Bie på balderbrå II
Bildene er i all hovedsak bare lagt ut for å vise at 1D Mk.IV håndterer ISO 3200 meget bra og ISO 6400 ganske bra, også når det som her dreier seg om meget kraftige utsnitt (ca. 50% av arealet for V1, ca. 25% av arealet for V2 - V4). Opptaksdata ellers for V1 se EXIF.

Når det gjelder V2 er opptaket gjort med ISO 6400 (samme kamera), V2 viser utsnittet på 25% ferdigbehandlet ned støyreduksjonsprogrammet Neat Image, mens V4 viser samme utsnitt uten støyreduksjon ned Neat Image.

Bildene her er mao. en kombinasjon av kameraets egenskaper, hensiktmessig eksponering og min etterbehandling.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2010-07-22 19:25:43
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2010-07-22 19:26:29
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2010-07-23 08:17:39
    Versjon #4
Utstyr
  • 1D Mk.IV
  • EF 100/2.8 L IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger856
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_477561} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Anne Ø.

Interessant å se ISO bruken her, jammen bra teknisk!! Savner kamera som klarer dette, spes. mht. til Macro der stativ er umulig.
Svein O.

Dette må da være godkjent:) Flott av bia dette, skarpt men muligens litt for midtplassert syns jeg. Skjønner nå ikke helt hvordan du får det til..men lærer vel etterhvert jeg også:)

Fortsatt god sommer.
mvh
Svein
Trym S.

utrolig bra til å være iso 3200! støy plager mer overhodet ikke her :)) flott bilde!

hilsen Trym!
Carsten A.

Det ble dessverre lagt inn 2 stk. "V2" - kom en merkelig feilmelding under innleggingen.

Uansett er formålet med "V2" å vise et resultat med ISO 6400.

MVH CA
Hilda Hol E.

Dette var nydelige bilder av bia.

Fine farger, lys, skarphet og bakgrunn.
Velger V1.

mvh Hilda.
Geir K.

Jeg blir stum av beundring Carsten av å se dine bilder tatt med så høy ISO. Skjønner ikke helt hva du gjør her men jeg prøver. Overexponerer du dine bilder (gjør de lysere) under opptaket ganske mye for å unngå støy.? Men hvorfor er ikke da den hvite blomsten utbrent.? Eller støybehandler du etterpå,men hvordan beholder du skarpheten og detaljene da.?? Klør meg i hodet og skjønner ingenting. Men jeg vil så gjerne forstå. Ser ikke i Eksif data ang overexsponering.
PS.! Naboen skal selge leiligheta si her,kanskje vil du flytte på deg så kan vi fotografere sammen. he he.

Mvh Geir
Venke K.

To nydelig macrobilder med god skarphet, fint lys og lekre farger.
Helt utrolg bra med den høye isoen!

:-) Venke
Inge S.
+1
Hei.
Teknisk en lekkerbisk dette. Dette er bare å nyte :-)

Mvh Inge
Bjørn T.

Veldig flott av bia dette. Fine farger og god komp. Likte dette! Mvh Bjørn
Liv F. D.

Ja bare å nyte disse her :)
Kjempebra!

mvh
Liv ")
Carsten A.
+1
Meningen var jo bare å demonstrere moen egenskaper eller kanskje helst muligheter med dette kameraet, da var det fint å se at det kom respons!

Jeg har brukt EOS 1D Mk.II (kvalitetsgrense der ved ca. ISO 800), EOS 1D Mk.III (kvalitetsgrense ca. ISO 1250) og nå EOS 1D Mk.IV, hvor ISO 3200 normalt skal gå svært bra, og opp mot ISO 6400 går også bra ved gode forhold.

Til spørsmålene fra Geir K.: Jeg syns egentlig ikke dette var så vanskelig, men man starter jo med å vurdere lyset. En sveveflue på denne typen gul blomst er ikke noe vanskelig eksponeringsmål, men en mørk bie på knallhvit balderbrå krever jo mer omtanke. Det var lettskyet, bare såvidt man kunne fornemme skygger, så dermed ble ikke eksponeringen alt for vanskelig. Ja, så lyst som mulig men heller ikke lysere (eller som Einstein sa "As simple as possible but not simpler")!

Så er det bare å sjekke histogrammet for alle tre kanaler med prøveeksponeringer og så sette nødvendig kompensasjon. Optimal eksponering er alltid viktig, men selvsagt aller mest viktig nå man balanserer på kanten av det kamera tåler mht. ISO-verdi. Det er viktig - for meg - at den embeddede thumbnailen i JPEG som danner grunnlaget for histogrammet er 100% nøytral (ingen skarping, kurver el. saturation som "pynter" på den - det bare vrenger på histogrammet!).

Jeg konverterer fra RAW til 16-bits TIFF med DPP, viktig at det er behov for å gjøre minst mulig med korrigeringer under konverteringen. Jeg bestemmer utsnitt før konvertering (komverterer bare et utsnitt, bildet av svevefluen er en viss upsampling) Oppskarping på det tidspunkt er bannlyst. En TIFF (minst 25x30, som regel større) går så direkte til NeatImage 6.0 Pro. Jeg bruker tid på profileringen der, og studerer virkningen på detaljer med bildet (20x30 el. større) i 100% - og finner (ved å justere NI-parametrene) en balanse mellom det som såvidt kan fornemmes av detaljtap i 100% (umulig å merke i 25%) og det som kan gi litt grums når bildet senere skal oppskarpes.

Når det så kommer til oppskarpingen (kan gjøres i DPP el. PS) er det viktig være nøye med at det ikke jages opp grums (og generelt skal jo all oppskarping gjøres med stor forsiktighet).

En riktig utført og meget moderat støyreduksjon blir en viktig forutsetning for å utvide kameaets bruksområde, jeg er jo blant dem som fotograferer på frihånd om det overhodet er mulig. Frihånd og meget kort lukkertid er f.eks. en helt nødvendig forutsetning for å fotografere så raske insekter som bier, de flytter seg raskt og uberegnelig.

Håper dette ga svar, hvis ikke er det bare å si fra.

MVH CA
Torbjørn P.

Har ikke noe vettugt å si utover at jeg er imponert her. Setter stor pris på såpass med beskrivelse av hva du gjør med bildene. Veldig interessant lesning.

Benytter du autofokus på slike makrobilder?
Geir K.

Takk for svar Carsten. Konverterer du bestandig dine bilder fra RAW til 16 bits TIFF før du gjør noen som helst korrigeringer med bildene.?
Jeg gjør som regel bildene mine ferdig i DPP med fargemetning,en lett oppskarping etc. tar så et utsnitt og tar bildet inn i PS og tar så videre justeringer og oppskarping der. Når jeg føler meg ferdig med bildet lagrer jeg det enten i 8 bits TIFF eller JPG. Er dette helt feil.?

Mvh Geir
Carsten A.
+1
Torbjørn P: Dersom man har god AF (rask, treffsikker) på et makroobjektiv, og EF 100/2.6L IS USM er unikt bra i så måte, er det en selvfølge å benytte denne funksjonen, på linje med alt annet som kan lette opptaket og/eller forbedre resultatet. Så svaret er altså et ubetinget ja for denne optikken til slikt som dette. Men det fins mange situasjoner hvor manuell fokusering er mer effektivt.

Geir K.: Selvsgt utnytter jeg funksjonene i DPP til fulle før konvertering, men det er altså et mål, spesielt med opptak på ekstremt høy ISO, at behovet for korrigeringer må være minst mulig. Et behov for tilpassinger er på den annen side alltid tilstede, men det er jo ikke det samme som korrigering av negative sider ved et opptak. Som sagt, for bilder som skal behandles på beste måte bannlyser jeg normalt oppskarping før konvertering (ødelegger for støyreduksjon) og konverterer omtrent uten unntak til 16 bits TIFF (det jeg fotograferer krever svært ofte ganske høy ISO).

Den arbeidsgangen du beskriver kan vel være grei nok, bortsett fra at selv den aller minste grad av oppskarping er svært uheldig i de tilfeller hvor man har behov for støyreduksjon med Neat Image.

Du startet jo diskusjonstråden "Neat Image"

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=4827...amp;kat=38

Den fikk dessverre mange svært uheldige innslag.

Uansett, de ulike bildene her viser vel klart at Neat Image har sin helt opplagte nytteverdi, kameraets bruksområde kan med bruk av dette programmet bli kraftig utvidet. Å spare penger ved IKKE å anskaffe NeatImage virker svært lite rasjonelt. Neat Image (Versjon 6 Pro) er så opplagt verdt det forholdsvis beskjedne utlegget som anskaffelsen fører med seg.

MVH CA
Geir K.

Takk igjen Carsten. Takk for informativ lesing.
Du kommer med mange gode råd og er til stor hjelp.
Fikk innstalert Neat Image i går,så nå må jeg bare sette meg ned og lære meg og bruke programmet. Nå skal jeg ut og fotografere med høy ISO først så jeg har noe og trene på.
Synd at det skulle komme så mange uheldige innslag i tråden min "Net Image". Ikke rart at noen vegrer seg for å starte en tråd i forumet. Beklager dette Carsten. Setter stor pris dine innformative innlegg her på dotten.

Mvh Geir
Johnny R.


Veldig bra dette, Carsten! Flotte bilder og fin demonstrasjon av effekten av NeatImage. Jeg kjøpte det programmet selv for litt over 2 år siden og har vært veldig fornøyd. Det er så mange gode verktøy tilgjengelig nå at man trenger ikke bekymre seg unødig for bildestøy ved høye iso-verdier.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu