Jon S.
Hei. Er det noen der ute som har erfaring med Nikon D200 eller D300 kombinert med eldre nikkor objektiver som har AI fatning. Har så mange dyre nikkor objektiver som jeg vil beholde. Jeg er i ferd med å kjøpe meg Nikon D200 eller D300 med et tilleggs-objektiv av nyere dato. Spørsmålet er om hvordan kameraet/lysmålingen takler de gamle objektivene uten CPU kobling. For meg holder det med manuell lysmåling, men blir glad om jeg også kan bruke blenderprioritert eller lukkerprioritert automatikk. På forhånd takk.
#1
#1
Oddgeir N.
D200 fungerer glimrande med AI-optikk. Eg nyttar m.a. 24mm f/2.8 og er veldig fornøgd med funksjonaliteten. Eg brukar heilmanuell eller blenderstyrt lysmåling.
Du har på D200 fire bankar. På kvar bank kan du legge inn data for objektiv uten cpu, brennvidde og største blender. Bilda får da riktig EXIF-data, og du ser riktig blendartal i søkaren. Systemet merkar (selfølgelig) ikkje om du brukar AI-teleconverter. Blendartalet blir det samme uavhengig av det.

D200 kan ikkje styre blendaren på eit AI-objektiv og lukkerprioritet automatikk fungerer derfor ikkje. Iallfall ikkje etter det eg er kjendt med.
Jon S.
Hei Oddgeir. Takk for opplysende svar.Matrix målingen er vel også utelukket. Går ut ifra at svaret du ga meg også gjelder Nikon D300.
Tommy N.
Matrixmåling ja...men hva i alle dager skal en med det. På ingen måte noen nødvendighet. Punktmåling og sentrumsveid holder i lange baner spør du meg.
#2
#2
Lars Magne S.
NON-cpu
Hei. Det er rett som Oddgeir seier. Eg har hatt D200 og har framleis eit Nikkor ED 180 f.2,8.
I menyen kunne eg gå inn på non-cpu, og oppgje 180mm og deretter 2,8 som største opning.
Så sette eg moden til A, og det heile fungerte glimrande. På D1x bestemte kamera sjølv at A var einaste løysinga. På D2X/h er same menyen som på D200. Før du evt. kjøper D300 bør du sjå litt i menyen, men ein skulle tru det ligg der og.
Øystein S.
Ja, det er enkelt å stille inn på D300. I praksis er det vel og de samme hvilken type automatikk kameraet er innstilt på, da det er endring med blenderringen som regulerer lukkertid, enten det er A, S eller P kameraet er inmstilt på. På M kan du selvfølgelig regulere lukkertiden. Jeg sjekket nettopp med et Nikkor 50/2 fra 1977.
Jon S.
Fint. Da har jeg fått svar på det jeg lurte på. Takk
Birna R.
Kameraene vil gi tilgang til A og M automatikkprogram, men *ikke* P eller S. Det spiller imidlertid ingen rolle hvordan kameraet er stilt inn, fordi P og S automatisk går over til A med et ikke-CPU objektiv.

På D2H//Hs/x/Xs, D200, D300 og D3 vil du få alle lysmåleprogrammer, også [farge]matrisemåling, med ikke-CPU objektiver straks brennvidde og lysstyrke er gitt til kameraet. På de eldre D1/x/h fantes ikke denne muligheten og du måtte nøye deg med sentrumsveid og spotmåling. Så man kan si det har vært en forbedring opp gjennom Nikons DSLR-rekke.
#3
#3
Jens Jørgen D.
D300 i manuell modus M med auto-ISO

Hei!

Jeg har også gammel Nikkor optikk som jeg ønsket å få brukt digitalt og fikk min D300 på tirsdag. Jeg syns det så langt funker veldig fint med min gamle optikk ved å angi brennvidde og maks blender som nevnt. Et alternativ til tradisjonell A og M som jeg har funnet interessant (som jeg er litt usikker på om er omtalt i bruksavsningen til kameraet) er å sette det i manuell modus (M) men med auto ISO. Da kan jeg sette passende lukkertid og blenderåpning for motivet og så settes ISO-verdien slik at bildet blir riktig eksponert. Genialt! Siden støy er ubetydelig i et ganske stort ISO-området kan man la ISO-verdien gå opp og ned som det passer seg (mellom 200 og 2000 feks). Automatisk valgt ISO-verdi vises i søkeren, så man kan avveie feks dybdeskarphet mot støy før man tar bildet.

Det virker som ISO varieres automatisk fra ISO 200 opp til ønsket maksgrense (maks H.1, ISO 6400). Selv om ISO settes til L.1 (ISO 100) går ikke ISO-verdien under 200 automatisk. Så med M+Auto ISO får man ikke brukt ISO lavere enn 200 virker det som. Bildet blir overeksponert for de tilfeller hvor lukker og blender-innstillinger skulle tilsi ISO lavere enn 200 for riktig eksponering.

Vet ikke hvordan dette vil fungere på D200 eller andre Nikon DSLR. Mulig det her er et gammelt 'digitalt jungeltriks' - jeg er litt ny på den digitale SLR-arena.

Mvh JJ
Åpne uskalert versjon i eget vindu