Soria Moria
Andersnatten er et kjent landskapselement i Sigdal og i Th.Kittelsens eventyrverden.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2002-08-29 12:44:21
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2002-08-30 07:57:51
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2002-09-04 10:56:34
    Versjon #4
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetNN har vært engasjert i Trillemarka-saken, et stort gammelskogsområde i traktene mellom Sigal og Numedal (www.trillemarka.no). Derav mitt nylige besøk i Sigdal, som resulterte i mye rart herunder dette bildet av Andersnatten.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger1455
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_32062} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (41)
Ann F.
Hmmm . . .
Og hva var det i den godkoppen som ble drukket ved bålet, sa du?
:-))

Fine overganger i fjellpartiene, passse surrealistisk virkning, farger som passer. Føler litt at det lyse gule dominerer litt for mye, siden det er såpass mye av det og midt i bildet også.
Mvh Ann
Magnus Knutsen B.
Hmmm...
Fint nok, men jeg vet ikke om de spraglete fargene tilfører bildet noe ekstra.
Birna R.
Jeg drikker ikke slikt som påvirker dømmekraften, Ann. Soria Moria skal glitre og funkle.

Hensikten med dette bildet var bl.a. å se om versjonsmuligheten har noe for seg. Så jeg hadde 2.utgave, med ''mindre gult'' klar sekunder etterpå. Skikkelig minusgult når jeg tenker meg om.
Leif Y. C.
He,he - godt spørsmål Ann! Etter hva jeg har hørt var opplevelsene der oppe såpass saftige at det sikkert kunne være behov for en styrkedrikk. Kreativt naturfoto får man si, tror ikke jeg har sett Andersnatten fra denne vinkelen før ;-)

Jeg synes det var spennende farger og overganger fra den gule åsryggen og oppover, men er ikke like sikker på forgrunnen.
Leif Y. C.
Klart mest Soria Moria over den første versjonen. Mellom disse to er valget lett.
Gunnar Sten M.
Originalen er best. Virkelig kreativt og bra!
Mvh GM
Birna R.
LYC: æ'kke så greit eller ufarlig å være engasjert naturfotograf, nei. Vi ble utsatt for overfall, trusler og fikk bildekkene skåret opp med kniv. ''Welcome to Sigdal''.

Andersnatt-bildet ble forøvrig til ved en inkurie, et rent refleksmessig hofteskudd som gikk av da vi lette etter en bortkommet NN-er, som muligens forvekslet libeller (vannymfer) med badenymfer ved Soneren og deretter forsvant for oss. Ikke så jeg noe heller siden jeg hadde feil briller på, og resten får Bibble ta skylden for.
Tom B.
Flott, frisk og dekorativt bilde. Fin flatebruk og deilige farger. Jeg er litt plaget av at bilde forsvinner litt ut til høyre og venstre, men det er det vel neppe noe å gjøre med, medmindre du har noen passende grantrær eller andre elementer å ramme det inn med. Fint var det - deilig med slike bilder her... (og det gule var best synes jeg).
TomB.
Leif Y. C.
BR: Ikke værst å få assosiasjoner til Soria Moria under slike forhold - kan tyde på god abstraksjonsevne. Leste om viderverdighetene deres i lokalavisa der du var avbildet på førstesida med undertekst som antydet at du var ''en av de lokale naturfotografene ...''.

Dersom du har planer om å flytte til Numedal er du hjertelig velkommen. Vi er ikke så rabiate som Sigdølene (ihvertfall ikke vi som bor i nedre del av dalføret) ;-)
Avsluttet .
Originalversjonen er klart best, synes jeg. Versjon nr. 2 tilfører enda et lag abstraksjon, og er nesten et helt annet bilde.
Versjon nr. 1 mangler bare en silhouett av en mann med vandringsstav i hånda så er det Th. Kittilsens ''Soria Moria'' anno 2002 ''and then some''.
Skikkelig spenstig.

Ola
Avsluttet .
Rune Edvin H.
Versjon 2 ble litt kjedelig.
Nr 1 var bra.
Rune
Nils B.
Holder også en knapp på versjon 1. Det fenger øyet mitt. Nr2 gir mer dybde og assosieres ikke med tittelen synes jeg. Den nesten abstrakte formen er både spennende og lar oss se naturen på en ny måte.
mvh Nils
Erlend M.
Veldig bra BR. Liker bildet jo mer jeg ser på det. Liker v2 også, men v1 passer jo best til tittelen.
Jostein M.
Linjene i bildet er fine, er horisonten skjeiv eller er det et synsbedrag. Ellers er jeg ikke begeistret for effektene du har brukt.
Mvh Jostein
Morten M.
De blå refleksene i sjøen er for slappe.
Ellers er det greit nok. MM
Birna R.
Er nok litt skjev horisont her ja, men bedre enn de fleste hofteskuddene mine. kunne kanskje ha rettet enda litt mer opp, får bli på produksjonsutgaven det.

at noen ikke liker fargegjengivelsen er uproblematisk. iallefall så lenge jeg liker det selv. forresten er egentlig versjon #2 den ''originale'', men jeg var på vei mot #1 som sluttløsning.
May-Lise L.
En fryd for mitt øye, selv om jeg ikke er svensk :)
Avsluttet .
uuuæææhhh, hadde ikke mer å si her.

RK
Birna R.
enkelte kommentarer er selvsagt bedre enn andre. eller omvendt.

overskrid grensene sier nå jeg. ellers blir det mye A4,
Avsluttet .
Dette er i allefall ikke A4 Bjørn. Likte jeg det??? Joda, det er spesielt og kraftfullt, nærmest eksplosivt av energi.
Blir det for mye?? Tror det men er ikke sikker, da måtte jeg hatt den på veggen et par dager til prøve. Det som plager meg mest er faktisk skjevheten i vannet, den er ikke god å se på og burde selfølgelig vært rettet opp.
**
Ivar
Birna R.
jada jada, jeg har vel sett selv at horisonten er skjeiv. nå er det iallefall en versjon #3 hvor du har fått viljen din, IT. IT = iterasjon
Roy S.
Syns ikke dette lever opp til den standaren du ''har satt''. Bortsett fra ''fargebruken'' er dette nettopp temmelig A4. Bildet innehar selvfølgelig kvalteter men kommer etter min mening ikke over det middelmådige.
Birna R.
Landskap er ikke min greie, R.S. Du har rett.
Carsten A.
Beklager, men her lovet thumbnail'en noe som bildet ikke holdt. Tror ikke jeg skal spekulere over årsaken, men konklusjonen er klar.
MVH CA
Avsluttet .
He he, mye bedre Bjørn, men burde selvfølgelig vært gjort på første versjon.
Er ikke enig i at konklusjonen er klar, liker det faktisk litt bedre etter å ha sett det noen ganger.
<font color=''#0000FF''>~Ivar~</font>

Birna R.
Bildeprosessen innebærer mange runder med ITerasjon.

Selv ikke jeg er ufeilbar (sic).
Toini B.
Er enig med deg der,Ivar! Liker også bildet bedre etter å ha sett på det en del ganger. Faktiskt liker jeg det ganske godt! Friske farger og ganske dekorativt, dette.

toini
Avsluttet .
Forklar dette med iterasjon litt utdypende, Bjørn, eks Aitken`s metode ;)
<font color=''#0000FF''>~Ivar~</font>
Birna R.
I mitt ''forrige liv'' - som forsker - angrep jeg helst med ikke-lineær minste kvadraters metode og Levenberg-Marquardt.

I min gjeldende inkarnasjonen anvender jeg intuisjon. Og er ike redd for å innrømme at jeg har kommet på villstrå og må begynne på nytt nå og da.
Ann F.
' . . .ikke-lineær minste kvadraters metode og Levenberg-Marquardt.''

Puhh. Selv om DU ikke drikker noe som påvirker dømmekraften, ser det ut som du legger opp til linguale og kognitive edruelighetstester for oss andre.
:-)

Synes fortsatt det lyseste gule skjærer litt sterkt i mine øye. Muligens fordi det er et såvidt stort område som er forholdsvis ensartet i valør.
Mvh Ann
Birna R.
Det blir nok bedre på trykk, Ann. Så sterke farger klarer ikke dagens CMYK-trykking.

Jeg likte din kognitive edruelighetstesting. Mange snubler nok der.
Tom B.
Apropos CMYK trykking (med pigmenterte farger): er det noen som har brilliante (bokstavelig talt) ideer om hvordan man kan beholde mest mulig brilliansen i fargene. Testene hittil er blitt veldig slappe. Jeg har forsøkt å kjøre opp kontrast og å belegge med klarlakk. Det hjelper litt, men jeg er ikke fornøyd.
Sorry, jeg vet at dette ikke er riktig forum og misbruk av bildet ditt Bjørn, men kanskje noen som vet kan sende meg en mail ?
TomB.
Birna R.
Du er tilgitt, TomB. Har vel ikke noe fasitsvar, men noen betraktninger:

1. skaff deg trykkeriets ICC-profiler for CMYK-konvertering. Den generiske profilen i PS duger ikke til stort.

2. reduser fargemetningen så minst mulig av fargene klippes ved RGB -> CMYK. bruk crtl + shift + Y kommando i PS for å sjekke. det er ofte lurt å dra ned metningen på enkelte farger, eller justere dem forsiktig med ''selective color'', pluss å øke lyshet noe. til røff justering bruker jeg ''Hue'' kommando på hver farge.

3. (ukritisk) økning av kontrast er omtrent like ille som å øke fargemetningen, så det bør du avholde deg fra.


Tom B.
Takk for fint svar Bjørn. Ctrl+shift+Y trikset var fint ! Men, det viser deg jo bare hvor dårlig det kommer til å bli...
Imidlertid ser jeg at jeg uttrykte meg litt uklart; det er ikke cmyk som er problemet (lenger). Etter at jeg byttet trykker (til en med annen rip) og vi koordinerte profiler er dette blitt minimalt.
Problemet nå er at de pigmenterte (UV bestandige) fargene mister brilliansen. Alternativene som foreligger er å få opp brilliansen på de pigmenterte fargene (klarlakk til bil fungerer ''ok'') eller å trykke med brilliante upigmenterte farger og UV beskytte disse (med gulvlakk ?). Eksperiment med det siste er i gang i gjesteromsvinduet.
Imidlertid har jeg fremdeles ikke følelsen av å være i mål. Derfor: Bjørn eller andre : suggestions til hvordan å få upigmenterte farger til å ikke miste så mye av glansen ?
TomB.
Tom E. F.
Kort: Likte #3 best!
mvh Tom
Eskil O.
Noe uvanlig landskapsbilde, fargene på de gule dominerer en del, tok mye oppmerksomhet bort fra resten av motivet, men hvis det er sånn du ser det så,

Eskil.
Avsluttet .
God morgen Bjørn.
Joda, versjon 4 ble meget bra den, med Espen Askeladden (?) perfekt plassert i hjørnet. Alt i alt har dette utviklet seg til et meget bra bilde som faktisk løfter seg for hver gang jeg tar en kikk. Alt dette burde vært gjort før første bildet ble lagt ut selvfølgelig ;)

Versjon 4:
***- (***=Meget bra både teknisk og motiv, minuset er for trekk for alle versjonene:)

En fin dag til deg, ses i oktober.
<font color=''#0000FF''>~Ivar~</font>
Leif Y. C.
Ja, definitivt mye bedre med personen i forgrunnen. Fører til en bedre balanse mellom forgrunn og bakgrunn, som jeg etterlyste tidligere.

Forøvrig ikke enig med Ivar Trondsen i at det er noe negativt med versjonene. Artig å få innsikt i prosessen fram mot det endelige bilde.
Carsten A.
V4 så jeg vist på skjerm i Oslo Kamera Klubb i går kveld (tirsdag 5.11). Har vel ikke sett v4 her tidligere. Som vist igår kveld har jeg avgjort sans for v4 - litt blekere her, det er så, men så avgjort severdig også her.
MVH CA
Erling K.
Likte verjon 4 best. Mannen nede i hjørnet ''gjorde'' bildet.

Mvh EK
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu