Ogna I
Bildet inngår i albumet Jæren - Ogna - Ogna er et lite tettsted som ligger i Hå kommune i Rogaland fylke, omlag 5,84 mil sør for Stavanger. Siden Ogna ligger helt sør på Jæren, har den litt sørlandsk- og litt jærlandskap over seg. Ogna er ca 0,34 km2 i utstrekning, og pr. 01.01.08 bodde her 368 mennesker. Turistveien Nordsjøveien går forbi Ogna, og jernbanen går forbi og stopper her. Mange kunstnere har sitt tilholdssted i Ogna, der nedre del mot havet er et naturvernet område med lange strender, kupert landskap og et rikt fugleliv. Ognaelva er en rik lakseelv, der selve elveoset sies å være den beste fiskeplassen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-02-05 18:22:54
    Versjon #2
Utstyr
  • Olympus SP-570UZ
  • -
  • Brennvidde11mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • AnnetISO-64, -1 eksponeringskompensasjon.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_373982} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (38)
Tomas W.

Meget enkel og velfungerende komposisjon. Eksponeringen er også meget presis:)


mvh tw
Avsluttet .

Henger meg på Tomas sin kommentar her jeg.
veldig bra komp.og bra eksponering.
Men litt trist at været ikke var bedre,lyset blir litt dasje som vi sier her på Jæren,litt grått.Men du formidler Ogna på en fin måte i dette bildet og været kunne jo ikke du hjelpe noe for hehe.
Tone
Anne-Lise S.

Hei Tomas! Tusen takk skal du ha!

Ja, her var det bare å tyne kameraet for det det var verdt ift. lyset, Tone! Takk for fin tilbakemelding!

Anne-Lise
Knut R.

Flott bilde hvor jeg likte V2 best! Fine linjer i flaten.

Jeg hadde vel ønsket at husene og kraftlinjen jeg synes jeg ser ikke hadde vært der, men slik er det ofte i våre vakre landskap.

mvh Knut
Ann Kristin S.

Fin dybde her - en blir ført innover med bekken.
Ser litt grått og hustrig ut.
Fin komp - synes begge versjonene er fine jeg.
Mvh Ann Kristin
Anne-Lise S.

Takker, Knut! Også jeg som mente kraftlinja var såpass "gjemt" av trærne lenger bak at det ville ta litt tid før de ble oppdaget. ;-) He, he..., men du så dem du!

Takk for det, Ann Kristin! Ville prøve ut to ulike utsnitt og format her ift. den omvendte S og hvordan den best fungerer.

Anne-Lise
Avsluttet .

Jasså, så du smyger deg bort her og stjeler motivene våres, hm, liker ikke Ali, selv om den kurerer gruff.
Det var litt bedre lys her på Bryne en nede på Ogna, vel, nokså skiftene kan vi vel si. Synes du tyner kameraet godt.
Denne fine curven er det ikke lett å få tak på. Her settes de små grå igang, hvor får jeg mest ut av dette vakre.
Du kommer litt haltene i mål. Først, kunne godt tenkt meg litt mer fres i farvene, lyset gjør bildet flatt.
Men, jeg ser mye vakkert terreng, og jeg er sikker på at du fant mye fint her omkring. Litt dumt med kirka og bebyggelse i bakgrunnen til et slikt bilde, men men.
Synes du får mye bra i bildet, og hvis jeg skrev flatt i sted, trekker jeg det tilbake, og sanser nye ting etterhvert. God dybde rett og slett, hvor du får fremhevet fjell og andre småfjell veldig godt.
mvh arild
Arild J.

pent enkelt og stilfult bilde

mvh aj
Anne-Lise S.

Arild: Kaffen smakte godt på Ogna også den, selv om vi snudde ryggen til sola da vi kjørte nedover til Ogna sist lørdag. Dess lenger sør vi kom, dess lenger bak lå sola. MEN jøsses for et landkskap! Fikk mye utav dagen likevel, og Ogna er jo fantastisk! Må tilbake til Jæren! :-) Er glad for at du trekker tilbake ordet "flatt", for til tross for manglende liv fra himmelen, så mener jeg å ha fått frem liv i bakken og innover i dybden likevel. Har justert en god del i shadows/highlights, levels og kontrast for å få dette frem. Har også brukt burn tool for ytterligere å forsterke skyggene på bakken mellom stråene og langs bredden på elveløpet. Mente selv jeg hadde fått dette greit til. Videre har jeg, for en gangs skyld. selektivt markert og justert bergene som sees i front før kirken, som jeg forsåvidt synes ligger fint her; som et mål for øyet i enden av elveløpet. Interessant historie har den også, siden den originale brant ned og denne ble satt opp i 1995. Ikke gamle karen det. Synes heller ikke hustakene er så synlige at de forstyrrer veldig mye. Synes de glir greit inn i miljøet, men har fjernet et hvitt og lysende tak mot høyre bak knausen i bildet. Med noe mer fres i lyset ville nok fargene kommet enda bedre frem i dette bildet, men med justering i saturation så har jeg i alle fall forsøkt å fremheve dem. Det er noe islandsk over fargene når lyset er som her, synes jeg. Takk for herlig kommentar! Håper du er frisk igjen? :-)

Arild: Takk skal du ha! :-)

Hilsen,
Anne-Lise

som sitter og jobber med bilder nettopp fra Ogna.
Avsluttet .

Flott landskap, kraft må til, liker fargene, kanskje muligheter for fiske.
Mvh. Wind 8~))
Anne-Lise S.

Jeg har ikke akkurat greie på fiske i Ognaelva, Eivind, men med et raskt søk på nettet fant jeg dette: I Ogna kommer laksen inn med høyvannet, og sportsfiskerne følger nærmest etter stimene etter hvert som de går opp i storhølen nedenfor ei veibro med tidevannet.

I Ogna innrettes fisket etter flo og fjære, som i så mange andre lakseelver. Forskjellen er bare at fisken for en stor del tas før den har reint ferskvann i gjellene. Mens det i mange andre elver kan være vanskelig å få fisk så langt nede, er det den nederste sonen som er mest populær i Ogna.

Et annet særtrekk er at praktisk talt alle som fisker her, bruker fluedupp og opphengerflue. Flua henger i ei løkke på sena, og en liten stanglengde foran duppen. Ved innsveiving danser flua i overflaten, noe som innebærer at du ofte ser tydelig at laksen tar. Et annet særtrekk nederst i Ogna og i brakkvannssonen nederst i Håelva, er at du stadig kan se laks som kaster seg til værs. Derfor er det en opplevelse å være her, enten du fisker eller ikke.

Ellers vet kanskje Arild Aase noe om dette?

Takk for kommentaren! :-)

Anne-Lise
elin a.

Flott bilde. Liker så godt landskapet dere beveger dere i. Stemningsfullt.
Liker toeren best.
elin
Marit O.

Fint bilde,der jeg spesielt liker hvordan elva
svinger seg i lanskape Anne-Lise helt klart 2 her.

Mvh Marit
Thorbjørn R.

Jeg synes dette ble bra, i all sin enkelhet. Blikket følger svingene innover og ender opp ved kirkebygget. Bra du ikke har tatt med mer himmel.Jeg liker den ekstra buktningen og foretrekker derfor v1.

Mvh Thorbjørn
Arvid M.

Bra bilde dette, lika elva som snor seg innover i landskapet.
Versjon.2 synes eg er blei best.
mvh Arvid
Håvard F.

V2. Nydelig komp av elva der den svinger seg bortover. Flott bilde Anne-Lise.
mvh
Håvard
Avsluttet .

Hei igjen
Ja, etter nærmere ettersyn idet jeg holdt på å skrive, oppdaget jeg "bildet på nytt", hvordan du hadde fått fin dybde i bildet.
Det er bra jobba, bruker mye av samme fremgangsmåte selv.
Faktisk så har jeg tilgode å utforske område rundt Ogna.
Fiskerne kommer tilbake her hvert år, og betaler i dyre dommer. Mye tyskere, som kommer år etter år.
Så, det spørs om det er noe ledig.

mvh arild

Hans-Jørgen H.

Go kvellen Kristiansand!
Eventyrskogen is calling!

Hva skal du med en v2 her Anne-Lise?
V1 er da tre stilpoeng bedre med den flotte z-svingen på Ognafloden.
Kan minne om noe "islandskt" dette ja.
Litt flatt og "kjedelig" lys.
Et fint komponert motiv der jeg ikke helt forstår v2 fanskaren...men jeg forstår jo berre stykkevis og delt....
Så du har vøri på Jæderen og inspisert Poseidonskuta og håper nå på en statistrolle i dramaet...Du så vel ikke tilfeldigvis ei viss tønne?
Stygge saker med han der desperadoen som var på hemmelig oppdrag oppi eventyrskogen, og tok tønna på rygg. Et hittil uoppklarert mysterium.
Spørs om vi må sette lensmann Arntsen på saken...
Du må have en fredelig sørlandsnatt!
Tyrihilsen.
Anne-Lise S.

Hans-Jørgen: Komposisjonen i v2 er nok mer klassisk enn i eneren, så det kan være derfor det ropes "hurra" for den. Jeg la inn andre versjonen nettopp for å se hvilket utsnitt, format og komp som folket likte best. Så er det valgmuligheter, vet du! Ja, tok turen bort og var i kontakt med både Tone S. F og Arne G. H, men ingen av dem nevnte tønna med et eneste ord. Ikke kom jeg over den på min vei jeg heller, men synes nok de begge virket kanskje merkelig stille ift. historien som nå utspiller seg i Eventyrskogen, så jeg lurte nå på om de kanskje sto i ledtog med desperadoen for å få tønna tilbake til Jæren? Hm... Takker for kommentar, Tyrin. Nå får du ta beina fatt opp i skauen igjen! Du har mye å prøve å holde kontroll på! ;-)

Tusen, tusen takk også til Elin, Marit, Thorbjørn, Arvid, Håvard og til deg igjen, Arild, for tilbakemeldinger! :-)

Anne-Lise
Per Einar G.

Likte versjon1 her, Anne-Lise. dybde, zett, bra lys også samt farger. Flott landskap!
Den tønna som det snakkes om over kan det være denne eller en slektning bilde nr. 434477

Mvh
Per E.
John H.

Hei Anne-Lise
Meget bra sett og formidlet. Begge versjoner står seg bra. Fin dybde og god komposisjon. Helt sikkert et motiv du kan vende tilbake til og formidle gjennom forskjellig lys og årstider. Men jeg er ikke enig med første taler fordi rent teknisk har bildet mer å gå på. Dybdeskarpheten kunne vært bedre med høyere blendertall. Lyset er også for flatt til at dette er en høydare.
John
anders s.

jada anne lise dette her likte jeg godt
holder en knapp på versjon1
synes at kompen ble mer spenstg i denne versjonen
ha en flotters fotohelg
mvh anders
Anne-Lise S.

Er det DU som var Desperadoen, Per Einar? Lurer meg på om han Tyrin har fått med seg den muligheten? Takk for tilbakemelding! :-)

John: Enig med deg i at lyset er flatt, John, for det var det, så har jobbet med å få mer liv inn i bildet. Dybdeskarpheten er akkurat slik som jeg ønsket at den skal være. Ellers er så absolutt dette et sted som jeg kan tenke meg å besøke og forevige også til andre årstider og i annet lys, ja! :-) Takker så mye! :-)

Anders: Takk skal du ha! :-) Interessant å se hvilken versjon du synes best om!

Anne-Lise
Inge S.

Hei.
Et enkelt og greit motiv sier vi alle. Men hva er greit? Jeg sier heller:Et fint "snappshot" under dårlige lysforhold :-)
Komposisjonsmessig går jeg for v1 da jeg i v2 missliker at vannet renner ut i hjørnet. Det gjelder i alle hjørner for min del :-)

Mvh Inge
Anne-Lise S.

Heisann Inge! Er enig med deg i at det er uheldig at vannet renner ut i høyre hjørne i V2. Komposisjonsmessig er ikke det riktig, og det er jeg klar over. Nå la jeg ut V2 som et mulig alternativ, og et kutt i nedre ville vært mer riktig om det hadde blitt gjort på bredden med gresset istedetfor i vannet. :-) Er glad for at du skriver "snappshot" med "..". Et snapshot er et øyeblikksbilde tatt der og da, oftest uten tanker om komposisjon eller artistisk innhold. Snapshots har gjerne store tekniske mangler, og kan være amatørmessige "ute-av-fokus" fotografier, uten at det er malen. Vanlige motiver kan være hverdagslige situasjoner som f.eks. gebursdager, fester, solnedganger, foto av kjæledyr osv. Hendelser som skjer der og da. Det er riktig at lyset var der og da, i øyeblikket, men motivet var der hele tiden, og jeg prøvde ut flere ulike innstillinger der jeg under etterarbeidet anser dette som den beste løsningen av dem. Derav ble dette motivet jobbet med der og da, også komposisjonsmessig og ift. kameravinkel, så snapshot i ordets rette betydning er det absolutt ikke. :-) Det var "hard jobbing" ift. lysforholdene som var, og hva jeg kunne få utav situasjonen; noe du vil kunne se av fotografier som jeg videre kommer til å legge inn i Ogna-serien min. :-) Tusen, tusen takk for ekte og ærlig kommentar! :-) Det setter jeg stor pris på!

Ha en fortsatt flott dag, og ei fin helg, Inge!

Anne-Lise
Eli B.

Likte v2 best fordi jeg liker panoramaformaet. Her er det et flott landskap med masse sybolikk i seg, spesielt med vannet som leder frem mot kirken i bakgrunn. Flott sett og komponert.

mvh Eli
Odd E. k.

Hei Anne-Lise!

Et landskapsbilde som virker mye på et vårlig motiv der snøen nylig har forsvunnet. Liker denne type stemning også, da luften dufter så godt av jord og fuktig mark. Synest lyset og fargene er gode, men skarpheten mangler i hele motivet. Fjellknausene i bakgrunnen har et preg av selektiv behandling da et blålig skjør ligger over bakgrunnen. Himmelen er også noe for lys.
Uansett liker jeg motivet, komposisjonen og det fine utsnittet. Mye kritikk, men det er slik jeg ser det.

Ha en fin fotohelg Anne-Lise!

Mvh

Odd E.

Anne-Lise S.

Tusen takk, Eli! :-)

Hjertelig takk for grundig kommentering som følge av at du virkelig har studert Ogna I, Odd E! Du synes lyset er godt her (?), og liker også fargene (!), men du kan ikke se at her er skarphet i det hele tatt (?). Jeg må si at jeg ikke helt følger deg i alle de tilbakemeldingene! Lyset er flatt, men jeg har jobbet frem skygger og liv i landskapet. Det er moro å se at det fungerer slik at du synes lyset ser godt ut! :-) Fargene er forsterket, og du liker dem! Takker! :-) Ang. skarpheten; jovisst er motivet i fokus fremst i bildet og også innover. At bakre del ikke er det er bevisst valgt ift. mine kamerainnstillinger. Har ikke behandlet fjellene selektivt, og er usikker på denne blåtonen du nevner? Kan det være de indre toppene bakenfor de fremste du ser? At himmelen er for lys; har jobbet med den for å prøve å få frem noe tegning der. Det var ikke helt enkelt, men ift. hvordan den egentlig var så har nåværende himmel både blåtoner og lyse skyer (på min skjerm). Er det slik at du ikke kan se det i det hele tatt på din skjerm? Mulig den enda er for lys, men er usikker på om jeg kan klare å tyne mer utav den uten å oppnå støy? Uansett synes jeg det er interessant å lese dine betraktninger, og er glad for at du ga meg dem, selv om jeg ikke er helt enig med deg i alt du sier! :-) Synes også å ane at du ikke har lest de kommentarene jeg har skrevet tidligere her, og da antar jeg at din kommentar er skrevet helt og holdent utfra hva du selv ser. DET er bra! :-) Da er den helt ut ekte og oppriktig! :-)

......så får jeg jo se om det blir noen snødekte fotografier fra den hvite palmekysten i løpet av helga!?

Ei herlig helg ønskes! :-)

Anne-Lise
Odd E. k.

Hei Igjen Anne-Lise!

Liker ikke å lese andre sine kommentarer når jeg skal bedømme et bilde. Forholder meg til det jeg ser og ønsker ingen påvirkning av andre sine kommentarer. Leser alltid hva andre kommenterer etter at min kommentar er gitt. Synest faktisk at lyset er godt, da fargene kommer til sin rett. Dårlig lys fører til at fargene ikke kommer skikkelig frem eller blir vanskelig å arbeide med. Ser her at fargene i motivet er lett å arbeide med. Skarpheten er best i forgrunnen men avtar jevnt innover i motivet, noe som kommer av det lave blendertallet (f3,5). Et høyere blendertall vil gi en mye bedre dybdeskarphet. Ser at det også er furer i vannet, noe som kan være et tegn på noe vind. Dette kan føre til uskarpheter i vegitasjonen med en lukkerhastighet på 1/80 sek. Håndholdt og ikke den perfekte linsen kan også være årsaken. Det beste er stativ med snorutløser, noe alltid jeg bruker på de fleste landskapsbildene. Ser en fargenyanse på himmelen, men mulig at skydekket er flatt (nimbustratusskyer) eller bygeskyer på godt norsk. Mulig bygeskyene når fjellknausene og skaper en diffus overgang mellom terreng og himmel. Ønsker ikke å legge så mye mer vekt på dette motivet, men at bildet har blitt skarpere over det hele ved bruk av stativ, snorutløser, null vind og blender f 22 eks. er helt sikkert. Viktig i denne sammenheng å ta noen forsøksbilder for å være sikker på et bra resultat i det aktuelle tidspunktet. Lykke til Anne-Lise! Ønsker kommentar på mitt utsagn.

Ha en god tur til sydligere breddegrader. Liker meg best i Norge på denne årstiden.

Mvh

Odd E.
Anne-Lise S.

Takker så mye for utfyllende kommentar, Odd E. :-) Oftest gjør jeg som du, skriver før jeg ser hva andre mener, men det hender jeg leser kommentarene om der er noe jeg lurer på ved et foto; for å se om fotografen allerede kan ha besvart det jeg selv lurer på ved fotoet. Blendertallet er bevisst valgt, som allerede skrevet; nettopp for å ha fokus/skarphet i front, mens skarpheten duses ut lenger innover. Er klar over at høyere blendertall ville ført til skarpere dof, men det var ikke det jeg ønsket her. Kan kun stille blenderen til f/8.0 på mitt kamera; f/2,8 - 8.0. Ergo så er det det jeg har å gå på der. Ja, det var vind denne dagen, men jeg brukte mitt Manfretto. Har ikke snorutløser, men bruker gjerne selvutløseren i slike tilfeller, siden trykk på utløseren kan medføre små rystelser av kameraet. Som du sikkert kjenner til er min Olympus et kompaktkamera; uten at det er noen unnskyldning for kvaliteten på fotoet; men det kan være med på å forklare noe? Er ikke på vei til sydligere breddegrader, men Kristiansand og sørlandet kalles jo for palmekysten pga. at vi her i staden har palmer på Bystranda; ergo "den hvite palmekysten". :-) Håper jeg fikk forklart noe?!

:-) Anne-Lise :-)
kjetil j.

Hei Anne-lise
mange gode og lange kommentarer her,,
liker helt enkelt dybden og fargene veldig godt,holder en knapp på v1

Mvh
Kjetil
Anne-Lise S.
+1
Så flott at du delte dine tanker med meg ift. hva du liker, og også ditt valg av versjon, Kjetil! Takk så mye! :-)

Anne-Lise
neil robert jones f.

Hei Anne-lise,
Stilig bilde, jeg like best Ogna 1 V/ 1. jeg like bilde bra og komp i v/1
Dere må gi beskjed nå du er i nærheten skulle vært hyggelig å møte opp.
Det er rett før jeg finne fot spor ditt i bakhagen min rett på siden av Arild sin. He he.
Mvh. Neil
ps Tone Aarsland Ørgreid bø ikke lang vekk eller
Anne-Lise S.

Godkveld Neil Robert! Takk skal du ha for fin kommentar! Er helt enig med deg i at Ogna I er et bedre foto enn Ogna II. Sammen, som serie, mener jeg likevel at Ogna II har noe med seg, om enn kompet med kutt i venstre er uheldig for helheten på det.

Vel, så du holder også til der borte på Jæren? Dere er litt av en gjeng der borte da. Fikk truffet Arne G. H. og Tone S. F. denne gang, men kanskje neste gang? :-)

Anne-Lise
Per Harald G.

Fin dybdeskarphet, og komposisjon. Du har fått fram ein spesiell overskya vestlandsstemning med dette bildet, syns eg:-)

Går for versjon 1
Tone A.

Hei Anne-Lise
Endeleg skal eg skriva nokre ord om Ognabilda som eg har studert alle saman. Av desse 3 første i serien din synes eg at dette er det beste, pga linjeføringa som elva dannar her med sin z-formasjon. V1 likar eg best pga at v2 blir for amputert i forgrunnen og manglar mister dybde.
Nettopp forgrunnen med dei visne stråa, småe krusningane på elva og vindraget i første svingen viser at det bles godt her.
Elva dreg blikket bakover kor det er to parti til som viser at det bles godt denne dagen. Ogna kyrkje med husa bak ligg mest skjult av trea rundt kyrkjegarden.
Gode fargar trass ein overskya dag kor kulingen herja iskald over Jæren denne dagen.
Dei bruntona og høge stråa i midtgrunnen forsterkar også at det bles saman med dei lyse grasstråa som ligg bøygde i vinden.
Berga på sidene av elva gir kontrast med sine lyse parti og vintergrøne vekster. Bakgrunnen ligg meir dus mest som det låg ein dis der. Kyrkja virkar ørlite oppskarpa samanlina med dei andre husa,noko som gir ein fin effekt.
Lyset er godt her på denne overskya dagen kor elva lyser opp i det bruntona landskapet.
Eit velkomponert bilde frå Ogna med god linjeføring og flott lys.
Her inspirerar du til fotografering i eit landskap som eg ikkje har vore i på mange år.
:) Tone
Avsluttet .

Hei Anne-Lise
Fristelsen ble for stor. Så idag dro jeg til Ogna. Her ser jeg at jeg nesten har samme ståsted som deg.

Dagen idag var fin, med blå himmel, og varmegrader som det gikk an å leve med:)
Kjekt å se en kjent plass hehe. Det dummeste utmed havet i solskinn er solen som jo står slik at det blir motlys når enn fotograferer ut mot havet.
Jeg kommer nok til å ta et par turer til. I dag var jeg bare på denne siden. Neste gang skal jeg gå rett ned der campingvognene står, tror du var der? Og så vil jeg ta et stopp også ved bua i svingen, og gå andre siden av denne elven ned mot havet.

Så, skjerp alle sanser, may be det vil dukke opp et par bilder fra denne dagsturen.

Ha en fortreffelig helg
mvh arild
Anne-Lise S.

Takk, Per Harald!

Flott og detaljert kommentar, Tone! Hjertelig takk!

Så du klarte ikke å motstå fristelsen, Arild! Nå er jeg spent på hvordan du så Ogna, så jeg ser frem til bildene dine derfra, og siden du skal dit igjen forstår jeg at du likte det du så! :-)

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu