Ektepar
(Ekteskapet er arrangert)
Bildet inngår i albumet ''Slektninger'' - Personene i ''Slektninger'' er ikke MINE slektninger. De kan kanskje ha slektninger selv, eller så kan de være i slekt med hverandre, hvem vet. Uansett er enhver likhet med virkelige eller innbilte personer en illusjon.
Utstyr
  • Mamiya RB67
  • Mamiya Sekor 90mm
  • Brennvidde90mm
  • Blender-
  • FilmtypeTriX
  • Nei
  • AnnetSv/hv fotografikk.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1056
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_3214} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (38)
karine h.
heeelt sinnsykt.
du bare må ikke stoppe med denne serien.
ler så jeg skvetter.

karineh
Tormod I.
Suverent bra. Hva mer er det å si?
Kenneth K.
CARSTEN.....

Det er så deilig å se at NOEN klarer å bruke den det digitale hjelpemidlet til å drive foto som fag/utrykk et skritt videre....

Dette er helt utrolig bra.......og fremforalt morsomt..

Carsten A.
Takk for dette. Bildet hang forøvrig i sin tid på Statens Høstutstilling (1981).

Men digitalt - dette er absolutt ikke-digitalt. Denne ''manipulasjonen'' (gås, vet ikke hva jeg skal kalle det) er en mørkerumsmontasje/manipulasjon laget med lith-film. Teknikken er ellers såkalt ''foto-grafikk'', mye brukt på den tid da dette bildet kom til for ca. 20 år siden. Og forøvrig som en happening, slik som andre bilder i serien ''Slektninger'', se også
http://home.online.no/~carnholm/
under ''Pictures, Special Relatives''.

Det digitale her består utelukkende i at en 30x40 baryttkopi er scannet på en flatbedscanner (hos TimeData).
MVH CA
Lars-Anders M.
Myket bra og morsomt bilde. Helt i min smak.
Brede K.
Morsomt bilde, liker veldig godt denne serien du har lagt ut.
Anders J.
Roliga bild(er), men börjar det inte bli lite för många likadana vid det här laget? PS. Borde inte alla dessa bilder ligga under kategorin ''Manipulasjon''? Carsten, du är ju annars en vän av god ordning och korrekthet? DS.
Carsten A.
AJ: Jeg ''en vän av god ordning och korrekthet?'' - joda, men alt med måte!

Men for å være litt mer alvorlig: Her på FOTOdotNO er det satt opp en lang rekke grupper, med nokså uklar innbyrdes avgrensning. Jeg ser ikke poenget med disse gruppene. En kan skille mellom ''dokumentarisk'' (natur, presse etc) og ''billedmessig'' (alt annet) fotografi, men en detaljert gruppeinndeling blir etter min mening meningsløs. Jeg oppfatter gruppen ''Diverse'' som uspesifisert, og når jeg velger denne gruppen, er det meningen at bildet skal vurderes som vist - uten sideblikk til annet.

Vi har hatt mange diskusjoner om ''manipulasjon'' her på FOTOdotNO. Jeg fastholder som mitt syn at all fotografering innebærer at fotografen påvirker det endelige resultat i større eller mindre grad. Billedgruppen ''manipulasjon'' blir derfor nokså meningsløs. Om ikke fotografen er temmelig bevisstløs, passer omtrent alle bilder inn i den gruppen. Men dette blir vi sikkert ikke enige om!

Joda, jeg har lagt ut endel bilder som klart bygger på en felles underliggende idé, hvor dette bildet, tiltross for at det er over 20 år gammelt, er det (foreløpig?!) siste i rekken. Til mitt ''forsvar'' får jeg si at jeg neppe er den eneste som ikke helt har klart å frigjøre meg fra noe som over tid har opptatt meg ganske sterkt. Men jeg setter pris på at du sier fra - det er nyttig å få et innspill som dette, en skal selvsagt være varsom med å gjenta seg selv for mye.
MVH CA
Anders J.
Jag har självklart full förståelse att man vill visa upp bilder som upptagit en stor del av ens tid. Där håller jag med dig. I ett annan fråga har du en annan uppfattning än vad jag har, vilket jag accepterar fullt ut. Här kommer dock mina åsikter: Jag tycker det går en stark och tydlig gräns mellan att använda optiska effekter som filter, blixt m.m vid själva fotograferingstillfället och att manipulera bilden i en dator i efterhand i form av digitala effekter.

Att anse att en bild är manipulerad bara för att den är fotograferad kan jag inte förstå. När man använder olika bländare/slutare/filter tycker jag inte att man manipulera bilden. Jag tycker att bilden ska vara färdig så fort man exponerat den. Om man sedan har använt diverse olika tekniker framför eller bakom objektivet är det helt OK. Om man framkallar själv, vilket jag inte gör, så hamnar man förstås i en gråzon som jag faktiskt inte riktigt tagit ställning till ännu...om det är manipulation eller inte.
Carsten A.
AJ: For meg er det utenkelig om jeg selv ikke skulle gjøre alt arbeid med bildet fram til den endelige presentasjonen. Da har man et helt klart problem med å trekke grensen mellom manipulasjon og ikke-manipulasjon. Enhver middels avansert mørkeromsarbeider bestemmer seg for papirgradasjon, kopierer bildet mer eller mindre mørkt, til en fargebalanse som passer, partier i bildet blir etterbelyst eller holdt tilbake, osv. osv. Avanserte brukere bruker mer avanserte teknikker, som kan være mer eller mindre åpenbare i det endelige resultat. Jeg ser ingen klar grense her. Om slikt blir gjort i det tradisjonelle mørkerommet eller i Photoshop er likegyldig. Med andre ord: For den som ser det som en helt klar forutsetning å ha full kontroll med den endelige presentasjonen av bildet, er det helt umulig å finne noen klar grense.
MVH CA
terje s.
Min favoritt. Her er det uendelige muligheter til å trekke på smilebåndet.
Hans- Georg S.
Det som er morsomt, er liten munn/stor munn, liten nese/stor nese, avlangt hode/ sammentrykt hode, sur/blid osv. Det gir et humoristisk uttrykk! Veldig morsomt og bra!
Johan G.
---------->interessant ! Teknisk vet jeg ikke hvordan du fikk det til...
Carsten A.
Det fører vel litt langt å gå gjennom denne teknikken her. Men i hovedsak dreier det seg jo bare om å speilvende ca. halve hodet, og så sette sammen den ikke-speilvendte og den speilvendte halvparten. Digialt er dette uhyre enkelt, med tradisjonell mørkeromsteknikk er det litt mer arbeidskrevende. Og som alt sagt, dette er laget for 20 år siden, og den brukte teknikken er 100% ikke-digital.
MVH CA
Tina E.
Meget bra serie ! Jeg så forøvrig en artikkelserie du har skrevet i bladet KUNST om digital billedbehandling, hvor du har brukt et bilde som ligner litt på dette. Imidlertid er der noe ved overflateteksturen i dette bildet(bildet ovenfor) som faller meget i min smak.
Det er mulig jeg tar helt feil, men jeg synes at bilder som er behandlet/manipulert og trykket på ''den gamle måten'' har et helt annet uttrykk som ferdig produkt enn bilder manipulert i Adobe (eller lignende programmer) og printet ut. Selv er jeg for tiden på utkikk etter folk som kan lære meg ''den gamle'' måten, bla. teknikker som nærmer seg grafiske trykk. Vet du om noen ?
Christian H.
Dette er helt rått. Kan du anbefale noen linker og/eller bøker som viser noen av de teknikkene du har benyttet?
Carsten A.
Når man først har fått det ønskete utsnittet ned på lith-film (høykontrast lithografisk film, strekfilm) med ønsket kvalitet og helst i 4x5'', er det jo bare ens egen (konstruktive?)fantasi som setter grenser. En sitter jo da med en positiv i transparent form.

Hvordan kopieres så et fotografisk opptak til lith-film? Den svenske fotografen Pär Lundqvist går ganske nøye gjennom dette i sine to bøker ''Fotografik'' (1970) og ''Färgfotografikboken'' (1977). Om disse bøkene forsatt er tilgjengelige er ukjent. Bl.a. ut fra Pär Lundqvist's beskrivelser mv. har det for meg vært et viktig innslag å benytte originalopptakets filmkorn (TriX i Rodinal, f.eks.) som et slags ''raster''.

Prosessen, som altså har vært kalt fotografikk, blir sjelden vellykket om en ikke innledningsvis kan forstørre opp til ganske store formater, f.eks. 4x5''. Dette forutsetter selvsagt at en senere har tilgang til et forstørrelsesapparat som kan ta 4x5'' eller større.
MVH CA
Rune Edvin H.
Ufattelig bra !
Rune
Stein Rune B.
Ja ufattelig utrolig bra!!!!!!!!!!
Hilsen SRB
Avsluttet .
fantastisk. må bare få sagt det.
Mehrzad G.
Kreativt og morsomt !!!!!!! Dette likte jeg MEGET godt.

mvh Mehrzad
Avsluttet .
uff
mariah m.
Utrolig bilde. Humoristisk og så søte de var.
Ansiktene forteller sin lille historie. Jeg er mektig imponert. Et koselig bilde til å bli i godt humør av. Det fototekniske kan jeg ikke uttale meg om, men i mine øyne var bildet vakkert. Mariah.
Hans Olav S.
Dette bildet har jeg da faktisk sett ett sted før.

Jeg ville nok ikke ha hatt det på veggen, men jeg synes det var dyktig gjort og morsomt.

Du er flink Carsten, det skal du ha.

MVH
Hans Olav
Carsten A.
Den som så Statens Høstutstilling 1981 så dette, ellers fins det en 60-70 steder hos kjøpere av bildet, og offentligjøring i presse, magasiner etc. har det ikke manglet på.

Bildet viser bl.a. hvor tullete det er å tro at fri billedskaping er noe som forutsetter digital bildebehandling, jfr. også http.//www.uelsmann.com - Jerry Uelsmann inspirerte ganske mange i sin tid, men jeg har ikke sett noe særlig fra hans hånd i de senere år.
MVH CA
Carsten A.
Feilskrift: Skal være http://www.uelsmann.com

MVH CA
Lars-Anders M.
Jeg bare beundrer deg for dette arbeid. meget bra Carsten!
Tore U.
Jeg klarer ikke helt å la være med å ta frm disse slekningene ''dine'' fra tid til annen. En fantastisk fascinerende serie som jeg trygt kan si jeg ikke har sett maken til. De visuelle uttrykkene i denne serien er rett og slett lamslående.

mvh
Tore
Carsten A.
He-he, serien runder nå sitt 25-års jubileum, og foreløpig har jeg ingen planer om å sette stopp, tvertimot.

Ellers har jeg akkurat i disse dager fått et tilbud om å lage en ny utstilling basert på disse ''slektningene''.

MVH CA
Carsten A.
Test. Kommentar lagt inn for å sjekke om bildet dukker opp på lister.

MVH CA
Kjell G.
Herlig på alle måter! Jeg bestiller herved et signert eksemplar på papir i 20*30 cm.

mvh kjell
Magne H.
Hei! Kom inn på dette bildet ''VIA_VIA''!

Bare så sinnsykt bra og tidløst!
Godt nyttår!

-m
Ivar L.
Kostelig. Det er så kjekt å se foto som kombinerer humør og rene, enkle linjer. Gratulerer. Dette skulle jeg gjerne gjort selv. (har faktisk mayia og alt det der, men ikke din kreative fantasi)
Hilsen
ivar lein-mathisen
Stig Børre E.
Vanskelig å ikke komme med en ''kosekommentar'' og et par bøtter med skryt her.
Fantastisk bra rett og slett. Hele serien er utrolig og hadde fortjent permanent plass på et galleri. Imponert!

StigB
Avsluttet .
Hehe, så bra.

Etter ansiktsformene å bedømme kan avkommet komme litt heldigere ut av det. :)

TaS
Ruth S.
*hjertelig latter* Dette er deilig,lun humor :-)

-ruth-
Avsluttet .
Nydelig og sjarmerende! Et skikkelig glad-bilde! Fine og grove teksturer i de mørke områdene i bildet.
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer - samt bestilling!!

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu