Bjørn Eirik B. H.
1
Hei,

Tenkte det kunne være litt morsomt å høre hva situasjon/motiv dere husker best som dere av en eller annen grunn IKKE fikk foreviget?

For å starte med meg selv:
I fjor sommer besteg vi Geitgallien i Lofoten en skikkelig flott sommerdag. Dette er et bratt og mektig fjell på i overkant av 1000moh. Mellom Geitgalien og nabotoppen Higravstinden like bortenfor, går det et lite søkk ned i fjellet slik at de to toppene utgjør på en måte en "V"

Da vi akkurat var på vei nedover fra toppen kom plutselig to F-16 jagerfly i full mundur over dette søkket mellom toppene. Dem fløy tett og i det dem passerte over "åskammen" utførte begge en roll for å kunne følge dalsøkket videre nedover. På det tidspunktet de passerte over denne var vi over flyene i en avstand på ca 100m. Tenker at F-16 akrobatikk på nært hold i bratte Lofotfjell hadde tatt seg bra ut på kamera. Spesielt siden de var 100m under oss, og ikke over oss.

Dette er en episode som har irritert meg svært siden kameraet lå nypakket ned i sekken.


Hva er den verste episoden i denne kategorien du har opplevd?
#1
#1
Hilde P.
2
Jeg kjørte over Valdresflya i juni, var helt alene på veien og hørte det bråkte høyt, så plutselig var det to jagerfly rett over bilen min. Jeg skulle så absolutt ha tatt bilde for jeg hadde kamera klart men jeg ble så overrasket likevel. Kan tenke meg disse pilotene skulle vise seg for meg der jeg kjørte så alene på vidda der. Morsomt å tenke på men det hadde gjort seg godt på bilde da!

Hilde
Edvin S.
2
Kom til å tenke på historie mange førti år tilbake. Vandret på Ifjordfjellet i Finnmark mellom fiskevann. Gikk i småskogen og plutselig ser jeg en rein, så en til, på begge sider og der var jeg stående midt i flokken som bare vandret videre som om jeg ikke var der. Sikkert en flokk opp mot hundre dyr, og når de hadde passert gikk jeg igjen vidre. Gikk opp mot en lav åskam og rett før jeg kommer opp, så uten lyd, kommer et Orion overvåknigsfly flyende rett mot meg. I så lav høyde at jeg ser pilotens ansikt klart og siden den kommer slik vrir jeg hodet bakover, så jeg nesten detter på baken. Et mektig syn å få et så stort fly nærmest "rett i fleisen", men hadde sikkert vært et bra motiv for en annen også, for det kan jo tenkes at jeg gikk på ræva, men vil ikke akkurat minnes det.
#2
#2
Øyvind B.
Det jeg så.
Nok engang var kameraet ikke med...
#3
#3
Reiko I.
1
Artig tema!
Jeg har et jeg angrer veldig på. Jeg gikk en litt regntung dag over en parkeringsplass og så en bil hvor det satt en veldig elegant hund i profil i baksetet - lignet litt på en elegant kvinne nesten. Og i førersetet forran satt en mann med en sånn gammeldags sjåførhatt. Jeg hadde kamera i veska, men av en eller annen grunn klarte jeg ikke å få meg selv til å ta et bilde av denne scenen. Det kan være det er som med fisking, at fisken blir større med årene, men jeg er ganske sikker på at det ville blitt et fantastisk bilde. Arg, at jeg ikke turte...

Reiko
#4
#4
Stein C.
2
Ja, det er et interessant tema.

Det viser ett av hovedkjennetegnene ved et fotografi, evnen til å fryse bevegelsene, stoppe tiden.

Alle eksempler som nevnes her kunne ha blitt gjenskapt i et maleri i ettertid. Å fotografere er noe annet. Trykker man ikke på utløseren, forsvinner øyeblikket.

Mvh
SC
Terje K.
1
bildeNemlig! Og det var kanskje nettopp det maleren Harald Sohlberg gjorde, da han fikk dette motivet servert av moder natur en vakker vinternatt i Rondane. Gjennom et par ca 40mm øyeepler og noen kreative mentale filtre (som han heldigvis alltid hadde med seg) lagret han det i minnet, og så malte han det ut i rå-format etter at han kom hjem. Deretter brukte han de neste årene til etterbehandlingen.
http://tinyurl.com/y7yez6l8 (aftenposten-artikkel)

Edvard Munch benyttet forøvrig tilsvarende utstyr og teknikk da han knipset "skrik"-motivet under en rusletur på Ekeberg, samt også tilsvarende utstyr til etterbehandlingen.
:)


Dag T.
1
bilde
Stein C skrev:
Ja, det er et interessant tema.

Det viser ett av hovedkjennetegnene ved et fotografi, evnen til å fryse bevegelsene, stoppe tiden.

Alle eksempler som nevnes her kunne ha blitt gjenskapt i et maleri i ettertid. Å fotografere er noe annet. Trykker man ikke på utløseren, forsvinner øyeblikket.


En ting en maler ikke kan gjøre er å gjengi detaljer så godt som et fotografi. Prøv å tegne et tre, men alle de indivuelle bladene og greinene. Selv om det kan sies å være teknisk mulig er det praktisk umulig. Med et fotografi kan man gjøre det på en brøkdel av et sekund.

PS: Dette bilder laget av Mark Tansey, "Action Painting II", gir vel en artig kommentar til det med å fange øyeblikket :-)
#5
#5
Erlend S.
2
Jeg tenker på ett bilde jeg faktisk har tatt,er det noen som har sett det? Jeg har ikke settt det :(

Vi var en gjeng med guttunger i 17-18 årsalderen på fylletur til København. Jeg hadde med meg min Rollei B35 og tok bilde av kameraten min når han hadde hoppet opp på en ubåt. Han sto og gliste og strakk ut det tyske flagget, samtidig som en gæærn ubåtkaptein kom løpende mot han bakfra.

Det var det siste bildet med min Rollei. Den forsvant uten at jeg merket det.
Reiko I.
Jeg tok to ruller med film med mitt gamle Pentax ME for noen år siden. Men hvor det tydeligvis var noe galt med lukkern eller noe, så ingenting ble eksponert på filmen. 48 mesterverk borte for alltid...

r
Bjørn E.
Alle har bilder av fiskeørn, med fisk. Jeg drømmer om to svære fiskeørner som sammen drar med seg et reinsdyr.
Reiko I.
1
Jeg tror det var et bilde av det på de to rullene som ble ødelagt....
#6
#6
Dag T.
Alle bildene jeg så for meg men som ikke materialiserte seg i virkeligheten.

På den annen side: de beste bildene jeg HAR tatt har inneholdt ting jeg ikke kunne sett for meg, og kanskje nettopp derfor er de bedre enn de jeg ikke tok.

http://thrane.name
#7
#7
Keshav N.
Himalaya
Jeg satt på ryggen av et muldyr på veg oppover til Yamunotri. Vi kom til et sted hvor stein gikk på bredden av Yamuna. Der på 2 store steiner satt det 2 store ørner og kameraet lå bagen som var lastet på det ene muldyret, og vi måtte fortsette for å nå frem før de ble mørkt. Jeg seilte også verden rundt I flere år uten kamera.
mvh Keshav


#8
#8
Tonje E.
Det har skjedd mange ganger at jeg har sett et flott moitiv fra bilvinduet, men ikke hatt mulighet til stoppe.....eller har vært uten kamera. For et par år siden så jeg en stor, krokete rot som lå på en sandbanke i Gudbransdalslågen. Den skulle jeg gjerne ha fotografert, men nå er den borte. Ble vel ført videre av en vårflom....
#9
#9
Tor H.
1
Bilde av bjørnen som la av i fullt firsprang foran bilen min. Mens jeg bremset som poker og prøvde å få fatt i kameraet som lå bak setene.
D700 med 70-200 hadde vært perfekt for anledningen om ISOen hadde vært stilt mye høyere. Begrenset hva du rekker i en slik situasjon.
#10
#10
Edvin S.
Kom til å tenke på mitt første kamera i en annen tråd, men det er her den historien hører til. Var på sekstitallet, var sju eller åtte år gammel og fikk et plastkamera med antagelig 120, eller 127 film i til jul av onkelen min. Ikke helt rette årstiden å få en slik gave for en sju- åtteåring. Var nok ikke nok lys for fotografering midt i mørketiden uten ekstra belysning, men fikk knipset filmen ut, men filmen ble nok ikke sendt til fremkalling, tross lovnader. De voksne så nok dette kun som et leketøy uten noen verdi, men er sikker på at det kameraet kunne tatt bilder om det var film og den ble fremkalt.

Men, jeg ble fasinert av søkeren, lukkeren og de få andre knappene. Med tiden kom jeg meg til biblioteket og fikk utforsket emnet mer. Kameraet ble brukt flittig som "søker" og når den var utslitt, så tok jeg en fyrstikkeske hvor jeg tok ut boksen der fyrstikkene ligger. Slik fikk jeg en "ny søker". Slik fikk jeg "tatt" mange bilder i mitt hode og skjønte hvordan man kan fryse og ramme inn tiden.

Men, det ble ingen fysiske bilder av det, det skjedde først senere da jeg fikk råd til å kjøpe meg mitt først SLR kamera, men det er en annen historie. Men du verden så mange vakre bilder jeg fikk den første tiden, alle blinkskudd ... !
Dere skulle sett de ... !
Åpne uskalert versjon i eget vindu