Erik F.
2
Hei.

Jeg har har blitt invitert på tur med Olympus. De tar med seg en del fotografer de vil vise fram E-M1 Mark II til og så har de invitert med pressen i samme slengen.

Det betyr at jeg har noen dager i frisk norsk natur (Værlandet) til å leke meg med kameraet og til å snakke med både Olympus-folk, Olympus-brukere og fotografer som prøver det for første gang.

Er det noe dere tenker at jeg bør finne ut av på den turen?

Jeg vil ikke ha anledning til å gjøre sammenlikningstester, og jeg vet ikke hva som blir tilgjengelig av optikk, men de har nok med litt av hvert, ikke minst noen lange teler, vi ljeg tro, siden det er mye fugl der.

Når jeg kommer tilbake vil det komme en artikkel om erfaringene mine og erfaringene til noen av fotografene, så hvis det er noe spesifikt dere vil jeg skal prøve å finne ut av, er det bare å poste det som svar på dette innlegget.

Turen starter mandag, så fint om det kommer før det.

Hilsen Erik redaktør
#1
#1
Agnar H.
1
Vet ikke hvor på Værlandet dere har tenkt dere, men det blir sikkert flott. Nordvestlandet er motivmessig kanskje indrefileten. Har ikke så mye å spørre om når det gjelder E-M1 Mark II, den er sikkert utmerket på alle måter. Personlig har jeg den første digitale i OM-D-serien og den første analoge i OM-serien.

Nå har det trolig kommet forbedringer på betjening, men på E-M5 er betjeninghendler og -hjul så små at de må være konstruert for barnehender. I alle fall ikke for norske arbeidsnever. Slik sett er den større D-serien til Nikon mer fornuftig mht. betjening. Så minst mulig er ikke alltid et pluss.

Og så kan du høre med Olympus-folka om det er planer om større sensor i Olympus (les: fullformat). Drømmekamera hadde vært å ta utgangspunkt i klassikeren OM-1, tilpasset digitalt med 24-36mm sensor. Det hadde vært saker det. God tur!
-
Avsluttet konto 29563
1
Var selv på regionalt fototreff for et par helger siden der Olympus var tungt representert. Representanter, visjonærer og utlån av utstyr.

Selv har jeg nå mitt 6 MFT hus og bruker nå EM-1 MKII selv. Har også 7-14mm f2.8, 12-100mm f4.0, 40-150mm f2.8, 300mm f4.0 og en 1.4 x extender. Vet egentlig ikke om jeg lurer på noe, men synes det er spennende at Olympus satser som de gjør. Mange på treffet ble positivt overrasket over systemet og håper flere vil prøve med åpenhet sinn.

Jeg synes EM-1 MKII er et fantastisk kamera som takler det meste.
Det virker bedre på dynamikk enn mitt gamle 5D MKIII, det er raskere enn det meste jeg har hatt. Procapture funksjonen er genial, det samme med livetime, fokusstacking, lydløs lukker for og nevne noe. Det er bygget som en tanks og jeg har ikke hatt noe annet som jeg har stolt så mye på når det gjelder regn og frostsikkerhet enn dette systemet. EM-1 MKII gir meg kvalitetsfiler uten plagsom støy opp til ISO3200, og når jeg ser gjennom bildene mine har jeg aldri hatt behov for filer med høyere ISO. Det gir en filstørrelse som fint kan skrive ut flotte utskrifter i A2 utskrifter. Jeg har ikke plass til større bilder på veggene mine og de fleste konkurranser krever A3 eller A4. Ser også at jeg sjelden tar store utsnitt siden jeg bruker god tid på komposisjonen jeg vil ha, og de fleste medier liker mye mindre filer enn det meste som leveres i dag. Dermed holder faktisk 20MP i massevis. Som landskapsfotograf er jeg også glad i 4:3 formatet som jeg synes gir en mindre stressende visningsformat. Når man i tillegg for en relativt minimal utrustning og samtidig dekket, så ser jeg på dette systemet som tilnærmet genialt. I alle fall for min fotografering.
Geir B.
Sitat "Drømmekamera hadde vært å ta utgangspunkt i klassikeren OM-1, tilpasset digitalt med 24-36mm sensor."

Så enig, så enig !!!
#2
#2
Torbjørn V.
1
Når kommer det en fullframe DSLR fra Olympus? Ok, ikke helt det du etterspør, men det er nå det jeg lurer på da...
-
Avsluttet konto 29563
Tror det bare er rykter og jeg skjønner ikke helt hvorfor de skal. Alle de fantastiske objektivene til MFT vil bli ubrukelig og en ny objektivpark må bygges opp.

Jeg har brukt fullformat i noen år, men ser egentlig ingen ting som jeg egentlig savner mellom formatene. MFT formatet og de objektivene som finnes er så bra at de aller fleste egentlig ikke trenger mer. Nå snakker jeg som vinglepetter i mange år av selvlært erfaring :-)
Geir B.
1
Vel, hvis man tenker på alle de fantastiske Zuiko OM-objektivene som ligger og samler støv rundt omkring så er ønsket om fullformat fra Olympus likevel betimelig - og har man erfaring med den fenomenale, optiske søkeren i OM-1/2 så er det ennå mer forståelig !!!
#3
#3
Erik F.
1
Jeg kan spørre om fullformat,

Men personlig tviler jeg på at
1) De vil svare på det. Enten kjenner de ikke nok til utviklingen i Japan, eller så har de ikke lov til si noe

2) Olympus har satset all markedsføring i mange år på å fortelle om fortreffelighetene med et lite system, og fokusere på den gode optikken (som er lettere å lage god enn på et fullformatsystem). Det vil derfor være pussig om de nå satser på et stort sysmten.

Jeg jeg er helt enig i at det hadde vært kult med en digital OM1, men jeg tror ikke på det. Jeg skal spørre, og kanskje diskutere det litt i etterkant i en artikkel.
Agnar H.
1 - Enig. De vet nok ikke - og om de vet får de ikke si noe.
2 - Et lite system er selvsagt interessant. Mitt poeng er at betjeningen ikke nødvendigvis må være like liten. Altså lite system, men normal størrelse på betjening. (Tror nok dette er bedre nå enn på E-M5)

Et fullformat digitalt OM-1 kommer neppe, men tanken er spennende. Nikon sin DF er vel litt i den leia. Ellers er det mulig å kombinere kompakt kamerahus, fullformat og brukbar betjening. Sony er vel et eksempel på det.

Ellers tar jeg det for gitt at journalistisk integritet blir ivaretatt når utflukten til Værlandet og bruken av E-M1 Mark II i etterkant skal omtales.
Erik F.
3
Hei Agnar.

Jeg regner med at du, og dere andre her på forumet vet å sette meg på plass hvis ikke :-)

Seriøst, jeg har nevnt denne turen her i forumet, sånn at vi sammen kan finne ting å ta opp. Da er det mye lettere å "være på lag" med dere, enn med den som betaler for gildet.

Det er klart at Olympus ønsker å få noe igjen for en slik tur, men jeg må bare være nøye med at det er mer i form av oppmerksomhet enn i form av ikke-journalistisk omtale.
Geir B.
Sitat: "Olympus har satset all markedsføring i mange år på å fortelle om fortreffelighetene med et lite system".

På ett sett har de lykkes 100%, på et annet sett har de - i mange år - skutt seg selv i foten.

Initialene OM (fra syttitallet) står for henholdsvis O = Olympus og M = Maitani, og Maitani er en av den industrielle verdens mest banebrytende og nytenkende designere. OM-systemet er fremdeles helt enestående når det gjelder industriell design. Å sette en D = digital bak OM gjør ingen forskjell, skal Olympus komme seg ut av MFT-evjen må det nok ny, frisk lut til !!!

Om konklusjonen hos Olympus vedvarende skal hete "Det vil derfor være pussig om de nå satser på et stort system" er derfor avhengig av hvilken ... ehm ... sannhet de vil vedkjenne seg.


-
Avsluttet konto 29563
3
Jeg mener igjen du er på ville veier med din mening om MFT systemet ;-)

"Skal Olympus komme seg ut av MFT-evjen må det nok ny, frisk lut til" ???

Hvorfor i all verden skulle de komme seg ut av MFT-evjen?

Selv om jeg har respekt for alle meninger, så kan jeg ikke tenke meg at det er marked for enda et 24x36mm system. Hvor mye penger tror du ikke det vil koste å forsøke å konkurrere med Sony, eller Canon/Nikon i 24x36mm markedet?
Og tror du det er mange nok med din mening om et fortreffelig 24x36mm system, til at Olympus vil overleve med et slikt system?

Når man ser hvor kamerautviklingen tilsynelatende beveger seg, vil jeg heller tro at mindre brikker med finurlige finesser vil være veien å gå. Om man liket det eller ei, ser det ut som om den nye generasjonen vil ha det enkelt og smått, aller helst en mobiltelefon.

I forhold til 24x36mm systemene som finnes er etter min mening MFT systemet genialt og særegent, men samtidig stappet med funksjoner som ser ut til å bli vider utviklet. Og jeg ser egentlig ingen ting med 24x36mm systemet som er genialt i 2017, så derfor forstår jeg ikke helt hvorfor Olympus skal risikere konkurs på å satse på et slikt system.
Geir B.
1
Huff og huff ... her har jeg visst tatt munnen for full ... nei, la oss alle være venner og prise MFT-systemets fortreffeligheter .... :-)
Bjørnar P.
bilde
Geir B skrev:
Huff og huff ... her har jeg visst tatt munnen for full ... nei, la oss alle være venner og prise MFT-systemets fortreffeligheter .... :-)


Ok. Peace in our time, som en ikke ukjent herremann sa for noen år siden.
Kanskje en passende avrunding kan være et bilde tatt med OM-D Mark II og et Olympus OM 100mm f2/8 via adapter?
-
Avsluttet konto 29563
Nei, nå oppfører du deg som en gammel gretten gubbe Geir ;-)

Vær nå grei å lese alt jeg skriver og ikke bare det du vil. Jeg har vel aldri skrevet at alle skal prise MFT.systemets fortreffeligheter :-)

Det jeg reagerer på er at du tilsynelatende mener Olympus må komme seg ut av noe du kaller "MFT-evjen". Antagelig et negativt ladet ord på tross av at flere og flere amatører og profesjonelle beveger seg over til dette systemet. Din negativitet bygger tilsynelatende på bakgrunn av at Olympus ikke lenger leverer en kamera- og objektiv serie med/for 24x36mm sensorbrikke og optisk søker.

På bakgrunn av dette mener du tilsynelatende at Olympus med sitt MFT system ikke er annerledes, men ønsker at de heller skal gå i skjørtekanten til Canon og Nikon som leverer 24x36mm kameraer og optiske søkere i bøtter og spann.

Det er mye her som skurrer, og du ender med å svare på spørsmålene mine med at du har tatt munnen for full og at alle bør prise MFT-systemets fortreffeligheter????
Geir B.
Samarbeidet mellom Olympus og Panasonic om MFT er helt strålende, og er noe som savner sin make i fotoindustrien (så vidt jeg vet).

Dessuten har Olympus truffet blink med OMD-serien sin, wow-faktoren er stor, objektivene er strålende og siden de aller fleste lever godt med videosøkere så er det blitt et flott systemkamera. All honnør til Olympus for det de har klart å oppnå - på den måten er de annerledes så det holder.

Hvis du samtidig klarer å lese inn litt småerting i mine innlegg i denne tråden så koker det hele ned til følgende:

Jeg er svoren Olympus-fan. Hva den begeistringen er fundamentert i kan du lese om her:

http://www.skrablikk.com/single-post/2010/01/11/Olympus-OM

Du kan kalle meg for gubbe, konservativ, gammeldags, bakstreversk, gretten ... kall meg hva du vil ... men etter et langt liv sammen med mange ulike kameraer vet jeg nøyaktig hva jeg foretrekker og hva som er viktigst ... men videosøker står absolutt ikke på den listen ... og jeg har hatt mange ulike kameraer med videosøker siden 2000 ...

Tvert i mot spolerer videosøkerens personlighet (gjennom sin konstante og påtrengende tilværelse) det som er aller, aller viktigst ved fotograferingen for meg ... "simple as that" ...

Du har derfor helt rett i at min manglende begeistring for Olympus for tiden bunner i deres manglende leveranse av et 24x36mm kamera med optisk søker ... så snart de gjør det skal jeg love å være blid igjen ... :-)

-
Avsluttet konto 29563
Se der ja :-) Det var mye bedre, selv om det var en bekreftelse av hva jeg allerede vet.
Når det er sagt vil antagelig aldri Geir Brekke være blid igjen ;-)
Og jeg gjentar igjen at du vil finne det du savner hos andre enn Olympus, så vær i alle fall litt blid for at vi andre får ha det moderne Olympus i fred.
#4
#4
Bjørnar P.
1
Dersom du får Olympus-folkene i tale, kunne det være interessant å vite om det kommer en vidvinkel med fast brennvidde i området 7-8mm. Dette er noe jeg personlig savner.
Olympus har en 8mm, men det er et fiskeøye-objetkiv. Jeg ønsker meg en rettegnende vidvinkel, slik de har laget i 7-14mm zoomen, men uten zoom.
Zoomen er unødvendig stor, tung og dyr, siden jeg for det meste bruker den på korteste brennvidde uansett.

Det hadde også vært interessant å vite hva de planlegger av firmware-oppgradering til E-M1 Mark II. Jeg skulle gjerne sett flere valg for focus stacking, der du kan velge ytterpunktene for fokusen ved å markere to fokuspunkt. Slik det er nå, blir det lett til at man enten tar altfor mange bilder eller for få.
Tom Eirik F.
Da bør du vurdere Laowa 7,5mm f/2,0.
Jeg fikk den for 2 dager siden, bestillte rett fra Laowa i Hong Kong og sparte 2300,- kr på å gjøre det istedet for å kjøpe den her i Norge.
Den er helmanuell med har fått gode tester, jeg har bare såvidt hatt tid til å ta noen få bilder, ser lovende ut så langt.
Bjørnar P.
Objektivet har klare funksjonelle svakheter, som gjør meg noe skeptisk. Tenker da på ingen kobling til kameraets elektronikk og liten beskyttelse mot støv og vann. Håper derfor fortsatt at Olympus eller noen andre lager noe som dekker mine behov på en bedre måte.
Tom Eirik F.
1
bildeHer er et bilde jeg tok for 40 minutter siden, føler ikke jeg har 100% dreisen på manuellfokusering enda, men objektivet har helt klart stort potensiale. Optisk så er det lite forvrengninger å se. Har kun justert highlights/shadows og kontrast + ørlite vibrancy.
ISO 200, f/5,6, 1/640s.


Geir B.
På hvilken måte kan du fastslå at det er "lite forvrengninger" basert på betraktninger av et slikt landskapsbilde ?
Tom Eirik F.
Objektivet er helmanuellt og uten elktriske kontakter, dette betyr at jeg ikke får noen som helst software korreksjon slik objektivene fra Olympus og Panasonic har. Hvis jeg tar bilder med min Olympus 9-18mm og viser dem i en raw konverter som ikke bruker software korrigering så ser jeg gjerne at horisonten er buet. Men den er helt rett i Lightroom som bruker software korrigering. Dette objektivet har ingen software korrigering og er også videre enn 9-18 objektivet, allikevel så blir horisonten rett uten at jeg trenger å gjøre noe som helst med bildet.
Ronny R.
Er ikke lett å se en rett horisont ut av et slikt bilde. Men godt mulig objektivet er retttegnende uansett.
Agnar H.
bildebildeI serien spesiell optikk på nyere kamerahus er mitt bidrag dette. Monterte et 45 år gammelt Zuiko 135mm 3.5 på OM-D E-M5. Etter fullformat skal dette bli 270mm.

Bilde mot Romsdalshorn i skymingen i kveld. Avstand 42 km. Det sentrale i bildet er bra skarpt, men ser at mot hjørnene, som Store Trolltind til høyre, er det mindre bra. Om dette objektivet kobles mot fullformatsensor vil nok hjørnene bli ennå mer uskarpe. Uansett er dette en morsom øvelse. Mye bra glass som støver ned og kan brukes.

Geir B.
Det finnes ikke en eneste rett linje i dette bildet.

I tillegg er horisonten skeiv, noe som avsløres ved at speilbildet av trærne til venstre ikke følger en vertikal linje i forhold til trærne mot himmelen.

Forstår derfor ikke hvordan det er mulig å si noe som helst om forvrengningen til objektivet med et slikt eksempel ... Lightroom eller ikke Lightroom ... :-)
-
Avsluttet konto 29563
Enig med deg, selv om jeg synes 7-14mm f2.8 er fantastisk. Bruker den nesten alltid ved 7mm. Jeg ser også at jeg faktisk nøyer meg med 12mm oftere og oftere, selv om det alltid er fint med UWA.
Mitt nye favoritt objektiv er blitt 12-100mm f4. Når jeg var i Rondane nå, var dette objektivet det eneste jeg egentlig trengte. Et slikt brennvidde spekter, skarpt, værtettet og 6,5 trinn stabilisator er nesten for mye av det gode ;-) Dessuten er det litt enklere å bruke NISI filtersettet mitt på 12-100mm f4 enn 7-14mm f2.8, selv om jeg har adapter som passer 7-14.
#5
#5
Geir B.
3
Spør når de kommer med et 24x36mm-DSLR = fullformat med optisk søker !!!
Bjørnar P.
Jeg håper svaret i så fall blir: Aldri!
Geir B.
... hvorfor det ???

... jeg vet at du har alt det du ønsker deg, men husk: Det kan være annet stelt med mange av oss andre ... :-)
Bjørnar P.
1
Jeg har veldig liten tro på at et digitalt speilrefleks med en bildebrikke på 24x36mm vil bli lønnsomt for Olympus. Olympus ser ut til å ha funnet sin nisje med m4/3, og den nisjen kan holde firmaet lønnsomt i mange år fremover slik at jeg og andre kan fortsette å kjøpe kamerautstyr fra dem.
Dersom Olympus satser på et nytt kamerasystem som må bygges opp fra grunnen, vil det høyst sannsynlig føre til at det blir en feilsatsing, og at det vil føre til mindre ressurser til å utvikle m4/3. I verste fall forsvinner Olympus fra markedet, og det er hverken du eller jeg tjent med.
Geir B.
Jeg tror heller ikke at Olympus kommer med en bildebrikke på 24x36mm - dessverre.

Det er derfor jeg - etter å ha vært svoren die-hard Olympus-fan siden 1976 - synes Olympus er helt uten interesse ...

PS.
Og, ja, jeg kjenner OMD-systemet svært godt ... jeg har nemlig investert "betydelige" summer i - og brukt - det ganske inngående det siste halve året.
Helge .
Kvifor skulle dei vurdere fullformat no? Mft er då ein formidabel suksess.

Mvh
Helge
Bjørn E.
Er det? Jeg synes ett format er 24*36 og så er det et kaos av andre formater. Har aldri forstått greia med MFT. For min del er det enten 24*36 eller så er det egentlig hva som helst. Har et Nikon P900 med en knøttliten sensor som tar formidable jpg bilder dersom eksponeringen er perfekt, med en zoom tilsvarende 28 - 2000mm.

med hensyn på størrelser så er forskjellen mellom og 24*36 og MFT så liten at det ikke spiller noen rolle.
-
Avsluttet konto 29563
Det finner du så mange andre steder. Hvorfor skal alle produsentene produsere akkurat det samme? Hvorfor kan ikke noe være litt annerledes?
Geir B.
2
Ja, det lurer jeg også på : Hvorfor skal ALLE produsere videosøkerkameraer med liten bildebrikke ?

Hvorfor kan ikke noen (les: Olympus) være litt annerledes?
-
Avsluttet konto 29563
4
ALLE???? Hva med Canon, Nikon, Pentax etc.? Har alle de "liten" bildebrikke og "videosøker" i sine mest profilerte modeller?
Hvor mange har 4:3 bilde og MFT brikke? Hvor mange har en tilsvarende bildestabilisering som kombinerer hus og objektiv? Hvor mange har en tilsvarende objektivpark som passer systemet som hånd i hanske? Hvor mange har en tilsvarende robusthet, egenskaper og finesser i ett system?

Hvorfor vil du at Olympus være lik Canon og Nikon? Har du ikke nok valgmuligheter for å dekke DINE behov i de store merkene?
Er det ikke en mulighet for å unne andre fotografer annerledes behov en dine egne, og la noen produsenter være (les) annerledes?

Hvem er annerledes her Mr. Brekke?
Dag T.
24x36-brikke og optisk søker er håpløst konservativt og fantasiløst (sier jeg som for det meste bruker nettopp det). Det er bra at andre snuser på andre løsninger, og at utvalget for fotografene dermed øker. Jo mer rom for mangfold jo bedre.
Agnar H.
Helt greit at Olympus satser på M4:3, der har de sammen med Panasonic funnet en nisje. Forstod det slik at Sony kjøpte seg inn i Olympus for noen år siden med flere milliarder. Da hadde ikke Olympus tjent penger på lenge. Dette var vel rundt 2012, og dermed før M4:3 slo skikkelig gjennom. Så mulig de tjener penger nå. Men det er en besnærende tanke å koble Sony sin speilløse fullformat teknikk med Olympus sin kompetanse på optikk. De gode, gamle Zuiko objektivene fra 70-tallet kan da også trolig få nytt liv.
Dag T.
Kan de ikke det allerede med adapter?
Jonny N.
Jeg har tenkt litt på det der med adapter. Nå har jeg fått meg et kamera med videoskjerm bakpå. Aner ikke hva forstørrelsen er i live view i mitt kamera, men den forstørrelsen er ikke bra nok til å finne fokus. Mitt kamera er en simpel Leica M, men jeg har også en Olympus et-eller-annet liggende her, og den er ikke noe bedre.
Jeg kommer nok til å kjøpe meg en adapter for forskjellige fatninger, men jeg kan ikke se for meg annet bruk enn på stativ.
Agnar H.
Jo, de kan benyttes med adapter. Og det er vel slik at med fullformatsensor kan ikke dagens M4:3 objektiver benyttes. Det blir som å sette et Nikon DX objektiv på FX kamerahus , og med ennå større svinn i ytterkantene. Men de gode, gamle Zuiko objektivene fra 70-tallet kan nok brukes? Rettled meg om bommer her.
Dag T.
Adapter finnes:
http://www.amazon.com/Fotodiox-Lens-Mount-Adapter-Mount/d...B003Y33QMY

Det er likevel grunn til å bemerke at min erfaring med Pentax-objektiver fra 70-tallet på 24x36-brikke er at ikke alt som var vidunderlig med 35mm film er like vidunderlig på 36MP bildebrikke. Særlig en den eldre zoomer faller gjennom. Det ser ut til å være mer kritisk, så bare de aller beste objektivene gir full uttelling.

Når det gjelder MFT-objektiver gir de selvsagt liten bildesirkel, så de går nok dårlig på Sony Alpha.
-
Avsluttet konto 29563
Det er jeg enig i, og optisk søker var grunnen for at jeg hoppet av Olympus for ett år siden. Likevel ble savnet etter de andre fordelene med Olympusen så stor at jeg nå er tilbake for fullt. Der i blant faktisk elektronisk søker....
Har funnet ut at hva andre mener om dette ikke betyr noen ting, de har i så fall helt andre behov enn det jeg setter pris på. Derfor sier jeg et klingende JA til mangfoldet av systemer og kameraer, slik at vi alle kan få hva vi vil ha. Får jeg ikke det, vil jeg legge hobbyen på hyllen. Synd i så fall etter 30 år med glede og hygge.
Geir B.
... he, he ... OMD-huset er ganske nøyaktig like stort (lite) og tungt (lett) som fordums OM-1/2.

Jeg er overhode ikke fornøyd med det Canon og Nikon leverer når det gjelder størrelse, vekt og betjeningslayout. Jeg er heller ikke tiltrukket av dagens OMD-kameraer ... selv om jeg det siste halve året har brukt ett ganske mye.

Det jeg drømmer om er at Olympus setter inn en 24x36mm-brikke og en tilhørende optisk søker i OMD-huset ... beholder dagens bildestabilisering, men forenkler betjeningen slik den er på OM-2 ... og lager en bajonettfatning som er kompatibel med OM-objektivene.
Bjørnar P.
OMD-huset er såpass lite nettopp fordi det ikke har optisk søker og tilhørende speil-mekanisme.
Nå skal det sies at OMD ikke trenger plass til filmen slik OM-serien måtte ha, men til gjengjeld veier en film veldig lite.
Det har også et MYE større batteri enn noen OM-kamera brukte, og det er MYE bedre beskyttet mot fukt og støv.
I tillegg bråker det mye mindre, og har mye mindre vibrasjoner under eksponering, noe ikke minst fraværet av speil har æren for.
For mitt bruk har OMD-serien også en MYE bedre søker, men der har jeg registrert at det er delte meninger...

Et nytt system fra Olympus vil i veldig liten grad være kompatibelt med dagens OMD-serie, så dersom jeg skulle vurdere "fullformat" ville det være lite som tilsa at jeg valgte Olympus framfor for eksempel Sony.
Geir B.
2
Så, så ... rolig nå :-)

Dette med at størrelsen på pentaprisme og speilhus skal være så enormt stort på 24x36mm-formatet stemmer overhode ikke i forhold til OM-kameraene.

OM-1/ 2 er så og si identisk med OMD-1/5/10 når det gjelder vekt og størrelse ... på tross av at førstnevnte både er 24x36mm, har ditto speilhus og en optisk søker med historiens største optiske søkerbilde innen småformatkameraer.

PS
Jeg tror overhode ikke at Olympus vil lansere et 24x36mm-kamera - i hvert fall ikke med optisk søker ... som jeg skrev i mitt forrige innlegg: Jeg drømmer ... :-)SveinM M.
2
Er med og drømmer om en OM-1 FF, med f.eks. en Sony 24x36mm-brikke, sågar med optisk søker og selvsagt OM-fatning.... Drømmer er til for å oppfylles! ;)
-
Avsluttet konto 29563
Så lenge økonomien styrer, vil ofte drømmer kun forbli drømmer :-)
-
Avsluttet konto 29563
Men......det var dette med annerledes da?

Du ønsker et så enkelt kamera som mulig, som betjenes som noe du husker fra ungdommen, optisk søker og 24x36mm brikke. Dette er sikkert annerledes for deg, men jeg tror det dessverre blir med drømmen selv om noen rykter sier at Nikon og Canon kan komme med noe slikt. Men for Olympus tror jeg det er smart å fortsette den linjen de er så gode på, og som de er helt alene om. (Panasonic er ikke helt like på mange områder)

Men for å ta EM-1 MkII som eksempel er dette selvfølgelig noe helt annet enn det du drømmer om, likevel er det svært annerledes enn det meste annet. Selv om det er lite av størrelse er det likevel etter min mening så stort som det må være for å sikre grep og betjening. Det er en begrensning i hvor lite noe faktisk kan være for å kunne betjenes med en "lang" tele som tilsvarer 600mm bildevinkel og sikrer dette kameraet en blender f.4.0. Eller å kunne få utnyttelse av alle funksjonene som dette kameraet har. ( ja, tro det eller ei, så er det mange som setter pris på spesielle elektroniske finesser)
Likevel ender dette med et ganske lite system i sekken, og som samtidig tåler like mye som det beste på markedet. For oss som også liker zoom objektiver i tillegg til fastobjektiver, finnes det noen ganske gode objektiv, som samtidig er ganske små og unike når man tenker på optiske kvaliteter og soliditet. Tenker da spessielt på 12-100mm f4.0 IS og 40-150mm f2.8. Man kan få til det meste med dette systemet når man lærer det å kjenne. Nå er også Olympus i full gang med en ny serie med f1.2 optikk i PRO utførelse. Første var 25mm f1.2 og nå kommer 17mm f1.2 og 45mm f1.2. Jeg forsøkte 25mm f1.2 på Rondane treffet til NSFF og var overrasket over hvor lite det faktisk var. Det ser større ut på bilder som ligger på nett, men fikk fint plass i min hånd. Disse objektivene blir sikkert for spesielt interesserte, men 17mm'eren frister. Et slikt objektiv der man får en blender på f1.2, værtettet, bygget som en tanks og med den blidestabiliseringen i husene og de optiske kvaliteter som ligger i denne serien så er det klart det frister.
Bjørn E.
#6
#6
Knut R.
3
Ny Optikk til OM-D
Hei Erik, takk for flott initiativ! Objektivparken til mTF inneholder en del riktig bra saker innen de fleste brennviddeområder, men systemet er ikke helt komplett da det mangler tilt/shift optikk. Hvis du kan ytre et lite ønske om dette; en rakttegnende 12/2,8 med lite vignettering og høy kantskarphet fra største blender tror jeg det vil være interesse for dette. Den "lille" brikken (som i de fleste tilfeller er mer enn stor nok til å gi topp, profesjonelt resultat) vil muliggjøre en enklere design enn tilsvarende fullformatoptikk (som jo som regel må blendes kraftig ned for å gi akseptabelt resultat i kantene (ref. vignettering og kantskarphet). I mange tilfeller vil den relativt sett høyere dybdeskarpheten crop-sensoren gir, være en stor fordel for denne typen fotografering (landskap og arkitektur). M.a.o.; Olympus bør foredle og videreutvikle produktene de er gode på, ikke la seg friste til å utvikle parallelle systemer - jeg tviler sterkt på at markedet er modent for nok et såkalt "fullformat" system, her har de store CAN/NIK/SONY et etablert og dominerende grep på markedet . God tur og lykke til! Vennlig hilsen Knut
#7
#7
Erik F.
Takk skal dere ha for gode innspill.

Jeg skal ta dem med meg videre, og samtidig se om jeg får noe fornuftig utav Olympus, utav kameraet, optikken og ikke minst fotografene som er med på turen.

Det eneste hinderet nå er at jeg ennå ikke har fått flybilletten, men håper det ordner seg før flyet går i morgen tidlig :-)

Erik
Svein Martin K.
Vil det komme en artikkel om dette kameraet i nærmeste fremtid?
Svein Martin K.
Har sett den, men tenkte mere på et referat fra turen som trådstarter og flere andre fotografer har vært på/er på. :-)
SveinM M.
Trådstarter skriver i innledningen at det kommer en artikkel...., så.... ;)
Geir B.
Turen var i forrige uke. Erik må da få litt tid på seg til å skrive en beretning om turen.

MVH

Geir
SveinM M.
Har ikke savnet artikkelen ennå, jeg.....
Det jeg skriver er kun en velment opplysning til en som stilte et spørsmål....., ehhm... ;)
#8
#8
Erik F.
1
Nå er jeg tilbake fra turen, kommet over sjøsyken og er snart klar med en artikkel.

Spørsmålene dere stilte, var det dessverre veldig vanskelig å få et fornuftig svar på, så her kommer sånn noen lunde det jeg fikk som tilbakemelding:

På spørsmål om fullformat-kamera, var svaret "Det ville overraske meg".
Det var ingen teknikere fra utviklingsavdelingen i Japan til stede, kun norske representanter, og de sikker ikke med så mye innsideinformasjon, og i hvert fall ikke så mye de kan dele, så dette var det de kunne si.

Om vidvinkler, var det ikke veldig annerledes. De kan ikke gi informasjon om produkter som ikke er lansert ennå, men det er alltid objektiver under utvikling.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi noe bedre informasjon enn dette. Artikkelen, som i hovedsak omhandler erfaringene til naturfotografene som var med, kommer i morgen.
SveinM M.
Takk for artikkelen, og link til bilder o.a.! Kom gjerne med flere slike artikler om både kameraer og annet utstyr! :)
http://foto.no/artikler/utstyrsanmeldelser/utstyrsanmelde...te-olympus
Geir B.
Åpne uskalert versjon i eget vindu