Harald N.
Var en tur på byfjellene forleden dag og tok bilder. De fleste bildene ble litt mørke. Jeg brukte ett ganske nytt Nikon D7500 og et Nikon 10-24mm DX objektiv til dette kameraet.

Jeg trodde at det var lysmåleren i kamera som gjorde at jeg fikk litt mørke bilder. Men jeg googlet litt om dette og det er noen innlegg på diverse forum som snakker om at objektivet jeg har undereksponerer.

Stemmer dette ? Kan et objektiv føre til undereksponering ? Eller er det kun lysmåleren i kameraet som har med dette å gjøre ?

http://www.dpreview.com/forums/thread/2719538


#1
#1
Erlend S.
Hvilken lysmåler modus? Spot? Sentrumsdominert????
Hvor lyst var motivet i det områdetsom dominerer lysmålermodusvalget?

Dersom området er lyst vil lysmåleren tvinge det mørkere , ned mot nøytralgrålyshet. Det betyr at snølandskaper må +kompenseres for å plusses opp til sin lyshet.
Harald N.
Jeg brukte Matrix Lysmåling. Jeg antar jeg vet hvorfor bildene ble litt mørke, pga. ca 40-50 % av bildet var himmel. Kan si omtrent ingen utbrente høylys på noen av bildene. Mener jeg hadde motsatt problem med Nikon D7000, fordi der fikk jeg ofte utbrente høylys. Brukte da ofte Active D-LIghtning for å bevare høylysene.

Men spørsmålet var om objektiv har noe med undereksponering å gjøre ? Eller er det kun avhengig av lysmåler i kamera ?
Erlend S.
Jeg synes iallfall det er rart om det har med objektivet å gjøre.
Bjørnar P.
1
Dersom samme kombinasjon av kamera og objektiv eksponerer korrekt på enklere motiv, er det ikke noe galt med objektivet eller kameraet.
At bildet er mørkt når du åpner det første gang i en RAW-konverter eller en annen bildebehandler er ikke nødvendigvis en feil. En perfekt eksponering bør gi et best mulig utgangspunkt for videre redigering, og ikke nødvendigvis være et tilnærmet sluttprodukt allerede når du åpner det første gang. Juster bildet i ettertid, og løft skyggepartiene. Det kan være at du da får et strøkent bilde.
#2
#2
Inge Martin F.
Viss dette oppstår kun med eit objektiv kan det sølvsagt være ein feil med objektivet, som at blenderen ikkje er i funsjon eller fungere korrekt.
#3
#3
Ulf Erik A.
1

Kan være lurt å sjekke histogrammet med jevne mellomrom både før og etter at bilder blir tatt. Nyere Nikonkamera eksponerer mer korrekt enn for få år siden. Tidliger pleide jeg som fast regel å ha eksponeringskompensasjon på -0,3 til -0,7 for å dra histogrammet litt til venstre. Det opplevde jeg ikke var nødvendig med feks Nikon D500 og 850. Da ble bildene for mørke. Mulig det gjelder for nikon D7500 også som er av samme generasjon?
Ulf E
Åpne uskalert versjon i eget vindu