade ago. Elegant setting with a good rhythm. Nice tones and colours. V1 or V2? I like them both :)

God Jul og Godt Nyttår!

Judit :)
Anne-Britt L. M.
Det må bli V1 for meg. De få fargene gjør seg og fremhever nekene. Fint bilde med mye nostalgi og historie i veggene. Postkassa viser kanskje at det bor folk der ennå, men helst på sommeren antagelig. Et sjarmerende bilde

Anne-Britt
Bente K.
Visa om de gamles julaften synger vi hvert år på julebordet på jobben, og ja, jeg ser de helt klart for meg i dette huset her. Derfor blir dette absolutt et julebilde for meg.
Versjon 1 fungerer best på min skjerm, v2 ble litt mørk. Det jeg savner her et et lite lyspunkt iform av en utelykt eller litt lys i vinduet. Da hadde det blitt enda mer julekveldsvise-stemning. (Men de hadde kanskje ikke mer lys igjen heller de gamle).
mvh Bente
Thorfinn B.
Ikke all verdens spennende bilde, men greit nok dokumentasjon av gammel bygning og vinterstemning. svhv gjorde seg det, men postkassa er rappa av noen fyllefanter på vei hjem fra julebord.
Jan O Ø.
Hei. Veldig fint at du tar vare på slike steder ved å fotografere dem. Liker svart/hvit versjonen best. Tror kanskje jeg ville beskjært bildet i venstre kant, litt innpå stabburet slik at det ble noenlunde likt med beskjæringen på huset i høyre kant. Synes også det er litt irriterende med lystråene, men dette får man selvsagt ikke gjort noe med. Men alt i alt et fint og meget verdifullt bilde.
Mvh Jan O.
Odd Tore S.
Takker for kommentarene!
Jo, her bodde folk i 1991, jeg så at det var bevegelse innenfor. På et bilde derfra har jeg tilfeldigvis fått med en gammel gråkledt mann med skyggelue og støvler på vei mot låven.
Når jeg tar bilder av steder hvor det bor folk, føler jeg meg litt som om jeg er på hellig grunn, og ønsker overhode ikke å trenge meg på eller forstyrre. Så det blir ikke mer liv på bildene det enn beboerne finner ønskelig selv. Her tror jeg ikke at de sølte bort penger på lys om det ikke var helt nødvendig.
Lars-Anders:
Ja, følg veien mot Averøya. Huset sto fortsatt ved St. Hanstider, jeg er nok sjelden på Ringerike nå.
Thorfinn:
Postkassa, søppedunker og utelys var det eneste som ikke så gammelt ut her.
Jan O:
Jeg lot med hensikt ledningene være med, fordi de viser at Kilen da fortsatt var koblet til nettet, og det understreker at den var bebodd. Nå er alt klippet ned, ref bildene derfra tidligere i år.
Odd Tore
Johan K.
Foretrekker sort\hvitt. Her var så lite farger at det ikke gjorde så mye til eller fra synes jeg. Kanskje litt mer nostalgi også i v2.
Liker motivet. Synes det er interessant å se bilder fra leveforhold fra ''gammeldagan'' (nå er jo ikke 1991 gammeldager da, men, disse byggene har nok stått der ei stund, og ganske utrolig at noen faktisk bodde der i 1991 :)
Men tror at bildet i seg selv kunne blitt mer interessant om der var mer spennende lysforhold, f.eks blåtimen, som ØA er inne på.

Johan
Avsluttet .
Hei
Ja dette var litt av et motiv, virkelig bra at du deler slike bilder med oss. Jeg tror det er ganske lenge siden jeg har sett et slikt forfallent gårdsbruk.

Du har fått frem mye detaljer i bilde, detaljer som er veldig gildt å studere, se på de skjeve vinduene f.eks. - utsøkt fin liten detalj.

Flott gjenngitt både med farver og utsnitt.

Hadde vært interessant å sett samme bilde med noe mer snø, kan du ordne det?

God jul, Odd Tore

mvh arild
Inger Anne Maritsdotter V.
Gammalt og nedslitt, vindskeivt og sterkt prega av tidas tann, er ord eg kjem på ved dette synet, ikkje noko spesielt, men heilt ok og greitt nok som dokumentasjonsverdi, og i så måte eit fint bidrag til denne bildeserien.

Mvh Inger Anne
Jan Frode A.
Ja her er du tilbake med et bilde fra Kilen. Syntes dette kler tiden (altså nåtiden) veldig bra, siden jeg får fornemmelsen av julekort av den gode gamle sorten.
Versjon #1 eller #2. Som 'julekort' gjør det seg med litt farger, men som dokumentasjon og nostalgi, passer absolutt 2'ern best.

Ha ei riktig GOD JUL.

mvh Jan Frode
Odd Tore S.
Nei, det er vel ikke så veldig spennende eller kunstnerisk dette, men på lang sikt innbiller jeg meg at slik dokumentasjon vil få verdi.
Med utgangspunkt i dette mener jeg at også mer dokumentariske bilder skal holde krav til fotografisk kvalitet, når det gjelder komp, teknikk og innhold. Jeg mener derfor at også slike ikke-kunstneriske bilder har sin plass her på Bildkritikken, og at de, i fall de er av interesse, bør få ærlig kritikk.
Det er riktig nok ikke mye å gjøre med et bilde som er så gammelt som dette, men om Kilen fortsatt står, håper jeg på en tur til dit en eller annen gang i løpet av vinteren, helst tidlig morgen med rim. Da er det greit å ha de mange kommentarene på bildene mine derfra med i bagasjen.
Odd Tore
Kristel S.
Hei, Odd tore!

Det er mye jeg jeg kunne ha skrevet nå, disse bildene av Kilen gård har jammen vekket mye i meg ;)
He he, kanskje litt for mye, for jeg har endt opp med å ville bli riksantikvar, bare for å banke litt vett i hodet på noen andre riksantikvarer :-D

Jeg skal ikke skrive om alt det der, men vil si til deg at du ikke må være redd for å banke på døren til folk.
Mennesker som velger å bo i et slikt hus, er jeg helt sikker på at hadde blitt glad for din hendvendelse.
Forklar din intensjon, så er jeg sikker på at du blir bydd på en koselig kopp kaffe. Det kan til og med være at de ønsker å være med på bildene dine.
Vi er alt for redde for dette, og går glipp av mange gode motiver på den måten.
Hvordan skal dette huset en eller annen gang dokumenteres? Når det er forlatt, og ingen spor av liv er der lenger?
Når det -forhåpentligvis- en dag er blitt et museum?
Nei Odd Tore, meldingen min er ganske klar, dra dit igjen, nå til sommeren, forklar hvorfor du er kommet.
Dette trenger ikke bare handle om gammel tradisjon, men også om hvilke verdier beboerne har, som har valgt å leve slik i disse tider.
Du kan få mye spennende her, og dine bilder vil etter min mening være langt mer verdifulle enn bilder som vil bli tatt etter utflytting.
Dette er jo stoff som det blir laget programmer av, feks ''der ingen skulle tru, at nokon kunne bu''...
Jeg synes du i tillegg til dine fotografier, skildrer så varmt og fint den atmosfæren du opplever med ord, og er sikker på at du kunne ha laget en fin samling med historier.
Vær så snil... :-)
Og skulle det være noen skye særinger, så ok, greit - du har da ikke tapt noe på å spørre.?

Håper du tar tak i dette, og ønsker deg lykke til videre!
Hjertelig hilsen Kristel.

PS.: Sjekk forfatteren Knut Eidem, om du ikke kjenner til ham allerede. Han har blandt annet skrevet boken om Rui-jentene, min oldemors søskenbarn ;) En utrolig koselig bok!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu