Per Ove H.
Jeg har et meget godt bevart familiebilde fra 1945 som ikke har vært satt i glass og ramme, men blitt oppbevart i original papirlomme. Størrelsen på bildet er ca 24x18cm og der er s/h. Utfordringen er at papiret har en struktur/ujevn overflate som som gir reflekser når jeg scanner det. Det ser ille ut på skjermen, men ikke så ille på utskrift. Det skal sies at jeg bruker en rimelig scanner/skriver - en Canon MP630. Er det mye å hente på å levere dette til fotografer med bedre utstyr, eller vil denne type papir også for dem volde problemer?

Mvh
POH
#1
#1
Lasse B.
1
Litt off topic, men ville det vært en ide å fotografere bildet framfor å scanne det?
Per Ove H.
Takk for tips. Har vært inne på tanken, men mangel på dedikert macroobjektiv og manglende erfaring med nærfoto har gjort at jeg har slått fra meg det. Det jeg har av optikk er EF 24-105 samt en EF 50mm f1.4.

Mvh
POH
Stian O.
Trenger kanskje ikke macro til dette?
Syns du skal prøve uten, å se hvordan resultatet blir:)
Vet det er folk her inne som har mye erfaring med dette, så du får nok et skikkelig svar snart!

Mvh Stian Olsen-Dahl
Lasse B.
Mener noen hadde lagt ut en link her for en stund siden til noen veldig bra videoer som viste hvordan man best kunne gjøre dette. Finner desverre ikke igjen linken. Mener å huske at videoen var på svensk.
Lars Magne S.
Avfotografering
Hei.
Svensk video fra www.rawbilder.se, men der er det helst snakk om å fotografere "FILMEN"- det går sikkert bra med foto, men bruk RAW! Til film trenger du makro, men til foto på din størrelse går det sikkert bra med 50mm.
Per Ove H.
Takker for tips og interessant link. Har sett litt på videoen. Det var ikke akkurat amatørutsyr de hadde! Jeg skal gjøre et forsøk med det utstyret jeg har.

Mvh
POH
#2
#2
-
Avsluttet konto 26069
Jeg har ikke fått til å scanne den type papir uten reflekser. Avfotografering med kamera er som regel tingen. Har ikke hatt bruk for makro sålangt ved bilder som er såpass store.

- SveinO.no
Per Ove H.
Takk for at du deler dine erfaringer. Ser du har base i Ålesund og kan i den forbindelse nevne at det aktuelle bildet i høy grad har tilknytning til Ålesund med fotograf Dales navn på omslaget og selve fotopapiret merket Sponland.

Mvh
POH
#3
#3
Edmund M.
Polarisere lyset
Dersom papiret har en perleoverflate er det vanskelig å unngå de bitte små punktrefleksjonene fra overflaten, både når man scanner eller lysetter ved avfotografering. En metode jeg selv har brukt, er å krysspolarisere lyset. Dvs. at man bruker polariseringsfilter på objektivet, samtidig som man polariserer lyskilden, i dette tilfellet fotolamper eller blitzer. Ved polarisering av lyskildene må du bruke filter av type folier, og passe på at de er "synkrone", dvs. snudd samme vei. Du vil se virkningen mens du lyssetter.

Mvh.
Edmund M.
Per Ove H.
Takk for interessante tips. Veldig fint å få innblikk i muligheter som finnes om jeg skulle overlate jobben til andre. Jeg har forøvrig så vidt prøvd å avfotografere med mitt 50mm objektiv med gråværslys fra vinduet. Synes det fungerte overraskende bra der særlig den mørke dressen ble bedre gjengitt.

Mvh
POH
Lasse B.
Hei

Hvordan gikk det med med prosjektet? Har du kommet i mål?
Per Ove H.
Som du og flere andre tipset om, var avfotografering tingen her. Med diffust dagslys fra vindu fungerte det bra med 50 mm (som er ganske skarp nedblendet til f/4). Med et såpass stort bilde (18x24cm) ble det en behaglig arbeidsavstand, og det var ikke behov for makroobjektiv som det også ble påpekt lenger oppe. Takket være veldig gode råd fra deg og andre i denne tråden ble dette en lærerik prosess!

Mvh
POH
Åpne uskalert versjon i eget vindu